שם החווה: החווה לחינוך חקלאי ולמדעי הסביבה, ע"ש לוי אשכול
יישוב: נתניה
מצבת כ"א: 12 מורים (להוציא מורה אחד – כולם בחלקיות משרה
רקע היסטורי:
החווה לחינוך חקלאי ולימודי הסביבה נוסדה בשנת 1976. על שטח של 35 דונם במשך השנים צומצם שיטחה הכולל ל- 20 דונם. היא נקראת ע"ש לוי אשכול, ששימש בימי הקמת החווה כשר החקלאות. לימים הפך להיות ראש הממשלה השני במדינת ישראל הצעירה. ניתן לומר שלוי אשכול טרח רבות לקידום ולפיתוח החקלאות בישראל, כיוון שראה בחקלאות אמצעי רב ערך לחבר בין העם לאדמתו.
חזון לחווה:
החווה שמה לה כיעד מרכזי, קליטת אוכלוסיות מגוונות ומתן מענה לכל אוכלוסייה, בהתאם למאפייניה ולצרכיה.
בנוסף החווה משמשת מרכז למידה פעיל, בנושאי חקלאות ומדעי-הסביבה, תוך שימת דגש על החקר.
יעד חשוב של החווה הוא להגדיל את מספר הכתות ומספר התלמידים הבאים בשעריה. אנו מאמינים כי התלמידים מפיצים בסביבתם הקרובה את הערכים להם הם נחשפים בחווה ולכן חשוב לחשוף מספר רב יותר של תלמידים ואוכלוסיות יעד, לפעילות המבורכת בחווה.
מקומה של החווה ברשות ובקהילה:
החווה מהווה מקום מפגש בין אוכלוסיות שונות. במקום נמצאים בני הקהילה האתיופית – עולים חדשים, אשר נותנים ביטוי לעברם החקלאי ולצורך שלהם במפגש עם האדמה ועם התלמידים. לעולים הוקצתה חלקת אדמה וצוות החווה עוזר לבני הקהילה בעבודות חקלאיות שונותה. יש לציין כי החווה עונה גם על צורך חברתי – התערות בתוך החברה הישראלית.
בנוסף אנו מקיימים בחווה חגיגות קהילתיות מסביב לחגים החקלאיים, כמו: חריש וזרע, קציר ודייש, נטיעות ושתילות בט"ו בשבט, חגיגת שבועות ועוד – לחגיגות אלו מוזמנים גורמים שונים מהקהילה, כמו גני-ילדים, כתות נוספות מהחינוך המיוחד, בתי ספר אורחים ובכירים מהרשות וממשרד החינוך.
כמו כן, אנו מנחים ומסייעים לבתי הספר בעיר בהקמת גינות לימודיות וקהילתיות.
האוכלוסיות המגיעות לחווה. דגשים מיוחדים והתייחסות לאוכלוסיות מיוחדות.
החווה מקבלת אוכלוסיות תלמידים מכל רובדי מערכת החינוך, כאשר לכל כתה וכתה, יש תוכנת למידה המותאמת לה וללימודי המדעים של אותה שכבת גיל.
חלק ניכר מהכתות שלנו, מקורן בבתי ספר יסודיים, הן ממלכתיים והן ממלכתיים-דתיים. בנוסף אנו קולטים גם בתי ספר חרדיים, תוך גילוי רגישות לתפיסת עולמם.
מתוך כלל הכתות, יש לנו 7 כתות חינוך מיוחד, חלקן מאופיינות בפיגור קל עד קשה, חלקן מאופיינים בלקויות למידה וחלקן מאופיינות בלקויות תקשורת.
ייחודיות בחווה:
למידה רב תחומית תוך שילוב לימודי חקלאות, חקלאות אורגנית, סביבה, מדעים ושפה. מרבית הלמידה נעשית מחוץ לכיתות ומכוונת לפיתוח כלים ללמידת חקר בתחומים חדשניים בחקלאות כגון הידרופוניקה, אקוופוניקה וגידול אצות ספירולינה.
החווה שמה דגש מיוחד על שילוב ערכים בתהליכי הלמידה: רב תרבותיות, קבלת האחר, ערכי אהבת הארץ ובין אדם לחברו.