לראשונה, תלמידי מערכת החינוך ישתתפו
במשדר מיוחד מהכותל המערבי לציון חג הסיגד יחד עם מנהיגי העדה האתיופית וקהילת ביתא ישראל שישודר היום יום שני ה-16.11.2020 בשעה 12:00 מרחבת הכותל המערבי.
שר החינוך, יואב גלנט:״המורשת המפוארת והמסורת הייחודית של יוצאי אתיופיה בישראל מהוות מקור להשראה ולגאווה בעבור רבים. אנחנו מאמינים כי ככל שנחשוף את התלמידות והתלמידים שלנו לעושרן ולייחודן של ההיסטוריה, התרבות והאמנות שמייצגות את בני העדה - כך נקרב לבבות ונעקור מן השורש דעות קדומות ותפישות מיושנות.
המשך קליטתם המיטבית של בני העדה והתערותם בחברה בכלל, ובמערכת החינוך כמנוף מרכזי במאמץ, הם אתגר המשותף לכולנו.
כמי שהיה שותף כבר לפני כארבעה עשורים בפעילות המבצעת להעלאתם ארצה, אני חש מחויבות עמוקה להמשך עשייה ויוזמה למען קהילת יוצאי אתיופיה בישראל״.
מערכת החינוך מציינת השבוע את חג הסיגד, המסמל את חידוש הברית ואת ערגת יהודי "ביתא ישראל" (אתיופיה) והכיסופים לארץ ציון. לרגל האירוע החגיגי, גיבש משרד החינוך שורה ארוכה של פעילויות חינוכיות חווייתיות - מערכי שיעור מותאמי גיל, פעילויות מתוקשבות, סרטונים תיעודיים ופעילויות העשרה מגוונות.
לראשונה, ישתתפו תלמידי מערכת החינוך במשדר מיוחד מהכותל המערבי לציון חג הסיגד יחד עם מנהיגי העדה האתיופית וקהילת ביתא ישראל.
הקרן למורשת הכותל המערבי יזמה השנה לראשונה בשיתוף עם משרד החינוך משדר חגיגי לציון החג, בו צפויים להשתתף מאות אלפי תלמידים ותלמידות מבתי ספר ברחבי הארץ.
המשדר יכלול קטעי אמנות ומסורת ויגלול את סיפור מורשתם, כמיהתם לירושלים ועלייתם ארצה של יוצאי יהדות אתיופיה. זאת יחד עם פעילות אינטראקטיבית בהשתתפות תלמידי בתי הספר ומופע מוסיקלי לסיום עם הזמר שלמה גרוניך.
המשדר יתקיים היום יום שני ה- 16.11.2020 בשעה 12:00, מרחבת הכותל המערבי.
המשדר יועבר בשידור חי לקהל הרחב ולמערכת החינוך, באמצעות
אתר הכותל,
ערוץ השידורים החיים של מערכת השידורים הלאומית של משרד החינוך.
עוד בפעילויות במערכת:
- חידון מתוקשב על חג הסיגד המאפשר לתלמידים להשתתף באמצעות מכשירי הנייד.
- סרטונים מותאמי גיל המסבירים על משמעות החג, הרקע לחג ומנהגי החג.
- היכרות עם פתגמים אתיופיים במסגרתו התלמידים יכירו פתגמים אתיופיים, ויחד ינסו להבין את משמעות הפתגמים ולברר האם יש לפתגמים משמעות בחיי היומיום שלהם.
- שירים ותפילות לחג - היכרות עם שירים, תפילות וריקודים המאפיינים את חג הסיגד.
- ממתכוני החג – הצצה לעולמם הקולינרי של יהודי אתיופיה.
- מערכי שיעור ייעודיים ובכללם חוברות ייעודית לתלמידי כיתות א-ב' המכילה פעילויות מגוונות על הקהילה היהודית באתיופיה ופעילויות העשרה לתלמידי חט"ב ותיכון, בנושא העלייה ומורשתה.
פעילויות אלו נועדו לחשוף את תלמידי מערכת החינוך להכרות עם מורשתה הענפה של יהדות אתיופיה בדרך חווייתית ומרגשת. במסגרת הפעילויות התלמידים ייחשפו לסיפורי הגבורה ומסירות הנפש של יוצאי הקהילה ותרומתם למדינת ישראל.
מהנעשה בבתי הספר ברחבי הארץ:
- בתיכון "חמ"ד לוינסון" יכינו ספר מתכונים על מאכלי העדה, יקיימו חידון ידע אינטראקטיבי ויפיקו סרטונים תיעודיים על מורשתם של בני הקהילה והליך קליטתם בארץ.
- בבית הספר "לוי אשכול" לוד יקיימו תערוכה שתציג אביזרים מסורתיים וחפצי נוי. כמו-כן, תלמידים ומורים יגיעו עם תלבושות מסורתיות ליום צילומים חגיגי.
- בית הספר "סוקולוב" בבת ים יציין את חג הסיגד בפסטיבל אוכל של מאכלי העדה, הצגת הלבוש האותנטי של יהדות אתיופיה וסיפורי עלייה מרגשים.
- בית ספר״דורות״ מודיעין יצטרף לשידור חי של קהילת דורות, במסגרתו יתארחו בסלון של פנינה אגניהו. הם יחשפו לסיפור המסע שלה ושל משפחתה לישראל מאתיופיה.
- בבית ספר "שדות" במועצה האזורית באר טוביה יקיימו סיור מודרך במוזיאון ווירטואלי ייחודי המספק הצצה מרתקת לתרבותם ומנהגם של יוצאי הקהילה.
מנכ"ל משרד החינוך, עמית אדרי: "חג הסיגד" הוא יום חג ובמיוחד לנו מערכת החינוך. הוא מהווה הזדמנות להעשיר את עולמם התרבותי של התלמידים, ולחשוף אותם לכוחה העצום של הקהילה, שלאורך דורות רבים הצליחה לשמור בדבקות את המסורת העתיקה והייחודית שלה. יוצאי הקהילה העלו על נס את הגעגועים לארץ ציון, ופעלו בנחישות וללא לאות כדי לממש את החזון הציוני שלהם. הם חרכו רגליהם בדרכים פתלתלות שלעיתים היו בלתי אנושיות. אך, אלה לא היוו להם מכשול. הם המשיכו לצעוד כשרוח ירושלים פועמת בליבם. הסיגד מסמל חזון ומימוש, אך ויותר מכל את ניצחון הרוח האנושית. זהו אחד מהפרקים החשובים בספר ההיסטוריה שלנו העם היהודי, שראוי שיבוא בכל אחד משערי מוסדות החינוך. "מלקם סיגד בהל" (חג סיגד שמח) לכולנו. "