שם החווה: חווה חקלאית – בת ים
יישוב: בת ים
מצבת כ"א: 9 מורים (3 במשרה מלאה + בחלקיות משרה) + אב בית משרה + מזכירה 30%.
שטח אפקטיבי לפעילות: כ-5 דונם.
מספר כיתות המגיעות לחווה, על פי החלוקה למאפיינים הבאים:
רקע היסטורי:
החווה הוקמה ב-1985, התמקדה בלימודי חקלאות ושירתה בעיקר בתי ספר יסודיים. במהלך השנים כ-80% משטחי החווה הופקעו לטובת בניית בית ספר מקיף שש שנתי בשטח החווה וכן לטובת מתקן לסינון מים.
ייחודיות החווה:
התפיסה הפדגוגית הבסיסית של החווה מבוססת על משנתו הפסיכולוגית חינוכית של ההוגה האמריקני המוביל והמרכזי - ג'ון דיואי. על פי תפיסה זו הלמידה האפקטיבית נשענת על המנגנונים המנטאליים הטבעיים של הילד. הסקרנות, האותנטיות והמבנים הקוגניטיביים המיועדים לצמיחה והתפתחות אינטלקטואלית פועלים אם הם מצויים בתנאים שיוצרים חוויה חושית נעימה וחיובית. הדרך המרכזית ליצירת החוויה החיובית המתמשכת היא חשיפה ליופי על מאפייניו גווניו השונים. החשיפה ליופי פונה אל "האני הגבוה" Higher Self) ). התכנון הסביבתי של החווה מבוסס על קונצפט זה ועל כן הבאים בשערי החווה מתפעלים מרוב היופי.
חזון לחווה:
החווה תגדיל את מספר כיתות החינוך הרגיל המגיעות לפעילות ותמשיך להיבנות כמרכז להפצת ידע בחקלאות ברחבי העיר יחד עם היותה האתר היפה והמזמין ביותר בעיר. החווה תמשיך להוות מקום להדגמת פעילות חוץ כיתתית אפקטיבית לאוכלוסיות מגוונות ותמשיך להוות מרכז ידע ארצי להשתלמויות גננות יחד עם היותה תשתית רחבה להנחלת יסודות למידה וחקר במרחב פתוח.
מקומה של החווה ברשות ובקהילה :
כמפורט בהמשך, מנהל החווה רואה במקום אפשרות לסוציאליזציה ושבירת מחיצות בין מגזרים שונים בחברה. על כן החווה נפתחת יותר ויותר לשלל אוכלוסיות לכל המגזרים ומהווה היום מקום פעילות קבוע לקהילות שונות ומגוונות, גמלאים, צעירים בשירות לאומי, צעירים מחו"ל, צעירים בעלי צרכים מיוחדים, תלמידים מצטיינים, מתנדבים, ילדי גנים וכמובן בראש ובראשונה תלמידי בתי ספר יסודיים ממלכתיים ודתיים, חט"ב ותיכון.
האוכלוסיות המגיעות לחווה:
תלמידים מגיל גן חובה ועד לתיכון כיתות רגילות ותלמידי חינוך מיוחד.
דגשים מיוחדים והתייחסות לאוכלוסיות מיוחדות:
שירות לאומי לצעירים שלא התגייסו לצבא.
"יהודה הצעיר" צעירים מתנדבים מחו"ל הלוקחים חלק בפיתוח החווה ועובדים במשותף עם תלמידי החווה.
גני ילדים בחווה פעילות ענפה של ילדים מגני ילדים מכל האוכלוסיות, לעיתים קרובות מדובר בפעילויות משפחתיות – הורים וילדים.
פעילות קשישים: בחווה מתקיימים לעתים מזומנות של קבוצות קשישים ממועדונים שונים, הקשישים מסיירים בחווה ולוקחים חלק בפעילות חברתית מתוכננת מראש.