במסגרת יישום המלצות ועדת ביטון החל משנת הלימודים תשע"ז לימודי החובה בהיסטוריה יכללו התייחסות מעמיקה לתולדות יהודי ארצות האסלאם – פריחה לצד פגיעה ופוגרומים.
משנת הלימודים תשע"ז חובה בחט"ב ובתיכונים: תכנית הלימודים המעודכנת תכלול בין היתר את הנושאים הבאים: התפוצה היהודית לאחר גירוש ספרד, פעילותו של ארגון כי"ח (אליאנס), פגיעה ופוגרומים כלפי הקהילה היהודית בצפון אפריקה ואסיה (כגון: עיראק, מרוקו, פרס, טוניסיה ולוב), חוק כרמיה באלג'יר, הקמת שכונת הבוכרים בירושלים ועוד. בנוסף, יורחבו יחידות הלימוד בנושא אירועי ואדי סאליב ויונגשו חומרי העשרה הכוללים את העיסוק בנושא הפנתרים השחורים.
שר החינוך נפתלי בנט: ״ההיסטוריה חוזרת, במלוא מובן המילה. בשיעור היסטוריה לא רק לומדים על העבר, אלא גם מעצבים את העתיד. 68 שנה שאנחנו מספרים חצי סיפור. 68 שנה שחצי מהעם הודר מדפי ההיסטוריה. את ועדת ביטון הקמתי על מנת לתקן את העוול ההיסטורי הזה, ולספר סיפור ישראלי שלם שבכוחו יהיה סוף סוף ליצור אחדות בקרבנו סביב סיפור משותף. עדכון תכנית הלימודים בהיסטוריה הוא לא רק בשורה גדולה לעם ישראל כולו. ליהדות ספרד והמזרח היסטוריה מפוארת ולה חלק משמעותי במפעל הציוני. היום הזה הוא יום של תיקון ישראלי גדול ואני גאה על כך מאד״.
יודגש כי הפיקוח על הוראת ההיסטוריה במשרד החינוך ליווה את עבודת הועדה ובהתאם להמלצותיה עדכן את תכנית הלימודים בחט"ב ובתיכונים.
יצויין כי מדובר בנושאים אשר היוו חלק מתוכנית הלימודים, אך לא נלמדו באופן מסודר בבתי הספר, וכי בעקבות המלצות הוועדה הם יוגדרו כנושאי חובה ללמידה בתוך כיתות הלימוד.
עדכון תכנית הלימודים בהיסטוריה – לימודי חובה בחטיבות הביניים
יהדות ספרד – בין נצרות לאסלאם
סיפורה של הפזורה היהודית לאחר גירוש ספרד: היהודים בצפון אפריקה- הפיזור הגיאוגרפי אחרי הגירוש וקשיי המגורשים במקומות מגוריהם החדשים, למשל: מרוקו, פרס, עירק. מצרים וכד'. הקהילה היהודית בא"י במאה ה- 16 (יהודי צפת, דונה גרציה ודון יוסף).
היהודים בין השתלבות לדחייה
סולידריות יהודית בעידן המודרני – סיפורו של ארגון כי"ח (כל ישראל חברים) שפעל רבות, בין היתר, למען יהודים בארצות האסלאם בתחום החינוך.
יהודי צפון אפריקה נוכח האימפריאליזם הצרפתי
השפעת האימפריאליזם הצרפתי על הקהילות היהודיות בצפון אפריקה ובכלל זה בהיבט החוקי – משפטי של יהודי צפון אפריקה (חוק כרמיה באלג'יר).
בניית התשתית למדינה יהודית בתקופת המנדט
התשתית היהודית בא"י עד מלחמת העולם ה- 1 בדגש על היישוב הישן: הישוב הישן בירושלים והקמת שכונת הבוכרים כדוגמא ל"יציאה מן החומות".
עדכון תכנית הלימודים בהיסטוריה – תיכונים, נושאי חובה לבחינות הבגרות
הגורמים השונים שעיצבו את גורל יהודי ארצות האסלאם, החל מסוף שנות ה- 40 והדגשת השפעת מלחמת העצמאות והקמת מדינת ישראל על מצבם של היהודים במזרח התיכון וצפון אפריקה
-
הדגש על כך שמעל 80% מהיהודים היגרו מארצותיהם בתקופה זו. רובם עלו לישראל ומיעוטם למדינות אחרות (צרפת, איטליה, בריטניה ועוד). כמו כן, הפרק יתייחס למספרם, מעמדם ומצבם הכללי של יהודי ארצות האסלאם ערב הקמת מדינת ישראל במדינות האסלאם.
בנוסף, תהיה התייחסות לאנטישמיות והפוגרומים כלפי היהודים בצפון אפריקה ואסיה כתוצאה מתהליך הדה-קולוניזציה, לצד הפעילות הציונית שהתקיימה במדינות אלו והזיקה הדתית וההיסטורית לארץ ישראל.
אירועי ואדי סאליב והפנתרים השחורים
הרחבת חומרי הלמידה בנושא אירועי ואדי סאליב לרבות חומרי העשרה הכוללים את העיסוק בנושא הפנתרים השחורים, סרטונים, מצגות והמלצות לביקור במוזאונים ובמרכזי מורשת (כגון: מרכזי המורשת באור יהודה של הקהילה יוצאי לוב ויוצאי עירק). מדי שנה המשרד ירחיב את ההמלצות למרכזי מורשת נוספים.