2.11.2016
כל יום לימודים ייפתח ב- 12 דקות שיוקדשו לשירה וללימוד שירה שיחה וארוחה קלה. התלמידים יכירו 20 – 30 שירים בשנה
במסגרת יישום ועדת ביטון התוכנית "שיר של יום" תכלול יוצרים ויצירות ממגוון הז'אנרים והרפרטוארים- מזרח ומערב, ובהם: "ילדים זה שמחה": (יהושוע סובול), "אח יא ראב" (חיים חפר), "שמע ישראל אלוהי" (יוסי גיספן), "האורח" (נעמי שמר), "אמא שלי" (אריק איינשטיין), "אני ואתה נשנה את העולם" (אריק אינשטיין), "תודה" (עוזי חיטמן), ועוד.
נפתלי בנט שר החינוך: "הבטחנו להביא שינוי אמיתי ולתקן עוול היסטורי, ובזכות ועדת ביטון לאפשר לילדי ישראל ללמוד את הסיפור השלם על העם היהודי. כל ילדה וילד בישראל ייחשף ליוצרים
מזרחיים לצד אשכנזים. חשיפת ילדיי ישראל כל בוקר לשירים שהם ערש מורשתנו כאן בארץ ישראל היא החינוך במיטבו, לחבר למי ומה שאנחנו, לחזק את הקשר והזיקה הערכית והתרבותית".
"שיר של יום, בוקר בריא" - תוכנית חדשה של משרד החינוך תעודד את
בתי הספר היסודיים שיבחרו להיכנס לתוכנית לפתוח את יום הלימודים במפגש משמעותי בכיתות הלימוד, כ- 15 דקות שיוקדשו לשירה, שיחה עם התלמידים וארוחה קלה. במסגרת התוכנית מדי שבוע בתי הספר ייבחרו
שיר אחד מתוך מאגר שירים הכוללים בתוכנית, ומדי בוקר ובמשך כל השבוע יפתחו את יום הלימודים בשירה משותפת למורים ולתלמידים של השיר הנבחר. יודגש כי מאגר השירים הוא שלב ראשוני בלבד, שילך ויתעבה ויעמיק באמצעות יצירות נוספות שבתי הספר יבחרו בהם.
כמו כן, יצויין כי במסגרת יישום ועדת ביטון, התוכנית "שיר של יום, בוקר בריא" תכלול את הסיפור השלם שיכלול גם יצירות ויוצרים מיהדות המזרח וספרד.
התוכנית תצא לדרך במחצית השנייה של השנה (מייד לאחר טו' בשבט) ובשלב הראשון היא
תכלול כ-300 בתי ספר, שייבחרו להיכנס לתוכנית. התוכנית מיועדת לכלל המגזרים - המשרד ינגיש לבתי הספר תקליטורים ושירונים המותאמים למגזרים השונים.
מנכ"לית המשרד מיכל כהן מדגישה כי המפגש יאפשר לפתוח את יום הלימודים בצורה חווייתית, נעימה, כזו שתייצר תחושה של רוגע ותאפשר לתלמידים להתחיל את היום בנינוחות ובשמחה. כמו כן, השירים אשר יכללו בתוכנית ישקפו ערכים של רעות, קהילה, משפחה, סובלנות, קבלת האחר ועוד. בתום השירה היומית ובמסגרת ה- 12 דקות המורים והתלמידים יקיימו שיחה בכיתה על נושאים מחיי הילדים העולים מהשיר ואודותיו, המחבר, המלחין ועוד.
השירונים יכללו בין היתר את השירים הבאים: "צל ומי באר" (יהורם טהרלב), "האורח" (נעמי שמר), "מילה טובה" (יעקב גלעד), "אמא שלי" (אריק איינשטיין), "אני ואתה נשנה את העולם" (אריק אינשטיין), "תודה" (עוזי חיטמן), "קום והתהלך בארץ (יורם טהרלב), "לתת" (חמוטל בן זאב), "שירת העשבים" (נעמי שמר), "אנשים טובים" (נעמי שמר), "נחמה" (רחל שפירא), "שיר ישראלי" (שלמה גרוניך), פתאום קם אדם" (שלמה ארצי), "שווים" (עילי בוטנר)
דוגמאות לשירים העוסקים ביהדות המזרח וספרד: "ילדים זה שמחה": (יהושוע סובול) "חברים בכל מיני צבעים" (חנה גולדברג), "אח יא ראב" (חיים חפר), "שמע ישראל אלוהי" (יוסי גיספן), "כינור דויד" (אביהו מדינה), "שבחי ירושלים" (מן המקורות), "המסע לארץ ישראל" (שלמה גרוניך ומקהלת שבא) ועוד.
דוגמאות לשירים למגזר הלא יהודי: "בייתק יא סתי אל ח'תייארה" (פיירוז), "מילי יא גנאת בלאדי" (זהי נאסיף), "חאלק חאלי" (ד"ר פייסל חדד)
בוקר בריא:
בנוסף במהלך השיחה הכיתתית יתאפשר לתלמידים לאכול ארוחה קלה (פרי, ירק, כריך, חטיף בריאות ועוד). במשרד החינוך מדגישים כי ישנה חשיבות רבה להקניית הרגלי אכילה נכונים כבר בגילאים הצעירים, ויש בכך כדי למנוע מצב של עייפות וחוסר ריכוז.
יצוין כי הניסיון הנצבר מלמד שתלמידים רבים מגיעים לבתי הספר מבלי שאכלו ארוחה קלה בבית, ולמעשה ארוחת הבוקר הראשונה שלהם היא בהפסקת עשר. הדבר מוביל לעתים קרובות לתחושות רעב בקרב התלמידים, עייפות וחוסר ריכוז.
באמצעות התוכנית "שיר של יום, בוקר בריא", בתי הספר יאפשרו לכלל התלמידים לפתוח את יום הלימודים לאחר שאכלו ארוחה קלה ומזינה.
מטרות התוכנית
- לפתוח את היום באווירה נעימה, משמעותית ובריאה
- לזמן שיח על נושאים שונים מעולמם של הילדים, אקטואליה ו/ או ערכים העולים מהשירים על פי התאמה גילית.
- לחשוף וללמד שירים מהתרבות ומהמורשת כך שכל ילד יכיר לפחות 20-30 שירים בשנה.
- להעשיר את שפת התלמידים דרך ההיכרות עם מטבעות לשון ייחודיים.
- לזמן חוויות מוסיקליות בית ספריות.
- להקנות הרגלי אכילה נכונים וחינוך לתזונה בריאה
מדריך למורה