לימודי ספרות בחינוך הממלכתי יכללו התייחסות מעמיקה ליוצרים ויצירות מיהדות המזרח וספרד כחלק מה"הסיפור השלם" - בעקבות המלצות ועדת ביטון
שר החינוך נפתלי בנט: "אנחנו ממשיכים ביישום המלצות ועדת ביטון ומעשירים כעת את תכנית הלימודים בספרות ביצירות אודות יהדות המזרח. כל ילדיי ישראל ילמדו כחומר חובה לבגרות בספרות את סיפורם המופלא של עולי אתיופיה, את יצירותיהם של סמי מיכאל ואלי עמיר, ייחשפו לשירת הפיוטים ועוד. נמשיך להטמיע את מורשת יהדות ארצות ספרד והמזרח בתכניות הלימודים, כי רק כך נצליח לספר את הסיפור השלם".
בחטיבות הביניים: חובת לימוד של לפחות 3 יצירות (שני שירים וסיפור אחד)
בתיכונים: חובת לימוד של לפחות 2 יצירות ספרות מודרניות (זאת בנוסף לחובת לימוד של ארבעה שירים משירת ימי הביניים שהייתה קיימת גם בעבר).
מגוון היצירות של יהדות המזרח וספרד הנכללות לראשונה בתכנית הלימודים כוללות בין היתר:
- השיר "הערבית שלי אילמת" מאת בהר, אלמוג
- השיר "בקור" מאת פרחי רחל
- הרומן 'הרומאן המצרי' מאת אורלי קסטל-בלום
- הרומן 'שווים ושווים יותר' מאת סמי מיכאל
- הסיפור 'חלום בדמי כבוד' מאת גרמאו מנגיסטו.
בהתאם להמלצות ועדת ביטון – הפיקוח על הוראת הספרות שב ומחדד גם את חשיבות קריאת הספר "תרנגול כפרות", מאת אלי עמיר
משרד החינוך מודיע כי במסגרת יישום המלצות ועדת ביטון החל משנת הלימודים הבאה (תשע"ח) לימודי החובה בספרות יכללו התייחסות מעמיקה ליוצרים ויצירות מיהדות המזרח וספרד. בשנת הלימודים הנוכחית (תשע''ז) הנחיות אלו הן בגדר המלצה בלבד.
בחוזר המפמ"ר שנשלח לבתי הספר מדגיש ד"ר שלמה הרציג המפקח על הוראת הספרות במשרד החינוך כי עדכון תכנית הלימודים תמנע אפשרות "שעל פיה תלמיד יכול להגיע לבחינת הבגרות בספרות מבלי ללמוד אפילו יצירה ספרותית מזרחית אחת. בנוסף, עדכון התכנית יעשיר ויעצים את מקומה של היצירה המזרחית, הן בתכניות הלימודים בספרות, והן בהוראה בפועל של יצירות הספרות בכיתות הלימוד".
יודגש כי גם בעבר תכנית הלימודים כללה יצירות שיש בהן ביטוי לקול המזרחי: כך למשל, הרומן הנלמד ביותר בחטיבה העליונה של ביה"ס העל-יסודי בחינוך הממלכתי, הוא 'חצוצרה בוואדי' מאת סמי מיכאל. גם הסיפורים 'חיזו בטטה' מאת סמי ברדוגו ו'אח קטן' מאת רונית מטלון נלמדים כמעט בכל הכיתות בחט"ע. עם זאת, כאמור, עדכון תכנית הלימודים יאפשר את העמקת הנושא בהוראת הספרות והרחבתו.
עדכון תכנית הלימודים בספרות – לימודי חובה בחטיבות הביניים
תכנית הלימודים בספרות לחטיבת הביניים תכלול יחידת חובה בשם: היצירה המזרחית. יחידה זו כוללת יצירות הקיימות בתכנית הלימודים וכן יצירות חדשות שנוספו אליה. החל משנה"ל תשע"ח בתי הספר יחויבו ללמד לפחות שני שירים וסיפור אחד של יוצרים מזרחיים מתוך היחידה.
רשימת היצירות החדשות שנוספו לתכנית הלימודים בחט"ב:
- בניה סרי דן: "מלך בירושלים" (אדם שב אל ביתו, כתר, 2009)
- קסטל בלום אורלי: "ג'ו איש קהיר" (לא רחוק ממרכז העיר, הספריה החדשה, 1987)
- אליה כהן איריס: "תשרי", "רשימה שחורה" (שחרחורת, הוצ' עצמית, 2014)
- אלקיים שלי: "צריך לפתוח את הבית למזרח" (שירת הארכיטקט, זמורה ביתן, 1987)
- הס אמירה: "אנשים פרחים הם דבר רך", כמו בכי שאין לו עיניים להיבכות (עם עובד, 2014)
- קיסר עדי: "קיצור תולדות האהבה"; "אלף לילה ולילה" (מוזיקה גבוהה, ערס פואטיקה, 2016)
- שחר יודית: "זו אני מדברת"; "אני יודית" (זו אני מדברת, בבל ומשכל, 2009)
עדכון תכנית הלימודים בספרות – לימודי חובה בתיכונים
החל משנת הלימודים תשע"ח בתי הספר התיכוניים יחויבו ללמד לפחות 2 יצירות ספרות מודרניות של יוצרים מיהדות המזרח וספרד (זאת בנוסף לחובת לימוד של ארבעה שירים משירת ימי הביניים שהייתה קיימת גם בעבר).
עדכון תכנית הלימודים בספרות בתיכונים כוללת גם את הנושאים הבאים:
- החל משנת הלימודים הבאה, תשע"ח, תיכנס לתכנית הלימודים לתיכונים יחידת הוראה חדשה: "לעלות לארץ, לחיות בישראל – הסיפור השלם". יחידה זו תוכל לשמש את המורות והמורים לספרות בכל שלבי ההוראה: הן במסגרת ההוראה לבחינות הבגרות (70%) – בז'אנרים: סיפור קצר, רומן, נובלה ודרמה, הן במסגרת הערכה הבית ספרית (30%) – בכל הז'אנרים שביחידה.
- לפרק 'שירה' – שירי המחצית השנייה של המאה העשרים והמאה העשרים ואחת נוסף נושא חדש: 'החברה הישראלית – בין שבר לאיחוי'. יצוין כי מרבית השירים ביחידה זו נוספו השנה לתכנית הלימודים ורובם המכריע פרי עטם של יוצרים מזרחיים ועוסקים בזהות המזרחית.
- בהתאם להחלטת הפיקוח על הוראת הספרות החל משנת הלימודים תשע"ט הסיפור "חלום בדמי כבוד", של הסופר גרמאו מנגיסטו יהיה 'יצירה במוקד'ותשאל עליו שאלה ספציפית בבחינת הבגרות בספרות.
הסיפור הוכנס לתכנית הלימודים כבר השנה, תשע'ז, אך יהווה יצירה במוקד, החל מקיץ תשע"ט.
רשימת היצירות החדשות שנוספו לתכנית הלימודים בתיכונים:
בנוסף לכך ובהתאם להמלצות ועדת ביטון, ד"ר אושרה אלפסי, חברת ועדת ביטון לשעבר הצטרפה כחברה בוועדת המקצוע בספרות ממלכתי.