22.10.2014
במסגרת יישום הרפורמה ללמידה משמעותית אנו פועלים לחיזוק הוראת האנגלית, במטרה להעשיר את מיומנויות השפה של בוגרי מערכת החינוך.
לקראת שנת הלימודים תשע"ה, הפיקוח על הוראת האנגלית החליט לעדכן את תכנית הלימודים ולהגדיר כללים והנחיות להוראת אוצר המילים בשפה האנגלית. כמו כן, התכנית מציגה את רשימת המילים הנדרשת מתלמידי יסודי ומתלמידי חטיבת הביניים בישראל במאה ה- 21.
ספרי הלימוד החדשים עודכנו על פי דרישות המשרד ויכללו מילים, ניבים וביטויים מתוך מאגר אוצר המילים החדש. בנוסף, עורכי הספרים הונחו לשים דגש על מיומנויות חשיבה גבוהות, ניתוח טקסטים, הסקת מסקנות, השוואה בין נתונים ועוד.
הרקע להחלטה על עדכון התכנית
במהלך העשור האחרון פורסמו שורה של מחקרים מקצועיים בתחום הוראת השפה, כאשר מחקרים אלו העלו כי אוצר המילים שרכש תלמיד במהלך לימודיו מהווה מרכיב משמעותי ביותר, הקובע את רמת יכולתו בשפה בכלל ובהבנת הנקרא בפרט. עוד עולה מהמחקרים, כי מספר הפריטים (מילים וביטויים) שתלמיד חייב לדעת כדי להתמודד עם טקסט באנגלית נע בין 5,000 ל-8,000 מילים.
עד כה אוצר המילים אשר צבר תלמיד ברמה של 4 או 5 יחידות לא הייתה ברמה המספקת ולכן נדרשנו לשיפור בנושא. במקביל, עלתה בשנים האחרונות גם דרישה מהשדה המקצועי, לשים דגש בתכנית הלימודים גם על דקדוק ואוצר מילים.
מה כוללת התכנית החדשה?
התכנית המעודכנת כוללת את רשימת הליבה לתלמידי בתי הספר היסודיים ובה כ- 650 פריטי חובה (מילים וביטויים) ועוד כ-800 פריטי חובה לתלמידי חטיבת הביניים. בנוסף, הרשימה כוללת עוד כ- 4000 מילות רשות והרחבה, כך שנשאר מקום ליצירתיות ויוזמה של כותבי חומרי הלימוד והמורים עצמם, תוך הבטחת לימוד הפריטים השימושיים והחיוניים ביותר לתלמיד במאה ה- 21.
ומה אומרת המפקחת על מקצוע האנגלית במשרד?
ד"ר ג'ודי שטיינר, המפמ"רית על הוראת האנגלית, מסבירה כי התוכנית תיושם באופן הדרגתי וספרי הלימוד יעברו התאמה לשינויים בתכנית הלימודים המעודכנת. המורים יטמיעו את המילים באמצעות פעילות מכוונת וחווייתית, כגון: משחקים, חידות, פינת 'המילה החדשה', שימוש במילון ובאתרי אינטרנט מתאימים, שימוש בשירים, סיפורים, ועוד.
הפיקוח על הוראת האנגלית יפרסם באתר המשרד תכניות ורעיונות מעשיים נוספים שבעזרתן ניתן ללמד אוצר מילים.
ד"ר שטיינר מוסיפה כי ההחלטה החדשה תבטיח כי המורים, בעיקר בכיתות הנמוכות, יקנו לתלמידים מאגר מילים שמיש, זמין ונפוץ, המקובל בשיח החברתי ובטקסטים מגוונים, במקום להשקיע מרץ במילים המצויות בשימוש נמוך (מילים גבוהות ובלתי שכיחות). כמו כן, התכנית המעודכנת תבטיח שתלמידים ירכשו אוצר מילים גדול יותר שיאפשר להם לשפר את כישורי השפה באנגלית.