3.5.2018
משרד החינוך ממשיך ביישום תכנית "החינוך האישי" שנועדה לתת לכל ילדי ישראל יחס אישי יותר ולהביא להקטנת מספר התלמידים בכיתות הלימוד. במסגרת כך, קידם משרד החינוך את רפורמת הכיתה הקטנה, והקצה מיליארד ש"ח לטובת הקטנת כיתות הלימוד ושיפור יחס מורה-תלמיד בגנים ובבתי הספר. בנוסף, המשרד קידם מהלך של הוספת סייעת שנייה לגני הילדים בגילאי 3-4, וזאת במטרה להעניק יחס חם ואישי יותר לילדים, לצד פיתוח סביבה חינוכית ועשירה יותר.
רפורמת הכיתה הקטנה: 34-32 תלמידים בכיתות היסודי
משרד החינוך הקצה תקציב של כמיליארד ש"ח ליישום רפורמת הקטנת כיתות הלימוד ושיפור יחס מורה-תלמיד בגנים ובבתי הספר היסודיים. בשלב הראשון חל המתווה על כיתות א', ובכל שנה הצטרפה כיתה נוספת. המטרה הראשונית היתה שבתוך 5 שנים המהלך יושלם מכיתה א' ועד כיתה ו'. הקטנת הכיתה נעשתה באופן דיפרנציאלי, על פי עשירוני הטיפוח:
- עשירוני טיפוח 10-9: 32 תלמידים בכיתה
- עשירוני טיפוח 8: 33 תלמידים בכיתה
- עשירוני טיפוח 7-1: 34 תלמידים בכיתה
כמו כן,
רפורמת הכיתה הקטנה כללה לראשונה גם את יישום התכנית
"מורה שני בכיתה". התכנית כוללת מורה ותיק (מורה מנוסה ומוביל) וסטודנט המשתלב בהדרגה בפעילויות ההוראה והלמידה, כחלק מטיוב הכשרתו. בכל שבוע ולמשך שלושה ימים בשבוע, הסטודנטים מגיעים לכיתות הלימוד בגני הילדים ובבתי הספר. הסטודנטים רוכשים מניסיונם של הוותיקים ומעשירים את הלמידה בחשיבה אקדמית, משמעותית, רעננה ועדכנית. שיתוף הפעולה בין המורה הוותיק והסטודנט מקדמים למידה חווייתית, אישית ומאתגרת בכיתה. שיתוף הפעולה בין בית הספר והמוסד האקדמי מאפשרים פיתוח מקצועי של כלל מורי בית הספר ובכך יתרמו לתכנית כולה.
יצוין, כי עם כניסתו לתפקיד ערך שר החינוך בנט שורה של מפגשים עם מנהלים, מורים, אנשי חינוך ושרי חינוך לשעבר כדי להכיר את המערכת וללמוד על האתגרים העומדים בפניה. בהתאם לזאת, החל השר לשקוד על גיבושו של מתווה להקטנת הכיתות, במטרה לתת מענה לשורה של היבטים חינוכיים, הכוללים בין היתר:
צמצום פערים חברתיים ולימודיים.
- חיזוק של הרצף בין הגן לבין בית הספר והקלה במעבר של הילד מהגן אל כיתה א'.
- הגברת קשר מורה-תלמיד, העמקת הלמידה המשמעותית.
- צמצום שחיקת המורים (המורים יוכלו ללמד באופן מיטבי וביעילות רבה בכיתות קטנות יותר).
- הגברת שביעות הרצון של המורים, ההורים והתלמידים.