14.10.2015
החל משנת הלימודים תשע"ו, מפעיל משרד החינוך במסגרת התוכנית "עברית על הרצף" תוכנית חדשה ללימוד השפה העברית כמקצוע חובה בקרב תלמידי החברה הערבית בכל שכבות הגיל מגן הילדים ועד כיתה יב.
המטרה: שיפור וקידום שליטת התלמידים בשפה העברית בדגש על חיזוק מיומנויות ההאזנה והדיבור.
החל משנת הלימודים תשע"ז כלל תלמידי כיתות ג'-ט' ילמדו את השפה העברית בהיקף של 5 ש"ש, שעתיים מתוכן יוקצו לטיפוח מיומנויות דיבור בעברית.
שר החינוך נפתלי בנט: "ההחלטה להקדים את לימוד השפה העברית כבר אל גני הילדים במגזר הערבי נובעת ממחשבה על עתיד הילדים. אנחנו מאמינים כי ככל שתלמידי החברה הערבית ישלטו יותר בשפה העברית כך השתלבותם במשק, בתעסוקה ובחברה תהיה טובה וקלה יותר. עם כניסתי לתפקיד התחייבתי לצמצום פערים וכך אני פועל. ידיעת השפה העברית תקנה מיומנויות וכלים הנחוצים כיום לצורך בניית העתיד האישי והמקצועי של כל תלמיד ותלמידה".
עלות התכנית מוערכת בכ-30 מיליוני שקלים והיא תיושם בהדרגה כבר בשנת הלימודים הקרובה תשע"ו.
במשרד החינוך מדגישים כי השליטה בשפה העברית מאפשרת תקשורת פתוחה בין מגזרי האוכלוסייה השונים והיא חיונית ליצירת דיאלוג בין שתי התרבויות הערבית והיהודית:
- התוכנית נועדה לשפר ולקדם את שליטת התלמידים הערביים בשפה העברית.
- התוכנית מיועדת לילדים על כל הרצף החינוכי, מגני הילדים ועד לכיתה י"ב.
- את התוכנית
"טעימות בשפה העברית" גיבש המפמ"ר לשפה העברית בחברה הערבית בתיאום עם
אגף החינוך היסודי.
- התוכנית מיושמת כתוכנית הרצה (פיילוט) ב-150 גני ילדים באמצעות שירים וסיפורים קצרים, בדגש על שילוב גננות דוברות עברית כשפת אם.
- בכיתות א'-ב' נחשפים התלמידים לשפה העברית הדבורה באופן חווייתי, מהנה ורב חושי.
- התוכנית
"טעימות בשפה העברית" לכיתות א'-ב' מיושמת בכל בתי הספר הערביים בארץ בהיקף של 2 ש"ש.
- המורים בתוכנית דוברי עברית כשפת אם או מורים לעברית בעלי כשירות אוריינית גבוהה.
מנתוני ראמ"ה עולה בנוסף כי בעוד ש- 93% מהתלמידים בכיתות ו' בחברה הערבית סבורים כי ידיעת העברית תסייע להם להצליח בעתיד, הרי שרק 47% מהתלמידים נחשפים לעברית מחוץ לבתי הספר. 26% מתוכם קוראים עיתונים בעברית ורק 16% צופים בתכניות טלוויזיה בעברית.
להלן פירוט התהליך:
- בגני ילדים לא היתה עד כה תוכנית,
וכעת פיילוט ב- 120 גנים, טעימות בשפה העברית (דגש על שירים) 2 ש"ש. - בכיתות א-ב לא היתה תוכנית
וכעת טעימות בשפה העברית בהיקף של 2 ש"ש. - בכיתות ג-ו למדו 4 שעות ספרות ותרבות עברית
וכעת 3 שעות ספרות ולשון עברית. טיפוח מיומנויות הבעה ודיבור בהיקף של 1 ש"ש - בכיתות ז-ט למדו 4 שעות ספרות ותרבות עברית
וכעת 3 שעות ספרות ולשון עברית. טיפוח מיומנויות הבעה ודיבור בהיקף של 1 ש"ש.
הרחבה של התכנית "יהיה בסדר": 23 חט"ב בדגש על שילוב מורים יהודים במגזר הערבי.
לראשונה תחרות ארצית די -בייט בעברית. - בכיתות י – יב למדו 4 שעות ספרות ותרבות עברית עם זכאות לבגרות: 2 יח"ל ספרות והבעה בכתב בעברית
וכעת 3 שעות ספרות ולשון עברית.
טיפוח מיומנויות הבעה ודיבור בהיקף של 1 ש"ש.
זכאות לבגרות 3 יח"ל בעברית – 1 יח"ל תוקדש להבעה בעל פה.
מחנות קיץ: קורסים בעברית אקדמית ותעסוקתית בשילוב מורים יהודים.
שוברים את מחסום הפחד מהשפה העברית
רידאן אבו אחמד, מורה לעברית במחוז צפון המלמדת בבית הספר היסודי אלקלעה בנצרת, מספרת: "בכיתות א'-ב' מקפידים על האזנה ודיבור ואחר כך משלבים גם קריאה וכתיבה. כאשר התלמידים מגיעים לכיתה ג' השפה אינה חדשה בעבורם והם מוכנים ללמידה של השפה העברית".
"התלמיד לומד בהנאה, ואנו מעוניינים שהוא יבוא עם רצון ללמוד, לשיר ולדבר. התוכנית נותנת מענה לתלמידים שונים ולסוגי למידה שונים הנדרשים מהתלמידים. לאט לאט שוברים את מחסום הפחד מהשפה העברית".
עביר זיד, מורה בבית הספר היסודי קחאוש באום אל פחם, מספרת שבית הספר שבו היא מלמדת הוא הראשון באזור שהבין את החשיבות של לימוד השפה העברית והֵחל ללמד עברית כבר בכיתה ב': "אני מאמינה שזו תוכנית שתקדם את המגזר הערבי באמצעות השפה. חשיפת ילדים לשפה בגיל צעיר תקל על קליטת השפה במהירות. אני מאמינה שבעוד כמה שנים התוכנית תתרחב לא רק לעברית מדוברת". עביר זיד מדגישה כי שילוב מורה דובר עברית בכיתה מוסיף ללימוד השפה. "הכנסת מורים שהשפה העברית היא שפתם הראשונה תתרום הרבה כי השיעור יתנהל בשפה העברית מבלי לתרגם לשפה הערבית. אם המורה יהיה דובר עברית שפת אם, זה הישג. חבל לפספס תוכנית כזו."
חשיפת ילדי הגן ותלמידי כיתות א'-ב' לשפה העברית באופן חוויתי ומהנה בית הספר היסודי אלגדיר, סח'נין: