פרס ישראל לשנת תשפ"ב יינתן בתחומים הבאים:
בתחום מדעי היהדות, הרוח והחברה:
- חקר הפילוסופיה וחקר מדעי הדתות
- חקר הבלשנות העברית והכללית
- חקר מדעי המזרח הקרוב
בתחום מדעי החיים ומדעים מדויקים:
- חקר הכימיה, חקר הפיזיקה
- חקר מדעי החיים
בתחום תרבות ואמנות:
- אמנות הבמה: תיאטרון ,מחול
- זמר עברי, אמנות עממית
פרס על הישגים מיוחדים:
- יזמות וחדשנות טכנולוגית
- מפעל חיים - תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה (2 זוכים)
כלת פרס ישראל בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת תשפ"ב היא גברת מריומה קליין
שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון, הודיעה ביום שני ה- 5 באפריל 2022 על זכייתה של כלת פרס ישראל בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת תשפ"ב. ועדת הפרס התכנסה בראשותו של מר אבי נאור ובהשתתפותם של החברים: גב' עדינה בר שלום, מר ניר מסיקה, ד"ר יונית ניסים ומר אבנר שלו.
בנימוקיה ציינה הוועדה כי:"פרס ישראל בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת תשפ"ב מוענק לגב' מריומה קליין על פועלה רב השנים במישור החברתי-קהילתי. הדיבר "ואהבת לרעך כמוך" מהווה נר לרגליה. בעשורים האחרונים היא יזמה, הקימה ומפעילה את בית השנטי בפריסה ארצית רחבה המיועד לאוכלוסיות בשוליים החברתיים של מדינת ישראל ללא הבדל דת, גזע ומין."
עוד הדגישה הוועדה כי: "מריומה מנחילה עקרונות חינוך, הכלה וטיפוח של אוכלוסיות בסיכון להשתלבותן מחדש בליבת החברה הישראלית."
חתן פרס ישראל בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת תשפ"ב הוא מר איזי שרצקי
שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון, הודיעה היום יום ראשון ה-3 באפריל 2022 על זכייתו של חתן פרס ישראל בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת תשפ"ב. ועדת הפרס התכנסה בראשותו של מר אבי נאור ובהשתתפותם של החברים: גב' עדינה בר שלום, מר ניר מסיקה, ד"ר יונית ניסים ומר אבנר שלו.
בנימוקיה ציינה הוועדה כי: "פרס ישראל בתחום מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת תשפ"ב מוענק למר איזי שרצקי על תרומתו ארוכת השנים של מר איזי שרצקי למערכות החיים בפריפריה הצפונית בתחומי: החינוך, התרבות, הרווחה, הפנאי, הספורט והקהילה. קשר של שותפות, בראיית טובתם של ילדי הצפון וקו העימות. הקמת ושיפוץ מתנ"סים, גנים ובתי ספר, מרפאות, טיפוח התיאטרון, הספורט, משלחות של בני נוער לתחרויות של שירה, ריקוד וספורט והפיכת קבצת הכדורגל "עירוני קריית שמונה" עוגן לפעילות ספורט מעצימה לגאוות הצפון. הקמת ספרייה ועוגן משמעותי לגליל העליון ולתושבי הצפון בעיתות מצוקה שחוו בסוף שנות ה 90 ועד עצם היום הזה."
חתן פרס ישראל בתחום התיאטרון והמחול לשנת תשפ"ב הוא מר עודד קוטלר
שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון, הודיעה ביום חמישי ה 24 במרץ 2022 על זכייתו של חתן פרס ישראל בתחום התיאטרון והמחול לשנת תשפ"ב. ועדת הפרס התכנסה בראשותו של מר אבי נשר ובהשתתפותם של החברים: גב' יונה אליאן, גב' טליה פז ומר רוני קובן.
בנימוקיה ציינה הוועדה כי: "פרס ישראל בתחום התיאטרון והמחול לשנת תשפ"ב מוענק למר עודד קוטלר על פועלו והישגיו פורצי הדרך בתחום התיאטרון הישראלי כשחקן, במאי ומנהל אומנותי. קוטלר ייסד וניהל ויצר מסגרות חלוציות, שנתנו מקום למגוון קולות, הרחיבו את גבולות הרוח הישראלית, ואפשרו את התפתחותה ושגשוגה של המחזאות הישראלית המקורית."
עוד הדגישה הוועדה כי: "קוטלר שמופיע, בהצלחה ובכישרון מרובים, על הבימות שלנו כבר יותר מששים שנה ממשיך לחדש, לרענן ולהעשיר עד היום את הסיפור הישראלי."
חתן פרס ישראל בתחום חקר מדעי החיים לשנת תשפ"ב הוא פרופ' מוסא יודעים
שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון, הודיעה ביום שני ה- 21 במרץ 2022 על זכייתו של חתן פרס ישראל בתחום חקר מדעי החיים לשנת תשפ"ב. ועדת הפרס התכנסה בראשותו של פרופ' מרסל מחלוף ובהשתתפותם של החברים: פרופ' סיגל בן יהודה, פרופ' אהוד גזית ופרופ' צבי לפידות.
בנימוקיה ציינה הוועדה כי: "פרס ישראל בתחום חקר מדעי החיים לשנת תשפ"ב מוענק לפרופ' מוסא יודעים על הישגיו המדעיים החלוציים, פורצי הדרך, בתחום הנוירו-פארמקולוגיה. פרופ' יודעים הינו מחלוצי חקר תפקוד הברזל במוח במצבי עקה ובתהליכי ניוון מוחי."
עוד הדגישה הוועדה כי: "פרופ' יודעים, יליד טהרן, העמיד דורות של סטודנטיות וסטודנטים לתארים מתקדמים אשר רבים מהם תופסים עמדות מפתח באקדמיה ובתעשיית הביוטכנולוגיה בישראל פרסומיו זכו להוקרה בין לאומית רחבה וזיכו אותו בפרסים רבים."
חתן פרס ישראל בתחום הזמר העברי לשנת תשפ"ב הוא היוצר, המשורר, המלחין והזמר אביהו מדינה
שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון הודיעה ביום שלישי ה-15 במרץ 2022 כי היוצר, המשורר, המלחין והזמר אביהו מדינה הוא חתן פרס ישראל בתחום הזמר העברי לשנת תשפ"ב. ועדת הפרס התכנסה בראשותו של מר יהורם גאון, ובהשתתפותם של החברים: מר יוריק בן דוד, גב' חמוטל בן זאב – עפרון ומר יאיר ניצני
הוועדה ציינה בנימוקיה כי: "פרס ישראל בתחום הזמר העברי לשנת תשפ"ב מוענק ליוצר, המשורר, המלחין והזמר אביהו מדינה שהביא לפריצת דרך משמעותית במוסיקה הישראלית, על יצירתו המשובחת והאיכותית ומאבקו העיקש ורב השנים".
עוד ציינה הוועדה כי "אביהו האמין כי חופש הביטוי, חופש היצירה וחופש העיסוק הן מסוג הזכויות והחירויות שחובה להילחם עליהן על מנת לבסס תחושת שייכות ושותפות לכל זרם תרבותי בחברה הישראלית הדמוקרטית המתהווה.
את מרבית זמנו הקדיש אביהו למען פיתוחו וביסוסו של סגנון המוסיקה הישראלית הנובע מתוך שורשים יהודיים מסורתיים ותרבותיים"
כלת פרס ישראל בתחום חקר הפילוסופיה וחקר מדעי הדתות לשנת תשפ"ב היא פרופ' ימימה בן מנחם
שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון, הודיעה היום יום שלישי ה-8 במרץ 2022 על זכייתה של כלת פרס ישראל בתחום חקר הפילוסופיה וחקר מדעי הדתות לשנת תשפ"ב. ועדת הפרס התכנסה בראשותו של פרופ' שמואל הרוי ובהשתתפותם של החברים: פרופ' גליה פת שמיר ופרופ' דניאל סטטמן.
בנימוקיה ציינה הוועדה כי: "פרס ישראל בתחום חקר הפילוסופיה וחקר מדעי הדתות לשנת תשפ"ב מוענק לפרופ' ימימה בן מנחם.
פרופ' ימימה בן-מנחם מהאוניברסיטה העברית היא מההוגות המובילות בארץ ובעולם בפילוסופיה של המדע. מחקריה השונים מגלים פרויקט רחב-היקף שתכליתו להראות כיצד חופש הוא אפשרי בתוך עולם מדעי ובמסגרת השיטה המדעית. ספריה ומאמריה התפרסמו בבמות החשובות ביותר, והיא התארחה במוסדות אקדמיים מובילים בחו"ל. פרופ' בן-מנחם הרימה תרומה מרכזית לפיתוח התחום בארץ, בין השאר באמצעות מרכז אדלשטיין להיסטוריה ופילוסופיה של המדע שאותו ניהלה במשך שנים."
עוד הדגישה הוועדה כי: "מחקריה ופעילותה סייעו לביסוס מעמדה של ישראל כמרכז חשוב בפילוסופיה של המדע. היא העמידה תלמידים ותלמידות הרבה ומשמשת מודל לחוקרות ולחוקרים."
חתן פרס ישראל בתחום חקר מדעי המזרח הקרוב לשנת תשפ"ב הוא פרופ' שמעון שמיר
שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון, הודיעה היום יום שני ה- 7 במרץ 2022 על זכייתו של חתן פרס ישראל בתחום חקר מדעי המזרח הקרוב לשנת תשפ"ב. ועדת הפרס התכנסה בראשותו של פרופ' גד ג. גילבר, ובהשתתפותם של החברים:
פרופ' דרור זאבי, פרופ' אלי פודה ופרופ' מירי שפר-מוסנזון.
בנימוקיה ציינה הוועדה כי: "פרס ישראל בתחום חקר המזרח הקרוב לשנת תשפ"ב מוענק לפרופ' שמעון שמיר, שהניח את היסודות האקדמיים לחקר ולימוד ההיסטוריה של המזרח התיכון בן זמננו בישראל. פרסומיו הרבים, ספרים ומאמרים, פרוסים על פני נושאים מגוונים ביותר, החל מההיסטוריה של סוריה העות'מנית במאה ה- 18 וגמור במחקרים על מצרים המודרנית והמחשבה הערבית בת דורנו. לפרופ' שמיר תרומה ייחודית בקידום יחסי ישראל-ערב. הוא הקים את המרכז האקדמי הישראלי בקהיר ומכוני מחקר נוספים. כיהן כשגריר ישראל במצרים ובירדן וקידם את יחסי ישראל עם שכנותיה."
עוד הדגישה הוועדה כי: "תלמידיו של פרופ' שמיר מכהנים בדרגות בכירות במוסדות אקדמיים וממלכתיים."
כלת פרס ישראל בתחום חקר הבלשנות העברית והכללית לשנת תשפ"ב היא פרופ' אמריטה רות ברמן
שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון הודיעה ביום שלישי ה-1 במרץ 2022 על זכייתה של כלת פרס ישראל בתחום חקר הבלשנות העברית והכללית לשנת תשפ"ב. ועדת הפרס התכנסה בראשותו של פרופ' אהרן ממן, ובהשתתפותם של החברים: פרופ' רוני הנקין-רויטפרב, פרופ' זהר לבנת ופרופ' משה פלורנטין.
בנימוקיה ציינה הוועדה כי: "פרופ' אמריטה רות ברמן מאוניברסיטת תל אביב החברה באקדמיה הישראלית למדעים היא כלת פרס ישראל בחקר הבלשנות העברית והכללית לשנת תשפ"ב. היא בלשנית בעלת מוניטין בין־לאומיים שהישגיה הבלתי רגילים זכו להכרה גם בארץ וגם מחוצה לה. היא כלת פרס א.מ.ת, בעלת תואר דוקטור של כבוד מאוניברסיטת חיפה, וחברת כבוד של האגודה האמריקנית לבלשנות ושל האגודה לרכישת השפה הספרדית."
עוד הדגישה הוועדה כי: "פרופ' ברמן היא מומחית בחקר התחביר והמורפולוגיה של העברית החדשה ומחקריה בתחום זה הציגו בפני בלשנים בעולם את העברית החדשה, ובמיוחד את מערכת הצורות שלה, בהקשר טיפולוגי. בהמשך דרכה היא הפנתה את עיקר מרצה וכישרונה לשאלות של התפתחות השפה במהלך חיי האדם, לרכישת שפת אם וללשון הילדים. בשדה מחקר זה קנתה לה פרופ' ברמן שם עולם, במיוחד בהבנת האיזון בין האוניברסלי לבין הייחודי לכל שפה בהתפתחות יכולת ההפקה של טקסטים נרטיביים. היא העמידה דור של חוקרים ומחקריה, תובנותיה ושיטות העבודה שפיתחה משמשים כיום תשתית למחקרי התפתחות שפה בכל העולם."
חתן פרס ישראל בחקר הפיזיקה והכימיה לשנת תשפ"ב הוא פרופ' יהושע זק
שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון הודיעה ביום שני ה-28 בפברואר 2022 על זכייתו של חתן פרס ישראל בתחום חקר הפיזיקה והכימיה לשנת תשפ"ב. ועדת הפרס התכנסה בראשותה של פרופ' הלינה אברמוביץ , ובהשתתפותם של החברים: פרופ' אסא אוירבך, פרופ' איתמר וילנר ופרופ' יפעת מילר.
בנימוקיה ציינה הוועדה כי: "פרס ישראל בתחום חקר הפיזיקה והכימיה לשנת תשפ"ב מוענק לפרופ' יהושע זק עבור פיתוח כלים מתמטיים כגון "התמרת זק" ו"מופע זק" המשמשים לפיענוח תופעות הולכה חשמלית בשדה מגנטי. כלים אלה מאפשרים ניבוי של חומרים בעלי תכונות ייחודיות לבניית התקנים אלקטרוניים."
עוד הדגישה הוועדה כי "תרומותיו המדעיות משמשות וישמשו להבנת הכימיה והפיזיקה של החומר."
חתן פרס ישראל בתחום יזמות וחדשנות טכנולוגית לשנת תשפ"ב הוא פרופ' יורם פלטי
שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון הודיעה ביום רביעי ה-23 בפברואר 2022 על זכייתו של חתן פרס ישראל בתחום יזמות וחדשנות טכנולוגית לשנת תשפ"ב. ועדת הפרס התכנסה בראשותה של ד"ר דורית דור, ובהשתתפותם של החברים: ד"ר גיורא ירון וגב' רונה שגב
בנימוקיה ציינה הוועדה כי: "פרופ' יורם פלטי פיתח שיטה פורצת דרך לטיפול חשמלי במספר סוגי סרטן, הטיפול אינו פולשני ובעל רמת סלקטיביות גבוהה. סיפורו האישי מעורר השראה, פריצת דרך זו חייבה חשיבה מחוץ לקופסה, אמונה בדרך וחייבה את פרופ' פלטי להתמודד ולשנות אמונות ותפיסות קיימות בתחום."
עוד הדגישה הוועדה כי "בימים אלו פועל פרופ' פלטי להרחיב את השימוש בטכנולוגיה לטיפול בסוגים נוספים של מחלת הסרטן."