החל משנת הלימודים תשע"ו מופעלת התוכנית החדשה של שר החינוך נפתלי בנט: 'דיבור בציבור'. מטרת התוכנית לפתח בתלמידים מיומנויות בהצגה ובדיבור מול קהל ולהקנות להם כלים וניסיון בניהול ויכוחים פומביים. התוכנית מיועדת לכל שכבות הגיל ומורכבת מתהליך לימוד מובנה, המשלב ידע ברטוריקה לצד הקשבה ומתן משוב מכבד. במסגרת התוכנית משרד החינוך מאפשר לכל תלמיד להתנסות פעמיים בשנה ולהציג תוכנים מול קהל.
מיומנות הדיבור בציבור היא כלי הכרחי בעידן התקשורת הפתוחה והרשתות החברתיות. היא משלבת את מיומנויות התקשורת לצד פיתוח החשיבה ונושאת תרומה כפולה ברכישת מטעני ידע, כלי חשיבה ויכולות רטוריות. עמידה ודיבור בפני קהל תלויים במידה רבה בממד אישיותי של ביטחון עצמי ובחוסן נפשי בהתמודדות עם ביקורת, עם זה אפשר לפתח ולשפר אותם.
בבית הספר 'בירב' בצפת, בפעם הראשונה מתמודדים תלמידים מכיתות ד'- ו' עם עולם התוכן. מנהלת בית הספר מיכל דמארי מדגישה: "היכולת הרטורית של התלמידים משתפרת בהתמדה, וייתכן שאנו כבר מגדלים את דור העתיד של אישי הציבור והממשל בישראל. מרגש לראות את ההתקדמות של התלמידים הן בצד הלימודי הן ברמת הביטחון העצמי. החומר הנלמד מרתק ומהנה, התלמידים מגלים בו עניין רב ומרגישים את השינוי. אני ממליצה בחום על תוכנית זו ושמחה בהצלחתה."
כחלק מפיתוח המצוינות וטיפוחה בקרב התלמידים בבית הספר חמ"ד מירון, פועלת סדנת רטוריקה. במסגרתה התלמידים מקבלים כלים לביטוי רעיונות בעל-פה, כתיבת נאומים קולחים ורהוטים, עמידה מול קהל והרחבת אוצר המילים. סיון עמרוסי, רכזת סדנת רטוריקה בביה"ס חמד מירון: "לראשונה אנו לומדים על הצורך ברטוריקה ולמה היא משמשת. התלמידים לומדים להציג את עצמם ונחשפים לחשיבות של שפת הגוף, שמירה על קשר עין, עצמת הקול, שטף הדיבור וגילוי סובלנות כלפי האחר וכלפי דעות שונות. במסגרת הסדנה התקיימה תחרות "הנואם הצעיר" שמטרתה לטפח העצמה אישית בקרב הדור הצעיר ולעודד שימוש נכון בשפה העברית. האומץ הנדרש מהילד בבואו לשאת את דבריו בקרב הורים ותלמידים, כישרון הכתיבה והדיבור אוצרים יחד תכונות מצוינות העשויות להתבטא גם ביכולת הנהגה בעתיד. אין לי ספק שחוויה זו תיחקק בזיכרונם לעוד שנים רבות."
התוכנית מופעלת בכל שכבות הגיל:
בבית הספר היסודי יתנסו התלמידים במסגרת תוכניות הלימודים של החינוך הלשוני בעברית ובערבית.
בחטיבת הביניים ייבחרו שלושה תחומי דעת והתלמידים יוכלו לבחור באיזה תחום דעת מתוך השלושה ובאיזה פרק ברצונם להציג את הנושא.
בחטיבה העליונה תיעשה התנסות אחת בכל שנה והתנסות נוספת תהיה בזירות שונות סביב סוגיה חברתית, קהילתית או אקטואלית. תלמידי החטיבה העליונה ישתפו את מחנך הכיתה בהתנסותם בפועל.
כצעד משלים לביצוע התוכנית, יושם דגש על שילוב הזדמנויות ועל הרחבת המסגרות המאפשרות התנסות לתלמידים בדיבור בציבור, לצד פיתוח מערכי ליווי והנחיה בעבור המורים על פי הגילים השונים.