פרס ישראל המוענק על ידי משרד החינוך, הינו פרס ממלכתי ובעל ערך ומטרתו להביא לידי ביטוי הישגים משמעותיים בתחומי מדעי היהדות, הרוח והחברה, מדעי החיים ומדעים מדויקים, תרבות ואמנות, מפעל חיים - תרומה מיוחדת לחברה ולמדינת ישראל.
מדי שנה בשנה מגישות וועדות השופטים לשר החינוך את המלצתן להענקת הפרס בתחומים שונים ומגוונים בהוויית העשייה והיצירה בישראל.
הזוכים הם אזרחי-ישראל - יחידים, או שותפי הישג שגילו הצטיינות מיוחדת, מצוינות ופריצת דרך בתחומם או שתרמו תרומה מיוחדת לחברה בישראל.
טקס הענקת הפרסים נערך מדי שנה, במוצאי
יום העצמאות בירושלים, בטקס רשמי וממלכתי, ובמעמד הנשיא, ראש הממשלה, יו"ר הכנסת, נשיא בית משפט העליון, ראש עירית ירושלים ושר החינוך - שהוא הממונה מטעם הממשלה על נושא פרס ישראל.
טקס הענקת פרסי ישראל לשנת תשע"ה התקיים ביום ה', 23.04, בשעה 19:30, במרכז הקונגרסים הבינלאומי בבנייני האומה בירושלים. הטקס הועבר בשידור ישיר בערוץ 1 (מלווה בשפת הסימנים).
פרסי ישראל הוענקו לזוכים בתחומים הבאים:
פרופ' אולמן שמעון
פרופ'
שמעון אולמן ממכון ויצמן למדע הוא מחלוצי תחום האינטליגנציה המלאכותית וחקר הראייה הממוחשבת בארץ, הן באקדמיה הן בתעשייה. על הישגיו המחקריים פורצי הדרך בבינה מלאכותית ובקוגניציה בכלל, ובתחום הראייה הממוחשבת בפרט, וכן על תרומתו החשובה לפיתוח התעשייה עתירת הידע בישראל, נמצא פרופ' שמעון אולמן ראוי לקבלת
פרס ישראל בחקר מדעי המחשב לשנת תשע"ה.
פרופ' אחיטוב שמואל
פרופ'
שמואל אחיטוב הוא מבכירי חוקרי המקרא בארץ ובעולם, על תרומותיו הייחודיות לחקר המקרא ועולמו, ועל יוזמותיו ופעילותו בתחומי הפרסום והעריכה המדעיים בפרשנות המקרא, מוענק לפרופ' שמואל אחיטוב קבלת
פרס ישראל בחקר המקרא לשנת תשע"ה.
פרופ' אשחר זליג
פרס ישראל במדעי החיים לשנת תשע"ה מוענק לפרופ'
זליג אשחר, מדען חלוצי ומבכירי החוקרים של מערכת החיסון בארץ ובעולם. מחקריו פתחו עידן חדש בביולוגיה המולקולרית והתאית של מערכת החיסון וחקר הסרטן. פועלו של פרופ' אשחר משמש אות ומופת להישגים מדעיים יוצאי דופן והוא תורם רבות לקידומה ולפיתוחה של חזית המדע בישראל ובעולם. יישום מחקריו מביא לפיתוחן של תרופות מצילות חיים.
מר ביטון ארז
פרס ישראל לספרות לשנת תשע"ה מוענק לארז ביטון, משורר מרכזי בשירה העברית, אשר הצליח להרחיב באופן דרמטי את טווח החוויות הביוגרפיות והזיכרונות התרבותיים הנוטלים חלק בעיצובה של השירה העברית. חומרים שנתפסו בראשית דרכו כצדדיים התגבשו ביצירתו לשירה חדה ומדויקת שהגדירה מחדש את מגמותיה הבסיסיות של השירה הישראלית.
מר גורפינקל דוד
פרס ישראל באמנות הקולנוע מוענק השנה לדוד גורפינקל, שהפך זה מכבר לסמל ולשם נרדף לכל מה שטוב בקולנוע הישראלי, בכיר צלמי הקולנוע בישראל, על תרומתו העצומה והשפעתו רבת הממדים על הקולנוע הישראלי לדורותיו. בהענקת הפרס לדוד גורפינקל יש משום הצדעה למאות היוצרים שתרמו ותורמים עדיין להישגים הבין-לאומיים שהקולנוע הישראלי השיג בשנים האחרונות.
פרופ' וייסבורד דיויד
פרס ישראל בחקר הקרימינולוגיה לשנת תשע"ה מוענק לפרופ'
וייסבורד דיויד הנמנה כיום עם הבולטים שבחוקרי הקרימינולוגיה ובישראל ובעולם. ממצאי מחקריו פורצי הדרך, סייעו בייעול ובשיפור איכות החיים של ציבור האזרחים. מלבד עבודתו המחקרית, הדריך תלמידים רבים לתארים מתקדמים, ותלמידיו לשעבר ממלאים כיום תפקידים מרכזיים בשירות הציבורי, כמו גם באוניברסיטאות בארץ ובעולם.
פרופ' שיפרין צבי
פרס ישראל בחקר מדעי המזרח הרחוק (לימודי אסיה) לשנת תשע"ה מוענק לפרופ'
צבי שיפרין בזכות הישגיו המדעיים בנושא ההיסטוריה המודרנית של סין ובזכות היותו אבי לימודי מזרח אסיה בישראל. ספריו על חייו ועל פועלו של ד"ר סון יאט-סן, אבי הרפובליקה הסינית ומייסדה של סין המודרנית, הם מחקרים מקוריים ופורצי דרך והם נכסי צאן ברזל של המחקר על התהוותה של סין המודרנית.
פרס ישראל על מפעל חיים - תרומה מיוחדת לחברה ומדינה:
גב' הרליץ אסתר
פרס ישראל על מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה, מוענק לגב'
אסתר הרליץ על פעילותה במגוון רחב של תחומים: ביטחון המדינה, תרבות, קידום מעמד האישה, פיתוח תחום ההתנדבות וכן לקליטת עלייה. הגב' הרליץ תרמה בפועלה גם מחוץ לגבולות המדינה, בשירות החוץ של מדינת ישראל. זה עשרות שנים עוסקת אסתר בעבודת התנדבות לקידום התרבות בישראל. היא אחת הדמויות המופלאות שחיות ופועלות בינינו וטביעות אצבעותיה ומעשיה ניכרים ברבים מתחומי חיינו.
מר טופול חיים
פרס ישראל על מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה, מוענק למר
חיים טופול מנכסי התרבות של מדינת ישראל. טופול מכוכבי הבידור והבמה החשובים והבולטים ביותר בארץ והבולט מבין אמני ישראל שהופיעו על בימות העולם. פעילותו הבימתית המגוונת ורבת השנים הפכה אותו לאחד השחקנים הישראלים הידועים, האהובים והבולטים ביותר בארץ ובעולם.
הידעת?
את הענקת הפרס, יזם בשנת תשי"ג (1953), שר החינוך דאז, בן ציון דינור, והוא מוענק מאז באופן רצוף.
עד כה הוענקו במדינת ישראל החל משנת תשי"ג, 685 פרסים. פרסי ישראל הוענקו למגוון רחב מאוד של אזרחי המדינה, לגברים ונשים, דתיים ושאינם דתיים, צעירים וקשישים, ותיקים ועולים חדשים, עדות שונות ודתות שונות - אזרחי ישראל.
תקנון הפרס קובע "אפשר לקבל את פרס ישראל פעם אחת בלבד", אך בן ציון דינור, ש"י עגנון ויעקב כהן זכו בפרס פעמיים כל אחד.
הזוכה הצעירה ביותר היא דינה פייטלסון, שהייתה בת 27 בעת קבלת הפרס לחקר החינוך בשנת 1953
גובה הפרס עומד היום על סכום של 75,000 ש"ח.