20/01/2015
התכנית לשינוי הכשרת המורים והרחבת סגלי ההוראה בבתי הספר
"אקדמיה – כיתה": תכנית חדשה של משרד החינוך שמטרתה לשנות את הליך הכשרת המורים ומעבר ל"הוראה בצמד" בכיתות הלימוד.
-
הכשרה מיטבית ומניעת נשירה של מורים החדשים
-
הגדלת סגל ההוראה בבית הספר וצמצום יחס מורה – תלמיד בכיתה
-
שיפור הישגי התלמידים
-
מורי בתי הספר עוברים פיתוח מקצועי עם מוסדות אקדמיים
-
יחס אישי לתלמידים
החל משנת הלימודים תשע'ו, כחלק מרפורמת הכיתה הקטנה, משרד החינוך החל בפיילוט ב – 850 כיתות לימוד, שבמסגרתו כאלף סטודנטים להוראה (שנה ג') יחברו במהלך שנת הלימודים למורים ותיקים בכמאה בתי ספר להוראה משותפת, חווייתית ומאתגרת בכיתה. במסגרת כך, מדי שבוע ולמשך שלושה ימים בשבוע, הסטודנטים יגיעו לכיתות הלימוד בגני הילדים ובבתי הספר (12 – 16 שעות שבועיות) הסטודנטים ירכשו מניסיונם של הוותיקים ויעשירו את הלמידה בחשיבה אקדמית, רעננה ועדכנית.
"מורה שני בכיתה" כולל מורה ותיק (מורה מנוסה ומוביל) וסטודנט המשתלב בהדרגה בפעילויות של צפייה בכיתה, סיוע, הוראה פרטנית והוראה משותפת לצד המורה הוותיק. בנוסף הסטודנט ייקח חלק גם בפעילויות אחרות בבית הספר, עבודה לצד מורים מתחומי דעת אחרים, הכנה של טקסים, טיולים ועוד.
התכנית "אקדמיה – כיתה" גובשה על פי מודל ה- PSD - Professional Development Schools (בתי ספר להתפתחות מקצועית) שבהם בתי הספר והמוסדות האקדמיים חוברים יחד להכשרת מורים ומייצרים שותפות בהתנסות המעשית של הסטודנטים. מודל זה צבר ניסיון רב בעולם והוכח כיעיל ותרם מאוד הן להכשרת הסטודנטים והן להישגי התלמידים.
על פי המודל החדש: בשנתיים הראשונות הכשרת הסטודנטים תתמקד בהכשרה עיונית ותדגיש את ההתמחות בתחום הדעת ולימודי החינוך.
בשנה השלישית יושם דגש על ההתנסות המעשית בבתי הספר. הסטודנטים להוראה יכנסו למערכת החינוך באופן הדרגתי לצד מורים עמיתים המלמדים יחד אתם בצמד, "מורה שני בכיתה", חולקים מניסיונם ומסייעים להם בהתמודדות עם קשיים בהוראה.
|
המודל החדש |
המצב הקיים |
---|
מיקום ההכשרה | לפחות חצי מהזמן בשטח, בית ספר, גן ילדים | בעיקר במוסד האקדמי |
תפקיד הסטודנט | שני בכיתה, לצד מורה, שותף מלא בפעולת ההוראה וחבר בצוות החינוכי של בית הספר | בעיקר צופה בהוראה ומלמד באופן חלקי בכיתה |
הרקע לשינוי:
- הדרישה ללמידה משמעותית מחייבת את המורים לקדם שיטות הוראה חדשניות לצד השיטות השמרניות הקיימות, כגון למידת חקר, למידה מבוססת פרויקטים, למידה פרטנית ועוד.
החיבור בין הדור החדש לדור הוותיק ייצור תלכיד טוב שיפרה את שני הצדדים. מצד אחד המורים החדשים ילמדו מהניסיון של הוותיקים וירכשו את שיטות ההוראה המותאמות לבית הספר. מצד שני המורים החדשים יחד עם הצוות האקדמי, יחשפו את המורים הוותיקים לעדכונים במחקר האקדמי של עולם החינוך ויבטאו חשיבה צעירה ומרעננת שתשפר את חווית ההוראה.
-
העמקת הקשר האישי בין המורים לתלמידים באמצעות הרחבת סגל ההוראה בכיתות
באמצעות מודל ההכשרה החדש בתי הספר ירחיבו את סגלי ההוראה שלהם בסטודנטים להוראה ובמתמחים המשתלבים בהוראה למשך שלושה ימים לפחות בכל שבוע. נוכחות הסטודנטים יחד עם המורים המנוסים בכיתות הלימוד מאפשרת קשר אישי וקבוצתי עם תלמידים תוך כדי היענות לשונות בין הלומדים לצד גיוון בדרכי ההוראה.
הדבר יבוא לידי ביטוי גם בהורדת יחס מורה-תלמיד בכיתה על ידי הוספת כוח אדם לכיתות עמוסות. "מורה שני בכיתה" מאפשר יחס אישי יותר ואפשרויות ללמידה משמעותית בכיתות בפועל. התלמידים זוכים לחיזוק למידה משמעותית בכיתה ולהעלאת הישגים לימודיים וחינוכיים עקב תוספת כוח הוראה חדש ואפשרות לקבל יחס אישי ומגוון יותר.
-
נשירה מהוראה: נתוני משרד החינוך מצביעים על מגמה ולפיה קיימת שחיקה הולכת וגוברת בקרב המורים החדשים, שרבים מהם נושרים מהוראה במהלך חמש שנות ההוראה הראשונות. בין הסיבות: "הלם השנה הראשונה", וקשיים בקליטה.
ניסיון מעשי ייטיב את הקליטה בבתי הספר. ההנחה היא שככל שהסטודנט יתנסה בהוראה מעשית, הכוונה אינטנסיבית שלושה ימים בשבוע למשך שנה, כבר במהלך לימודיו, כך יגדלו סיכוייו להיקלט בהוראה בהצלחה גם בתום לימודיו.
אקדמיה - כיתה: רצף לקידום למידה משמעותית