ביום שלישי כ"ב בטבת תשע״ח (9/1/2018) מלאו 20 שנה לפטירתו של זבולון המר ז"ל שהיה סגן ראש ממשלה ושר החינוך והתרבות במשך למעלה מ-10 שנים בשלוש ממשלות שונות ונפטר בעת כהונתו כשר החינוך. זבולון היה איש הספר והרוח, איש חזון ואף על פי כך היה גם איש מעשה. הפשטות המדהימה ליוותה אותו בכל אורחות חייו.
זבולון האמין בחינוך. הוא לחם להנחלת ערכים יהודיים ודמוקרטיים לנוער בישראל. הוא לחם את מלחמתם של השכבות הפחות מבוססות בחברה הישראלית למען מתן שוויון הזדמנויות בחינוך ומיסד את המסגרת של חינוך תיכון חינם ויום חינוך ארוך.
ניתן לזקוף שינויים רבים אותם הכניס למערכת החינוך הישראלית, להלן הבולטים שבהם:
- פעל לביטול שכר הלימוד בבתי הספר התיכוניים והרחיב את חינוך החובה עד כיתה י', וכן ביטל את שכר הלימוד לגיל הרך בעיירות פיתוח ושכונות מצוקה.
- מתוך הכרה בתפקידם החשוב של המורים ואיכות ההוראה הקים בסוף שנות ה-70 את ועדת עציוני שהמליצה על העלאת שכר המורים ב60%.
- בשנת הלימודים האחרונה בה כיהן, קבע זבולון המר את "הזכות לכבוד והחובה לכבד" כנושא המרכז לשנת הלימודים. מתוך השקפת עולם זו האמין כי לבתי הספר הזכות והחובה לחנך, כל אחד בדרכו.
- פעל ללא לאות להעמקת החינוך הערכי: יהודי, ציוני, דמוקרטי ופלורליסטי במגוון מוסדות חינוך.
- האמין בזכותם וחובתם של ההורים להשפיע על עיצוב התכנים הלימודיים של ילדיהם ובכך עודד ודחף להקמתם של בתי-ספר ייחודיים למדעים, אומנויות, חינוך סביבתי ותגבור לימודי יהדות.
- יזם תכניות חומש לצמצום הפערים של מגזרי המיעוטים וכן תכניות להשכלת מבוגרים וצמצום פערים בין יוצאי ארצות המזרח והמערב.
- הקים ועדה ציבורית לקידום החינוך המדעי-טכנולוגי שבעקבות המלצותיה התחולל מהפך בתחום.
האיש שהחל את דרכו הציבורית כקומונר בבני עקיבא סיים אותה כמנהיג צנוע ונעים הליכות וכשר חינוך שהטביע חותם עמוק על מערכת החינוך.
יהי זכרו ברוך.