משרד החינוך הכריז על 12 מדריכי הפנימיות ואימהות הבית המצטיינים של ישראל לשנת תשע"ט, שנבחרו מתוך כ- 2,500 מועמדים מכל רחבי הארץ.
המצטיינים:
-
אילנה ריטר - כפר הנוער "קדמה" – מועצה אזורית יואב
-
אלעזר צפורי - כפר הנוער "זוהרים" – בית ג'וברין
-
גטנט מסגנאו - כפר הנוער "כפר גלים" - חיפה
-
דבורה טל בן מנחם – אולפנת "עפרה" – עפרה
-
הלן וורקנש רדאי - כפר הנוער "קציני ים אשדוד" – אשדוד
-
יניב אורן - פנימיית "עין גדי" – עין גדי
-
סימי כהן - אולפנת "נווה שרה הרצוג" – בני ברק
-
יצחק חי דהן - ישיבת "נוה הרצוג" – ניר גלים
-
רותי עזרא - כפר הנוער "מאיר שפיה" – זיכרון יעקב
-
שלו ברוחיס - כפר הנוער "מוסינזון" – הוד השרון
-
שמיל ואיזבלה קאופמן - כפר הנוער "ימין אורד" – ניר עציון
-
תאמר אבו ג'עפר - כפר הנוער "נווה מדבר ניצנה" – ניצנה
שר החינוך, הרב רפי פרץ מסר: "המנהל ההתיישבותי פועל בדיוק ברוח אותה הצבתי בעת כניסתי לתפקיד: חינוך לערכים, סולדריות ותרומה לחברה. השנה הכרזתי על שנת ערבות הדדית ואין ספק שאנחנו יכולים לתת את החינוך הזה כדוגמה לערבות ההדדית אליה אנחנו שואפים להגיע, זה גם נכון כמובן לכל נושא ההכלה והשילוב. כל התפיסה החינוכית של המינהל ההתיישבותי מתבססת על הערך הזה. אתם קולטים כל אחד ואחת, לא ממיינים ויודעים לתת מענה משמעותי ורגיש לשונות הגדולה הקיימת בין התלמידים. הכל בבחינת "כולם היו בניי ובנותיי". החינוך ההתיישבותי היה לאורך השנים תמצית הציונות – נפעל כדי שהמפעל האדיר הזה ימשיך ויכה שורשים בחברה הישראלית."
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב: "הובלה, רגישות, דוגמה אישית ומחויבות אין קץ, הם חלק מדמותו של איש חינוך מצוין שפורץ דרך חינוכית. אלה הם רכיבים שמבטיחים לתלמידים את היכולת לצעוד אל עבר עתיד טוב ופורה יותר.
המדריכים ואימהות הבית המסורים ששותפים לחינוכם של יותר מ- 20 אלף תלמידי הפנימיות, תורמים בדרכם המיוחדת, לעיצוב דמותם, לחוסן ולמסוגלות האישית של תלמידי הפנימיות. לאלה יש ערך שלא יסולא בפז. אני מברך את הזוכים על המפעל שכל אחת ואחד מהם העמיד לטובת מערכת החינוך בישראל ובכלל לחברה הישראלית. הם מהווים מופת לכולנו. מי ייתן ועוד רבים ילכו בדרכם. יישר כוח!"
מנהלת המינהל לחינוך התיישבותי, פנימייתי ועליית הנוער, אילנה נולמן: "מטרת העל של מערכת החינוך היא להוציא תחת ידה בוגרים מצוינים ולשם כך אנו זקוקים לצוותי הוראה מצוינים. כאלה שמאמינים שאדם צריך לשאוף לעשות את הטוב ביותר, באופן הטוב ביותר למען עצמו ולמען החברה בה הוא חי. תפקידנו לטפח מנהיגות עתידית, שתהא שותפה בעצוב פני החברה ותשפיע על עתידה של המדינה. ואתם יקיריי מוכיחים במעשה החינוכי היומיומי שזו דרככם. כולי הוקרה עמוקה והערכה כנה לפועלכם המסור".
מנהל האגף לחינוך והדרכה בפנימיות, רון פריזלר: "המדריכים ואימהות הבית הם הלב הפועם של הפנימייה, הם עובדים במסירות סביב השעון, מרגישים ומלווים כל אחד מהתלמידים באופן אישי ומעניקים להם סביבה עוטפת, חום ואהבה".
ביום חמישי ה- 19.9.19 נערך לראשונה טקס הוקרה ייחודי למחנכי הפנימיות במעמד שר החינוך, הרב רפי פרץ, מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב ומנהלת המינהל לחינוך התיישבותי, פנימייתי ועליית הנוער, אילנה נולמן.
במסגרת האירוע הוענקו 12 תעודות הצטיינות והערכה למדריכי הפנימייה ואימהות הבית המצטיינים של השנה.
האירוע הינו ראשוני וייחודי מסוגו ונועד להוקיר תודה לאנשי החינוך העוסקים בתחום ההדרכה בפנימיות ועושים ימים כלילות לקידום רווחתם והצלחתם של תלמידי הפנימיות. הפרס האישי נועד להעצים את מחנכי הפנימיות ולחזק את ידיהם של העוסקים בתחום ההדרכה בחינוך פנימייתי.
במרחב החינוך הפנימייתי ניתן למצוא מגוון רחב של מוסדות בעלי מאפיינים ייחודיים וביניהם: כפרי הנוער המסורתיים המשלבים חינוך חקלאי, פנימיות המתמחות בספורט, מוסיקה, אומנות, חינוך ימי, חינוך סביבתי ועוד.
מדריכי הפנימייה ואימהות הבית מתפקדים כמחנכים בפנימייה ושוהים במחיצת החניכים בכל שעות פעילות הפנימייה. במסגרת עבודתם הם אמונים על החינוך החברתי והערכי של החניכים, קידום הישגיהם ומיסוד הקשר והשותפות עם ההורים. המדריך ואם הבית הינם הגורמים המשמעותיים והמשפיעים ביותר בתהליך חינוכו של התלמיד בפנימייה, עומדים במוקד העשייה החינוכית בפנימייה מסביב לשעון 24/7 , ומהווים כמורי דרך וכמודל לחיקוי.
פרטים על הזוכים
אילנה רייטר - כפר הנוער קדמה
אילנה רייטר עובדת בכפר הנוער קדמה משנת 2010. החזון החינוכי של אילנה דוגל באמונה באדם, אילנה מאמינה שהחניכים מסוגלים לגדול ולהיות בוגרים אחראים המטיבים לעצמם ולחברה. אילנה מודעת לעובדה שיכולת הכלה וקבלת האחר, זהו תהליך הלוקח זמן, במיוחד לאור הקשיים והמגבלות הנערמים בדרך. היעד המרכזי של אילנה הוא להעניק לחניכים את מקסימום הכלים כדי שיצליחו לנהל את חייהם הבוגרים בכוחות עצמם. אילנה בוחרת במסרים חיוביים ומרבה לעודד את חניכיה, מפרגנת להם ושמחה בהצלחותיהם.
אלעזר ציפורי - כפר הנוער זוהרים
אלעזר החל את עבודתו בכפר הנוער זוהרים לפני כשלוש שנים. אלעזר פיתח שיטה להעצמת החניכים באמצעות "דפי התבוננות". מטרת ההתבוננות היא לעזור לחניך להכיר בחוזקותיו, להיות קשוב לאירועים המשמעותיים אותם הוא חווה ודרכם להתבונן קדימה אל עבר מטרותיו ואל היעדים שברצונו להשיג. אלעזר מאמין בכוחה של שיחה, בה הוא מקבל ומכיל את הנער בכל שלב בו הוא נמצא. הוא קשוב ומאמין בחזקות חניכיו.
גטנט מסגנאו - כפר הנוער כפר גלים
גטנט מסגנאו נולד בשנת 1976 במנוקה, שבדרום אתיופיה. הוא עלה ארצה בשנת 1990, התחנך בכפר הנוער "מקווה ישראל" ושירת בגבעתי. בשנת 2005 הצטרף לחינוך הבלתי הפנימייתי ומאז ועד היום עובד בהדרכה ובתפקידי ריכוז שונים. גטנט שואב את השראתו מאביו היקר, בעל ערכי המופת שהנחיל לו יסודות של אהבת הזולת ואהבת חינם. גטנט מוביל יחד עם חניכיו אחת לשנה מסע בן חמישה ימים במדבר יהודה, באמצעות המסע, טוען גטנט, הוא לומד להכירם ומגלה כוחותיהם. והחניכים לומדים להעריך את עצמם ואת הצוות החינוכי המלווה אותם.
דבורה טל בן מנחם - אולפנת עופרה
דבורה בן מנחם לימדה חינוך גופני והייתה מחנכת בקרית שמונה ובנתניה, כמו כן, הייתה ראש תחום מינהל וכוח אדם במתנ"ס שומרון. משנת 2000 ממלאת דבורה תפקיד של אם הבית מרכזת ב"אולפנת עפרה". בתפיסת עולמה של דבורה הניקיון האישי, המשפחתי והציבורי כמטאפורה, נתפס כנדבך הכרחי בחינוך לחיים בריאים באקולוגיה מיטבית. החום והאהבה אותם מרעיפה דבורה על תלמידותיה מעמיק ומחזק את מערכת היחסים ביניהן. לא סתם בנות האולפנה קוראות לה "אימא דבורה האהובה" היא האימא האולטימטיבית של החינוך הפנימייתי.
הלן וורקנש רדאי - כפר הנוער הימי קציני ים אשדוד
הלן וורקנש נולדה בכפר מצ'ה באזור גונדר שבאתיופיה, עלתה ארצה בגיל 8. הלן שירתה כקצינת כוח אדם ביחידת צנחנים ולמדה משפטים וממשל במרכז הבינתחומי בהרצליה. את ההתמחות שלה עשתה בפרקליטות המדינה בתחום הפלילי. אבן יסוד בהשקפת עולמה של הלן היא האמונה שיצירת הנעה מתוך עולמו הפנימי של האדם מביאה לתוצאות מיטביות. בעבודתה היא מכוונת את החניכים להיות אנשים אוהבי אדם, רגישים ומלאי חמלה. הלן מנסה בדרכים מגוונות להתוות את דרכם של החניכים, להאמין בעצמם, להודות על הקיים ולשאוף קדימה. בימים אלה שוקדת הלן על הקמת "חדר התבוננות", חדר יאפשר לחניכיה למידה עצמית באמצעות בניית פרויקט אישי על פי בחירתו ובליווי איש צוות.
המדריך יניב אורן - פנימיית עין גדי
יניב נולד וגדל בגדרה. עבד בקיבוץ נען כרכז בתנועת "הנוער העובד והלומד" לומד כעת לתואר ראשון בחינוך במכללת דוד ילין. לפני חמש שנים הגיע יניב לעין גדי ומאז עובד כמדריך בפנימייה. בעבודתו כמדריך מטמיע יניב ומעמיק את התפיסה החינוכית הדוגלת בחלוקה לוועדות, תפיסה המאפשרת לכל חניך למצוא את מקומו הייחודי, כל שכן, היא יוצרת בידול טבעי על פי תחומי עניין ויוצרת קרקע פורייה לכל חניך לגלות אל מה שנמשך אליו יותר, בעקבות כך לקחת אחריות, לפעול בנושא ולפתח אותו, לרווחתו הוא ולרווחת הקהילה כולה. פנימיית עין גדי יושבת בלב הקיבוץ, היא חלק בלתי נפרד ממנו. העובדה שאין כל גדר החוצצת ביניהם היא סימבולית לתפיסה החינוכית של המקום.
צחי דהן - ישיבת נווה הרצוג
צחי נולד בצפת ולמד בישיבת ההסדר "כוכב יעקב". בשנת 2015 התחיל את עבודתו בתחום ההדרכה ב"מרכז טכנולוגי נחלים", כיום הוא מדריך ב"ישיבת נווה הרצוג". חזונו החינוכי של צחי הוא, שהנערים יאמינו בעצמם, בכוחות שלהם, וביכולותיהם, חשוב לו שהנערים ידעו שהם מסוגלים ליצור דברים שלא חלמו עליהם. מתוך האמונה החינוכית הזאת הצליח צחי להחזיר לדרך המלך, נערים רבים. צחי מוביל את חניכיו לעשיה חינוכית מרשימה ומלמד אותם הכרת הארץ והכרת מורשת העבר.
סימי כהן – אולפנת נווה שרה הרצוג
סימי נולדה בפאס שבמרוקו, אחד מזיכרונות הילדות החזקים שלה, הם ההכנות שאמה עשתה לקראת העלייה לארץ ישראל, אך לצערה בהיותה בת תשע, נפטרה אמה ולא זכתה לעלות ארצה. בשנת 1970 הגיעה סימי לאולפנת נווה שרה הרצוג" ומאז לא עזבה. את התפקיד של אם הבית זכתה לקבל לאחר עשור מאז התחנכותה באולפנה. סימי דואגת לתת לכל בת באולפנה הרגשה של בית. היא עושה ככל שביכולתה כדי לצייד את הבנות בכלים להתמודדות עם אתגרים משתנים בחיים בכלל. הקו חינוכי אותו מובילה כל השנים, הינו עצמאות לצד לקיחת אחריות. בחיי היומיום דואגת סימי שהבנות יהיו שותפות מלאות לשמירה על אורח חיים בריא ומאוזן. מסירותה של סימי לתלמידותיה הפכה לשם דבר באולפנה, התלמידות מרבות להתייעץ אתה ונהנות מחכמת החיים המאפיינת אותה.
רותי עזרא - כפר הנוער מאיר שפייה
רותי עובדת בכפר הנוער מאיר שפייה משנת 1993 בתוכנית נעל"ה. רותי מעניקה לנערים ולנערות בית פתוח, תומך וחם, דואגת להפגיש אותם עם משפחות המארחות אותם בחגים. כמו כן, בתום תקופת שהותם בכפר אוספת רותי עבורם ציוד הכרחי לבניית חיים עצמאיים במקום החדש. היא שותפה מלאה לחיפושים אחר דירה המתאימה להשכרה, רותי אינה נחה עד שהם מצליחים לרהט את הדירה לשביעות רצונה. רותי שומרת על קשר רציף עם חניכיה וממשיכה ללוות אותם בדאגה ובעצה טובה לאורך שנים.
שלו בוחריס - כפר הנוער מוסינזון
שלו בוחריס עובד במוסינזון החל משנת 2005 במגוון תפקידי חינוך שונים. שלו מוביל פרויקט חינוכי המאפשר לתלמידים לקחת אחריות על הפעולות החינוכיות והלימודיות של עצמם. שלו מעודד את התלמידים שלו ליזום, לתכנן ולהעביר פעולות. לטענת שלו, באמצעות בניית הפרויקט החניכים לומדים דברים חדשים על עצמם, משפרים את הביטחון העצמי, רוכשים מיומנויות של עמידה מול קבוצה, זוכים לקבל פידבק מחבריהם לקבוצה וחווים הצלחה. תפיסת עבודתו של שלו, משלבת מעט קשיחות לצד אמפתיה, בתיבול רגישות גבוהה לתלמידים, ובעיקר דגש על אוירה משפחתית ואמונה גדולה בתלמידים.
שמיל ואיזבלה קאופמן - כפר הנוער ימין אורד
תפיסת עולמם החינוכית של איזבלה ושמיל הושפעה והתגבשה במהלך השנים ממורי דרך טובים ומשפיעים : דר' חיים פרי, המנהל האגדי של ימין אורד, וצבי הירשוביץ - שליח בני עקיבא בברזיל. שמיל ואיזבלה מנהלים פרויקט ייחודי של נוער עולה מכל רחבי ברזיל. הנערים והנערות מגיעים ארצה ללא בני משפחותיהם. על כן, שמיל ואיזבלה מהווים עבורם דמות הורית חלופית לתקופה שהותם בארץ. הם נמצאים איתם במשך רוב שעות היממה, משמשים עבורם כתובת לעזרה, בין אם זה בענייני לימודים, ובין במתן מענה לצרכיהם הרגשיים ואף הפיזיים. מעבר לטיפול החינוכי, מעניקים שמיל ואיזבלה לתלמידים תא משפחתי תומך ואוהב.
תאמר אבו ג'עפר - כפר הנוער נווה מדבר - ניצנה
אחת היוזמות הברוכות אותה יזם תאמר בנווה מדבר, הוא קורס חובשים לשם כך, רתם תאמר את מגן דוד אדום והצלב האדום הבינלאומי, כל זאת כדי לממן קורס חובשים עבור תלמידי נווה מדבר, לצורך ההשתתפות בקורס בטלו התלמידים את כל תכניותיהם לחופש הגדול, נסעו מדי יום לבאר שבע כדי ללמוד כיצד להציל חיים. כל התלמידים עברו את מבחני הקורס בהצלחה, והפכו להיות מתנדבי מד"א הראשונים ביישוב שלהם, וחבורה נבחרת שהפכה להיות כוח החלוץ ברפואת החירום. וכל זאת בהשפעתו ובהשראתו של תאמר אבו ג'עפר, תאמר משמש לנערים מודל השראה ודמות הורית, המחבקת ומכילה, אך יודעת גם לדרוש ומציבה עבורם יעדים חינוכיים.