שר החינוך, נפתלי בנט, הציג ביום 18.2.2016 , את
מתווה סל התרבות החדש של מערכת החינוך. המתווה החדש יאפשר לכלל מופעי התרבות בישראל ליהנות מסבסוד של משרד החינוך, וכן ל- 300 אלף תלמידים נוספים (ובסך הכל 800 אלף תלמידים) ליהנות מתרבות מסובסדת, עשירה ומגוונת. במשרד החינוך מדגישים כי הנגשת התרבות לילדים היא עשייה חינוכית מהמעלה הראשונה, ויש לה חשיבות מרכזית בעיצוב זהותם של התלמידים, בהרחבת האופקים, טיפוח היצירתיות והסקרנות ובפיתוח מיומנויות ביקורתיות. המתווה החדש ייכנס לתוקף בשנת הלימודים תשע"ז. בחודש מאי הקרוב יעלה לאתר משרד החינוך מאגר מופעים אינטרנטי אשר יתבסס על "חוכמת צוותי החינוך"
-
ההיצע האמנותי יורחב ב- 5000 מופעים ואירועי תרבות מכלל היישובים ברחבי הארץ
- משרד החינוך
יסבסד הצגות ל -300,000 תלמידים נוספים, ובסך הכל מדי שנה כ- 800 אלף תלמידים ייהנו מתרבות עשירה ומסובסדת ( 170 רשויות במקום 100 רשויות בעבר)
-
התקצוב יהיה דיפרנציאלי בהתאם למדד הטיפוח ומספר התלמידים ברשות. רשויות כגון: שדרות, נתיבות ואופקים יוכלו להיכלל בסל וייהנו מתקצוב מוגדל
- "חכמת אנשי החינוך" – המנהלים ייבחרו את המופעים בהתאם להמלצות של חבריהם המנהלים ובהתאם לתפיסת עולמו של בית הספר
-
ועדת הרפרטואר תמשיך לשמש כתו תקן של איכות - שליש ממופעי התרבות שבתי הספר יבחרו יהיו מתוך המלצות ועדת הרפרטואר
שר החינוך נפתלי בנט: "אנחנו פותחים היום את כל ההצגות לכל הילדים במדינה. אין סיבה שתלמידים לא יוכלו לראות הצגות טובות שהמנהלים רוצים שיראו. זה יעודד יוצרים ליצור, זה יעודד מנהלים לקחת יוזמה, זה יפתח עולמות חדשים בפני התלמידים. התכנית תביא יותר תרבות, עם דגש לפריפריה. מי שחושב שאפשר מצד אחד לספק פחות תרבות לפריפריה ומצד שני להתפלא שעיקר התרבות נמצא במרכז, טועה. זאת תכנית שממנה ייהנה כל ילד, ובזכותה אני מאמין נעניק לילדים חוויות תרבות חדשות שיביאו לעושר תרבותי ואומנותי״
בשורה לתלמידים, למנהלים, לרשויות המקומיות וליוצרים:
במשרד החינוך מציינים כי ההחלטה הפדגוגית לשנות את מתווה סל התרבות התקבלה על רקע העובדה שבעבר מרבית תלמידי ישראל צרכו תרבות לא מסובסדת, או שצרכו תרבות מועטה. כאשר התלמידים נהנו מתרבות מסובסדת - מאגר המופעים היה מצומצם, ולא נתן מענה לצרכים החינוכיים של מוסדות החינוך.
מתווה סל התרבות החדש פתוח לכולם, לכלל המופעים וההצגות בתיאטראות הפזורים ברחבי הארץ, וכן הוא פתוח לרשויות מקומיות שכיום לא נמצאות בסל התרבות - כמו שדרות, נתיבות, אריאל ואום אל פאחם, שביקשו בעבר להצטרף ולא הייתה להן אפשרות.
- יודגש כי בעבר סל התרבות תוקצב בסך 16 מיליון שקלים וכלל 500 אלף תלמידים. תקציב הסל החדש יגדל ל- 22 מיליון שקלים ויכיל כ- 300 אלף תלמידים נוספים, ובסך הכל מדי שנה כ- 800 אלף תלמידים ייהנו משירותי סל תרבות.
- בעבר סל התרבות היה מעין "מועדון סגור" וכלל 100 רשויות בלבד. במתווה החדש כלל הרשויות יהיו רשאיות להגיש מועמדות לקול קורא והצפי הוא ש- 170 רשויות יכללו בסל החדש. סבסוד הסל ייעשה בצורה דיפרנציאלית, בהתאם למדד הטיפוח ומספר התלמידים ברשות.
ועדת הרפרטואר תשמש כתו תקן של איכות, אך צוותי החינוך אינם מחויבים רק להמלצתה:
ועדת הרפרטואר תמשיך לעבוד באותה מתכונת כפי שעבדה במתווה הישן, ותמליץ על מופעים איכותיים. ועדת הרפרטואר היא מעין תו תקן למופעי תרבות. בכל מקרה 30% ממופעי התרבות שבתי הספר יבחרו יהיו מתוך המלצות ועדות הרפרטואר. עם זאת, בעבר ועדת הרפרטואר הייתה הקובעת הבלעדית אילו הצגות ומופעים יכלו בסל – בממוצע הועדה נהגה לאשר מדי שנה כ- 1200 מופעי תרבות בלבד. פתיחת סל התרבות לכלל המופעים בישראל תאפשר למשרד החינוך לסבסד 5000 מופעים ואירועי תרבות נוספים.
- במסגרת זו, משרד החינוך יבנה לראשונה מאגר שקוף ודינאמי שיכיל את כלל המופעים בישראל, המנהלים יוכלו להתרשם מהמופעים השונים ולקבל המלצות וחוות דעת מקצועית מעמיתים שונים על איכותם ורמתם של המופעים. על פי המתווה החדש המנהלים לא יחויבו לקבל את המלצת ועדת הרפורטואר, כפי שהיה בעבר, אלא לבנות תמהיל שבו לפחות 30% מהיצירות הן מרשימת הוועדה. המשרד יסייע למנהלים לפתח כלים מקצועיים שבאמצעותם הם יוכלו לבחור ולשלב את המופעים בצורה מושכלת ומקצועית התואמת את העשייה החינוכית בית הספר.
-
במאגר היצירות החדש, תתפרסם רשימה אחת שתכיל שני סוגים: יצירות מאושרות מטעם ועדת הרפרטואר, ויצירות מרשימה מורחבת. למעשה, כל יוצר וכל מפיק יוכל לגשת לרשימה המורחבת, בתנאי שהוא עומד במספר תנאים: ניהול תקין, התחייבות להופיע בכל מקום, התאמה למערכת החינוך ומחיר מקסימום.
רקע:
ועדת הרפרטואר
ועדה מטעם "סל התרבות הארצי" שאחראית על קביעת תו תקן לפי סטנדרטים אמנותיים. כל מופע אומנותי שעבר את אישור הועדה "נכנס למאגר סל התרבות הארצי". בהיצע האמנותי של התכנית נכללות פעולות בתחומי התאטרון, הקולנוע, המוזיקה, הספרות, האמנות החזותית והמחול.
תכנית "סל תרבות ארצי"
משרד החינוך יזם את הקמת "סל תרבות ארצי" בשנת 1987. התכנית מופעלת על ידי החברה למתנ"סים ומיושמת במסגרת החינוך הרשמי מגני הילדים ועד כיתות י"ב. ההצטרפות לתכנית היא וולונטרית, ושיקול הדעת בנושא נתון לרשות המקומית. בפועל רק שליש מהתלמידים (כ-100 רשויות מקומיות) צרכו אומנות במסגרת "סל התרבות הארצי". כעת מספר התלמידים יגדל משמעותית, ושני שליש מהרשויות יוכלו להיכנס לסל התרבות המסובסד.
מצב קיים |
מצב חדש |
---|
תקציב הסל
16 מיליון שקלים. | תקציב הסל
22 מיליון שקלים. |
סל התרבות סבסד מופעים ל-
500אלף תלמידים. | סל התרבות יכיל כ-
800 אלף תלמידים. |
סל התרבות הכיל כ-1200 מופעי תרבות בלבד, והוגבל רק למה שאושר על ידי ועדת הרפרטואר. | סל התרבות יכיל כ-6000 מופעי תרבות, ולמעשה עקרונית, כל יצירה יכולה להיכלל בסל. |
"מועדון סגור" – 100 רשויות בלבד נכללות בסל ומדי שנה מקומן מובטח. |
כלל הרשויות בישראל יוכלו לגשת לקול הקורא – הצפי הוא שהסל יכיל 170 רשויות מקומיות. |
מענה דל ליישובי הפריפריה |
עדיפות לפריפריה, התקצוב יהיה דיפרנציאלי בהתאם למדד הטיפוח ומספר התלמידים ברשות. |
אפשרויות הבחירה מצומצמות. ועדת הרפרטואר היא הקובעת הבלעדית אילו מופעים יכללו בסל תרבות. |
"חכמת צוותי החינוך": הרחבת האוטונומיה - המנהלים יבחרו את המופעים בהתאם להמלצות של מנהלים אחרים ולשיקולים פדגוגיים חינוכיים. |
ועדת הרפרטואר מהווה תו תקן איכותי – סל המופעים הבית ספרי כולל לפחות 30% מהמלצות הועדה. |
ועדת הרפרטואר מהווה תו תקן איכותי – סל המופעים הבית ספרי יכלול לפחות 30% מהמלצות הועדה. אין שינוי בעבודתה של ועדת הרפרטואר. |