24.8.2014
במסגרת יישום
"התכנית הלאומית ללמידה משמעותית" משרד החינוך קבע כי בחינות הבגרות יתקיימו בכיתות יא' ו- יב' בלבד. בנוסף, תלמידי כיתה י' יידרשו לשעתיים שבועיות בלימודי
השכלה כללית, זאת כתנאי לקבלת תעודת הבגרות.
שר החינוך הרב שי פירון הדגיש כי "לימודי ההשכלה הכללית מהווים נדבך מהותי וחשוב בהטמעת הלמידה המשמעותית. הלימודים מהוויים הזדמנות למורים ולתלמידים לעסוק בנושאים שאינם נמצאים בתכניות הלימודים המחייבות, ואשר יכשירו את בוגרי מערכת החינוך לאתגרי המאה ה- 21 ולהשתלבותם בעולם גלובאלי עתיר ידע".
לקראת אתגרי המאה ה- 21:
לימודי ההשכלה הכללית נועדו לפתוח בעבור התלמידים צוהר לעולם הגלובאלי, לעורר את סקרנותם ולעודד יצירתיות, העמקה בלמידה והרחבה של תחומי הדעת. תכניות הלימוד יכללו מגוון תחומי דעת כגון: התחום הפיננסי, בריאות, כלכלה, פילוסופיה, שפות, גאוגרפיה, אמנות, קולנוע ועוד.
שעורי ההשכלה הכללית יועברו על ידי המורים המקצועיים בבתי הספר, משרד החינוך יקיים השתלמויות והכשרות בנושא. הלמידה תתבסס על שימוש במגוון של שיטות הוראה, כגון: סיורים, הרצאות, הכנת סרטונים, כרזות, סלוגנים, פיתוח משחקי למידה בנושאים השונים, בניית קליפ, דיבייט ועוד.
העבודות ומטלות הביצוע יקנו לתלמיד כלים להתמודד עם אתגרי המאה ה- 21'. תהליך הלמידה יכלול קריאת מקורות מגוונים, הוצאת עיקר מטפל, ארגון ומיפוי של מידע וידע, חיפוש סיבות לתופעות, עריכת השוואות, העלאת שאלות, חשיבה מסדר גבוה, הצגת טיעון והסקת מסקנות. בסוף תהליך העבודה יידרש התלמיד להגן על העבודה בכתב ובעל פה.
נושאים לדוגמא מתוך מאגר תכניות הלימוד
-
חינוך פיננסי: במסגרת תכנית הלימודים יקנו לתלמידים כלים לפיתוח מיומנויות אשר יסייעו להם בהתנהלות היומיומית ובפיתוח כישורי חיים. התכנים יעסקו בבניית תקציב אישי וההבדלים בסדרי העדיפויות של משפחות שונות בהתאם למאפיינים כלכליים, חברתיים ותרבותיים. התלמידים אף יחשפו לגורמים השונים המשפיעים על בניית תקציב המדינה, מה מרכיב את צד ההכנסות ואת צד ההוצאות וכיצד הממשלה מבקשת לקדם מטרות לאומיות, כלכליות וחברתיות במציאות של מגבלת מקורות.
-
פילוסופיה: להוראת פילוסופיה בתיכון יש השלכות חיוביות רבות, שתועדו היטב בארץ ובעולם: פיתוח יכולות חשיבה ביקורתית, יצירתיות, ודיון בשאלות כגון: מוסר וצדק, בעיית הרוע, שאלות של זהות עצמית, שאלת קיום האלוהים, הפרט ויחסיו עם המדינה. במסגרת כך התלמידים ייחשפו לגישות שונות בתחום הפילוסופיה ולמיטב הוגי הדעות, בהם: סוקראטס, הובס, ניטשה ועוד.
-
בריאות: תכנית הלימודים כוללת מגוון תחומי בריאות בהם: קרינה על היבטיה השונים, תזונה במבט אחר, תרומות – תרומת דם ותרומת איברים, שינה ובריאות, תפקוד בריא של המוח וההשפעות על בריאותו, היבטים כלכליים ומשפטיים של בריאות הציבור ועוד. התכנית כוללת שיתופי פעולה עם גופים וארגונים בקהילה כגון: קופות החולים, מוסדות אקדמיים, עמותות ואגודות, רשויות מקומיות ומשרדי ממשלה שונים (בריאות, הגנת הסביבה, משפטים ועוד).
-
אמנות: תכנית הלימודים כוללת היכרות עם תולדות האמנות, סמלים מוכרים, דימויים וטקסטים בעלי סממנים תרבותיים בארצות ובחברות השונות. במסגרך כך התלמידים ייחשפו ליצירות מרכזיות ביוון העתיקה, ימי הביניים, רנסאנס, בארוק ועוד.
-
גאוגרפיה: תכנית הלימודים עוסקת באסונות טבע ובתהליכים המעצבים את כדור הארץ. במסגרת כך, התלמידים יכירו את המאפיינים של אסונות טבע, בהם: רעידות אדמה, התפרצויות הרי געש, צונמי, סופות הרס ועוד. כמו כן התלמידים ילמדו על הדרכים למניעה וצמצום נזקי אסונות הטבע למיניהם במרחב המקומי והעולמי.