מערכת החינוך רואה במעורבות החברתית ערך מרכזי. התכנית להתפתחות אישית ולמעורבות חברתית מסייעת לתלמידים בגיבוש זהותם האישית, החברתית והקהילתית.
התכנית פועלת במערכת החינוך החל משנת הלימודים תשע"ה כתכנית חובה, לכל תלמיד י-י"ב, ומהווה תנאי לקבלת תעודת בגרות.
מחקרים מגלים שהיעדר מידע נגיש הוא החסם המרכזי שמונע מתלמידים לתרום למען הקהילה. כדי להתמודד עם חסם זה, פותחה אפליקציה חדשה (בשם Tribu), שיודעת לחבר בין צורכי הקהילה לצורכי היחיד.
האפליקציה הושקה בכנס הצדעה למעורבות החברתית, שהתקיים ב-17 באוקטובר 2017 בבנייני האומה, בנוכחות שר החינוך נפתלי בנט, מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב, צוותי חינוך וכל יתר השותפים בקידום ערך המעורבות.
האפליקציה היא כלי ידידותי-אינטראקטיבי, שבו מחד התלמידים ייחשפו למגוון אפשרויות של תרומה לקהילה, ומאידך תהיה להם אפשרות להוסיף אפשרויות משל עצמם, להמליץ ולדווח על פעילותם. זאת ועוד: האפליקציה החדשה מאפשרת למוסדות החינוך לנטר את הנעשה בשטח, וכן לעדכן את תלמידיהם בעניינים שונים שקשורים למעורבות החברתית.
בעזרת האפליקציה כל תלמידה או תלמיד יוכלו לבחור בקלות את ההתנדבות המתאימה ביותר עבורם, לפי כישוריהם ורצונותיהם, מתוך מגוון עצום של הזדמנויות. האפליקציה מאפשרת חוויה חברתית ייחודית הכוללת דו-שיח פתוח בין המתנדבים, תוך עידוד התרומה ושיתוף חווית הדדיות עם החברים.
אפלקציית Tribu, שפותחה כמיזם חברתי, בהתנדבות מלאה, תהיה זמינה הן לבעלי טלפון סלולרי מסוג אנדרואיד וגם אייפון
יתרונות האפליקציה:
-
הנגשת מידע: האפליקציה תסייע לתלמיד למצוא את המקום המתאים ביותר לפעילות המעורבות החברתית.
-
התאמה אישית: האפליקציה תציג מגוון אפשרויות התנדבות, בהתאם לפרופיל האישי של התלמיד.
-
אינטראקטיביות: תלמידים יוכלו לשתף, להמליץ, ולהעניק טיפים עבור חבריהם.
-
מעקב ובקרה: בתי הספר יוכלו לנטר את הפעילות, לקבל משוב ולסייע לתלמידים מתקשים.
-
בגרות חברתית: האפליקציה תקל על התלמידים במימוש חובותיהם, לאור העובדה שמעורבות חברתית היא תנאי לקבלת תעודת בגרות.
השימושים העיקריים באפליקציה:
-
מערכת ניהול חדשה ומתקדמת - עבור רכזי התנדבויות, מנהלי פעילות שטח בארגונים ורכזי פרויקטים קהילתיים. האפליקציה תהווה כלי ניהולי שיאפשר מעקב בזמן אמת אחר שעות ההתנדבות של כל מתנדב, קבלת משוב משני הצדדים, יצירת דו"חות התנדבות לפי פילוחים שונים וקבלת התראות על בעיות.
-
אישור שעות המעורבות החברתית - התלמידים יוכלו בלחיצת כפתור לאשר מול מנהל את השעות (בעבר הם נדרשו להחתים ידנית טפסים), במקביל בית הספר יוכל לדעת בכל רגע נתון סטטוס מדויק על התלמיד.
-
בניית קהילה שיתופית - תלמידים יוכלו לשתף (בצורה מבוקרת) את החוויות האישיות שלהם מהמעורבות החברתית, ובכך להעצים את תחושת הקהילה והקבוצתיות.
שר החינוך נפתלי בנט: "אנחנו מחכים למצוינות לימודית לצד מצוינות ערכית. תלמיד שמקדיש מספר שעות מדי שבוע על מנת להתנדב בחברה, מתחנך להיות אדם טוב וערכי יותר. לכן, החלטנו לחולל מהפכה בתחום ההתנדבות. תלמידים רבים חשים מוטיבציה להתנדב, אך לא תמיד יודעים לאן ואיך לנתב אותה. האפליקציה החדשה מאפשרת לכל תלמיד לדעת מי בסביבתו זקוק לסיוע, קשיש, ניצול שואה או משפחה בסיכון. אנו מאמינים שיש באפליקציה את כל הנדרש על מנת לחבר בין תלמיד המעוניין לתרום לבין אדם הזקוק לסיוע. זו, מבחינתנו, מטרת החינוך".
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב: "תכנית התפתחות אישית ומעורבות חברתית מעניקה לתלמידים מגוון התנסויות חברתיות וערכיות. האפליקציה החדשה תוכננה ועוצבה בהתאם לצרכים של התכנית, ובכך מסייעת לכל המעורבים בתהליך - התלמידים, המורים והקהילה. האפליקציה מעודדת תרומה לקהילה, הופכת את הפעילות להליך חברתי-שיתופי, ומטמיעה בתלמידים ערכי אחריות חברתית והתנדבותית".
בקיץ תשע"ז הסתיים לראשונה מחזור מלא של שלוש שנות פעילות. בוגרי המחזור הראשון חקרו יזמו ומימשו מגוון של יוזמות קהילתיות וחברתיות תרמו לעצמם ולחברה. מתוך מחזור של כ-99,000 תלמידים שפעלו בתכנית, 96,223 סיימו את התכנית, מתוכם: 30,354 סיימו את מכסת השעות הנדרשת, 41,938 סיימו בהצלחה (מעבר לשעות), 23,928 סיימו בהצטיינות (הרבה מעל ומעבר לשעות הנדרשות).
בכנס הוענקו 5 פרסים ליוזמות שנבחרו מתוך 362 יוזמות שהוגשו על ידי בני נוער וצוותי חינוך. בקטגוריות הבאות – יוזמות של תלמידים בודדים, יוזמות של קבוצת תלמידים, יוזמה של מורים ותלמידים.
להלן רשימת היוזמות הנבחרות:
התלמידים הזוכים בפרס: | היוזמה: |
יעקב פייזנברג מקיף ד' אשקלון |
"למען חברה שווה" חלוקת מאפים לקשישים |
חן פרי אקדמיה למוסיקה ומחול בירושלים | "זיכרון מוסיקלי" שימור זיכרון ניצולי השואה |
קבוצת תלמידות אולפנת אורט טבריה | "ראשי פיאות-צבעים של חיים" עיטור פיאות של חולות סרטן |
קבוצת תלמידים מקיף אבן 'חלדון' בעראבה | עידוד השפה העברית בקרב ילדי גן |
מורים ותלמידים תיכון חב"ד בקרית מלאכי | "שכונה של מוזיאון" תיעוד סיפורי עלייה |