ב-1 במרץ 2016 הכריז השר החינוך נפתלי בנט על הקמת "ועדת ביטון" בראשותו של המשורר וזוכה פרס ישראל בספרות, ארז ביטון. הועדה תבחן, בכל שלבי הגיל, את העמקת שילובם של תכנים אודות חייהם של קהילות יהדות המזרח וספרד, מתוך רצון לחשוף את תלמידי ישראל לעושר התרבותי, החברתי וההיסטורי של קהילות אלו.
לוועדה הוגדרו 2 מטרות מרכזיות:
- לבחון את המצב הקיים בתכניות הלימודים ביחס ליהדות ספרד ומזרח
- להגיש המלצות יישומיות שיאפשרו לחשוף את הלומדים לסיפור השלם בכלל ולעושר התרבותי, ההגותי, ההיסטורי, הספרותי בפרט
באירוע ההשקה השתתפו מנכ"לית משרד החינוך, מיכל כהן וחברי ועדת ביטון: פרופ' אהרון ממן, ד"ר אושרה אלפסי, גב' דינה דרורי, ד"ר יהודה מימרן, פרופ' משה עמאר, ומרכזת הועדה (ונציגת משרד החינוך) גב' זהבה שמש.
כמו כן,
השולחן העגול כלל נציגי ציבור ואנשי רוח, בהם: סם בן שטרית, מרים פרץ, קובי אוז, אתי אנקרי, מאור זגורי, שלמה בר, ד"ר מאיר בוזגלו, פרופ' חביבה פדייה, הרב חיים סבתו, לבנה זמיר מירב בטיטו, אבישי בן חיים ועוד.
דברי השר החינוך נפתלי בנט בהכרזה על הקמת הועדה: "היום התחלנו במהפכת מורשת יהודי המזרח במערכת החינוך, זה אחד התפקידים הכי מרגשים שהיו לי מאז כניסתי לתפקיד. אנחנו מחזירים היום לנוער שלנו חצי סיפור שאבד לנו בדרך. את סיפורי המעברות, את סיפורי הגבורה של האימהות, היציאה מן החומות, ואת אבות הציונות שבאו מאירופה ואבל גם מתוניסיה. אנחנו לא יכולים לגדל דור שמכיר רק חצי ממורשתו, ואנחנו לא יכולים לחנך נוער ל"ואהבת לרעך כמוך" כאשר הנערים לא מכירים את "רעך" שמהווה לפחות חצי מהכיתה שלהם. אנחנו מזמינים את אזרחי ישראל לקחת חלק בוועדת ביטון, לשלוח אלינו סיפורים והצעות ולהיות חלק מקביעת התכנים של הדור הבא שלנו. אני מודה לחתן פרס ישראל המשורר ארז ביטון, שנרתם למשימה ומיד כשקראנו לו אמר "הנני". פתחנו את שנת הלימודים הקודמת בסימן צמצום הכיתות בישראל, ואת שנת הלימודים הבאה נפתח בסימן הרחבת המורשת הישראלית בכיתות אלה. קדימה – לעבודה".
-
"ועדת ביטון" בחנה את העמקת מקומם של תכנים אשר עוסקים בעולם התרבות וההיסטוריה של קהילות המזרח וספרד במערכת החינוך.
-
הועדה גיבשה המלצות בספרות – בהיסטוריה – בחקר ופיוט – בהגות – באקדמיה ומחקר – בטיולים ובהעשרה.
-
הציבור הוזמן לקחת חלק פעיל ב"ועדת ביטון" ולהציע רעיונות לשילוב נושא קהילות יהדות המזרח במערכת החינוך.
-
המטרה: לחשוף את תלמידי ישראל לעושר התרבותי, החברתי וההיסטורי של קהילות אלו.
יו"ר "ועדת ביטון" - המשורר וחתן פרס ישראל לספרות, ארז ביטון: "כששר החינוך פנה אליי מיד הרגשתי תקווה וציפייה שמלווה רבים מיהדות המזרח. אני עצמי נתתי ביטוי לקשיים של שנות העלייה בשירה שלי, ובעבודות שלי. יהדות המזרח לא צריכה להתבייש, הציונות הייתה טבועה בה מבטן ולידה. אנחנו כעת רוצים שהתרומה שלנו תהייה ניכרת גם בתכנית הלימודים, שגם התרומה שלנו לציונות תישמע ותילמד".
חברי הוועדה המייעצת:
- מר ארז ביטון – מרכז ועדת עמוד האש
- פרופ' אהרן ממן – מרכז ועדת היסטוריה
- פרופ' הרב משה עמאר – מרכז ועדת אקדמיה ומחקר
- דר' אושרה אלפסי - מרכזת ועדת ספרות
- דר' יהודה מימרן – מרכז ועדת הגות
- גב' דינה דרורי – מרכזת ועדת פיוט
- גב' זהבה שמש – מרכזת ועדת העשרה
- פרופ' חביבה פדיה - מרכזת ועדת מגדר, אזרחות וחברה בוועדת עמוד האש
- פרופ' חיים סעדון - חבר ועדה ויועץ לעמוד האש בטלוויזיה החינוכית
- דר' יגאל בן שלום - מרכז ועדת יהדות תימן וחבר ועדת תקצוב יישום המלצות
- דר' תמר עילם (גינדין) - מרכזת ועדת יהדות אירן
- מר שלמה ונטורה - מרכז ועדת אתרי מורשת וחבר ועדת יישום המלצות
עבודת הועדה:
"ועדת ביטון" כללה תתי ועדות, כאשר כל תת ועדה מיפתה את הנושאים הקיימים בתחום, בחנה אותם והציעה כיצד להעמיקן ולהרחיבן על פי הנדרש.
העבודה נעשתה בשיתוף המפמ"רים, וועדות המקצוע, אנשי מינהל חברה ונוער, ועוד.
תתי הועדות הציגו בסופו של תהליך תכנית אשר ריכזה המלצות יישומיות שהוגשו לשר החינוך ב- 7 ביולי 2016. ההמלצות התייחסו לתוכניות הלימוד, תוכניות העשרה, פעילות תנועות הנוער, טיולים, סביבה דיגיטלית ועוד.
תקציר המלצות הוועדה כפי שמופיעות בדו"ח ועדת ביטון
המלצות למערכת החינוך:
-
תכניות הלימודים וספרי הלימוד: תחומים כגון: היסטוריה, ספרות, אזרחות וארץ ישראל, יעודכנו בפרקים מתולדות יהדות ספרד והמזרח ובשילוב יצירות שלהם.
-
הטלוויזיה החינוכית "עמוד האש המזרחי": במסגרת הטלוויזיה החינוכית תופק סדרה מרובת פרקים שתעסוק בתרומתה התרבותית של יהדות ספרד והמזרח לציונות ולפיתוח הארץ.
-
ציון יום יציאת היהודים מארצות ערב ומארצות האסלאם (30.11) במערכת החינוך לרבות סיורים במוזאונים ופעולות העשרה.
-
ארגון טיולים של בני נוער בארצות הבלקן, ספרד ומרוקו במסגרת סיורי שורשים והכרת המורשת - היהודית בארצות אלה.
המלצות למערכת ההשכלה הגבוהה:
-
הרכב המל"ג: הרכב המל"ג יהיה מאוזן וחשוב שיכלול גם נציגים מזרחיים מתחום מדעי הרוח המחויבים לנושא העצמת יהדות ספרד והמזרח.
-
מרכזים באוניברסיטאות ומחקר: הקמת פקולטות חדשות למדעי הרוח בתחום לימודי יהדות המזרח כדי לאפשר צמיחה מחודשת של חקר יהדות ספרד והמזרח.
המלצות כלליות:
- הקמת מוזיאונים ייחודיים לקהילות השונות כדוגמת בית מורשת יהדות בבל ויהדות לוב.
- הנצחת דמויות משמעותיות מתרבות יהודי ספרד והמזרח במוסדות שונים כגון שמות בתי ספר, רחובות ועוד.
- עידוד וחיזוק הקשרים עם ארגונים של יהודי התפוצות בהסברת מצבם של יהודי המזרח בארץ שנאלצו לעזוב את בתיהם בארצות האסלאם.
לסיכום וביצוע המלצות הועדה
תהליך העבודה כלל שולחנות עגולים ופניה לגורמים המייצגים גופים, מכונים ואישים המוסמכים בתחומי הדעת הרלוונטיים, בהם: היסטוריונים, אנשי ספרות, אנשי המשרד, וועדות המקצוע, ארגוני הגג של יוצאי קהילות המזרח וספרד ועוד.
פרופ' אהרון ממן: "חיזוק קהילות יהדות המזרח זו מטרה לאומית ולא סקטוריאלית - עם אחד זה כל הסיפור - בתי הספר פותחים כעת חלון הזדמנויות וחשוב מאוד שהתלמידים יכירו את כלל מגוון התרבויות בישראל".
מאור זגורי: "את התכנים על יהדות המזרח צריך להכניס גם לספרי הילדים ולא רק לספרי הלימוד. אני יודע לדקלם את היסטוריית יהדות אירופה ואני לא יודע מספיק על ההיסטוריה של סבא וסבתא שלי. עכשיו שהם כבר לא בחיים אני צריך לאסוף עדויות כיוון שמעולם לא הכרתי את הסיפורים שלהם".
סם בן שטרית: "תודה לשר החינוך על היוזמה הברוכה והחשובה. כבר לפני עשרות שנים אמרנו שלא תהיה תקומה אלא אם תהיה תרבות אחת שתמזג את כלל המורשת התרבותית הישראלית, הפסיפס העשיר של כולנו. אני מציע שתוטל על התלמידים משימה לראיין, לפגוש ולשוחח עם האנשים שהקימו את המדינה וללמוד את סיפורם האישי וסיפורה של הקהילה כולה.
מרים פרץ: "אנחנו רוצים שהנוער שלנו יהיה גאה ברקע שלו, אנחנו רוצים שהם ילמדו דרך הרגליים, שיגיעו לאופקים ולדימונה וישמעו את הסיפורים על המעברות, ואת הסיפורים על העלייה של יהדות המזרח. כמו שהילדים יודעים אנגלית אני רוצה שהם ישמעו גם מרוקאית, שיפגשו את האנשים, ידברו איתם ויכתבו את הסיפורים שלהם, שכל תלמיד יבחר את הסיפור הרלוונטי לחייו, ולמשפחתו".
קובי אוז: אני מאושר להיות פה, יש לנו אחריות גדולה לחבר את הנוער למורשת. להנכיח את הגעגוע. אנחנו מגישים לנוער מדינה רבע אפויה, וצריכים לתת להם אחריות לכתוב את המשך הסיפור, הסיפור של כולנו".
אתי אנקרי: "אני עומדת להוציא אלבום יהודי-טוניסאי, זה השיקום האישי שלי. ועדת ביטון זה שיקום של עם ישראל".
ספרות
יו"ר הועדה – ד"ר אושרה אלפסי - הוועדה בחנה וניתחה את מגוון הקולות המזרחיים ביצירות הנלמדות בתכנית הלימודים ומשמעותם. הוועדה סקרה יצירות נוספות מז'אנרים ומתקופות שונות וגיבשה את המלצותיה בהלימה מבנית לתוכנית הלימודים על כל הרצף.
היסטוריה
יו"ר הועדה - פרופ' אהרון ממן - הוועדה בחנה את האירועים המשולבים בתוכניות הלימודים וקבעה עקרונות מנחים לבחירת חומרים מהמחקר העדכני על תולדות קהילות ספרד והמזרח ולאופן שילובם בתכניות הלימודים.
הגות
יו"ר הועדה - ד"ר יהודה מימרן - הוועדה בחנה את יצירה הרוחנית-הגותית של יהדות ארצות האסלאם בעת החדשה ובדרכים להנגשתה ולשילובה במערכת החינוך. הוועדה עסקה בסוגיות כמו: החיים בעולם מודרני, החיבור למדינה, ציונות ויהדות, יחסי יהודים ערבים, יחס אל המסורת, סוגיות חברתיות ועוד.
אקדמיה ומחקר
יו"ר הועדה - פרופ' משה עמאר - הוועדה ערכה מיפוי של המחקרים בתחום מורשת הפזורה המזרחית ספרדית בשנים האחרונות ובחנה ערוצים שונים לעידוד המחקר בתחום ומה ראוי לשלב בתכניות הכשרת המורים וכיצד.
העשרה
יו"ר הועדה – זהבה שמש - הוועדה בחנה את התוכניות הקייממות במעגל הכיתתי, הבית ספרי, הקהילתי, הארצי והיהודי. הוועדה בחנה אפשרויות לשילוב התחום במסגרות הקיימות במוסד החינוכי: השכלה כללית, עבודת חקר, חוקרים צעירים, עבודות גמר, מעורבות חברתית, מגדר, תנועות הנוער, סיורים לימודיים, מרכזי מורשת ועוד ואת שילוב התחום במגוון המסגרות הפועלות במערכת מעבר לתוכנית הלימודים כמו: קרן קרב, תנועות הנוער, סיורים לימודיים, מסע ישראלי, בתי"ס של הקיץ, ערי נוער ועוד.
חקר ופיוט
יו"ר הועדה – דינה דרורי - הוועדה בשיתוף המפמ"רים מיפתה את הנושאים בהם מגישים חלופות בהערכה בהקשר ליהדות המזרח וספרד ואת הקיים בנושא הפיוט והציעה רעיונות להעמקה ונושאים לעבודת שורשים ולהערכה חלופית בנושא.
עמוד האש
יו"ר הועדה – ארז ביטון - הוועדה פעלה להוספת פרקים ייחודיים ב"עמוד האש". הוועדה פעלה להפקות נוספות שיאפשרו לחשוף את העושר התרבותי רוחני הגותי היסטורי בתחום. הוועדה בנתה תוכנית עבודה משותפת עם הטלביזיה החינוכית.
תחומים נוספים שנבחנו: מגדר, אזרחות, אתרי מורשת, יהדות תימן ויהדות אירן.
לדו"ח המלא
הסיפור השלם - יישום המלצות ועדת ביטון במערכת החינוך
-
הקמת אתר המרכז את המידע והתכנים "הסיפור השלם - תכנית להעצמת מורשת יהדות ספרד והמזרח"
-
לימודי ספרות בחינוך הממלכתי יכללו התייחסות מעמיקה ליוצרים ויצירות מיהדות המזרח וספרד
-
לימודי ההיסטוריה יכילו את תולדות יהודי ארצות האסלאם – פעילות ציונית, פריחה תרבותית ופוגרומים
-
סרטוני עדות יהדות מזרח וספרד - 7 סרטוני עדות: שולה דהאן – מיהדות מרוקו, ד"ר יהודה עמיר – מיהדות תימן, רן כהן – מיהדות עיראק, שושנה אגאדג'ני - מיהדות פרס, רבקה קלדרון – מיהדות יוון, מצליח עמנואל – מיהדות קווקז, יוסי אבוהב – מיהדות טורקיה.
אנשי העדות מספרים כל אחד בנפרד וכולם יחד את סיפור גירושם ועלייתם של יהדות ספרד והמזרח מארצות המוצא לארץ ישראל. כל קהילה עם הייחודיות שלה והקשיים עימם נאלצה להתמודד, בהם פוגרומים, חרמות, מגבלות והגעגועים לישראל. -
עובדה שכל ישראלי צריך להכיר - מקבץ עובדות מצולמות, שנותנות מידע על עובדות שלא תמיד כולם יודעים.
-
מאגר שמי של כ-100 אנשי יהדות מזרח וספרד, עולים לשעבר, יוצאי ארצות ערב ואיראן, אשר ישמחו להגיע לבתי הספר, לפגוש את התלמידים ולספר מנקודת מבטם את סיפור יציאתם מהמדינות השונות. בתי הספר יוכלו לזמן גם סבים וסבתות יוצאי ארצות המזרח כדי לשמוע את סיפורם בליווי תמונות, חפצים, קטעי עיתונות וסרטונים.
-
הסיפור השלם - "חדשות מהעבר – יהדות המזרח" בחינוכית
-
"אור ממזרח" 28
נשים פורצות דרך - יהדות ספרד והמזרח
-
סיורים במוקדי התיישבות של שנות ה- 50
-
הרחבת התוכנית
"בואו לגני" – הפיוט בגני הילדים