משרד החינוך מפרסם את ה"תמונה החינוכית" לשנת הלימודים תשע"ו. "התמונה החינוכית" משקפת את מגוון העשייה החינוכית בבתי הספר העל יסודיים - הישגים ערכיים, קהילתיים וחברתיים לצד הישגים לימודיים. פרסום התמונה כולל את הישגי בתי הספר בתמונה רחבה, ובהם שיעור המעורבות החברתית, שמירה על טוהר הבחינות, שיעור הנשירה ממוסדות החינוך, שיעור הקרבה והאכפתיות בין מורים ותלמידים ועוד.
כמו כן,
היא כוללת חמישה אשכולות: ערכים ואקלים חינוכי, התמדה ונשירה, הצוות החינוכי, למידה והישגים, אקלים חברתי. בעבר המדידה התייחסה לשיעור הזכאות לבגרות בלבד, דבר אשר יצר רושם מוטעה שהזכאות לבגרות היא חזות הכל – בעוד שעשייה חינוכית, ערכית ומשמעותית חשובה לא פחות. לאורך שנים רבות קידמו בתי הספר ערכים חינוכיים, קהילתיים וחברתיים אשר לא קיבלו ביטוי ראוי בפני הציבור, מאחר שעד היום בתי הספר נמדדו על פי שיעור הזכאות לבגרות בלבד. כמו כן, במסגרת רפורמת ה"למידה המשמעותית" הורחבו ומוסדו בתוך בתי הספר פעילויות חינוכיות ערכיות ושיטות הערכה ולמידה מגוונות, אשר מהוות כיום חלק בלתי נפרד מתעודת הבגרות של התלמיד.
התמונה החינוכית מאפשרת שקיפות מלאה של תוצאות המערכת – ברמה הארצית (המפורסמת היום), וכן ברמה הרשותית והבית ספרית (יפורסמו בהמשך).
"התמונה החינוכית" היא כלי עבודה בידי מנהל בית הספר וצוותו, שכן היא תפרוס בפניהם תמונה רחבה של העשייה הבית ספרית, ותאפשר להם לקבוע יעדים לחיזוק, לשינוי ולשיפור. התמונה החינוכית גובשה בתום הליך היוועצות שכלל את כלל העוסקים במלאכת החינוך, בהם: מנהלים, מורים, מפקחים, הורים, תלמידים, נציגי הרשויות המקומיות, אנשי אקדמיה ועוד.
שר החינוך, נפתלי בנט: ״אני מברך את המנהלים, המורים וכמובן התלמידים על הישגים יוצאים מן הכלל במצוינות ערכית ובמצוינות לימודית. הזינוק החד בבוגרי 5 יח״ל במתמטיקה, פיזיקה, כימיה, בפרט בפריפריה, פשוט משנים את פני המדינה. אנו מובילים מהפכה חברתית-חינוכית דרמטית שיש לה השלכות מרחיקות לכת על החברה, הכלכלה ועל עתיד מדינת ישראל. נמשיך לבחון את הישגי בתי הספר באמצעות תמונה רחבה וכוללת - התמונה החינוכית, ונפעל לשפר ולייעל את המערכת בכל שנה ושנה״
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב: "מערכת החינוך מקדמת סל חינוכי שלם, ובכלל זה חינוך לערכים, חינוך להישגים ולמצוינות, חינוך לסקרנות לימודית וחינוך לאקלים בית ספרי מיטבי. פיתחנו כלי יעיל ומדויק, שנותן תמונה כוללת ומקיפה שמשקפת את ההיבטים השונים של העשייה החינוכית. התמונה החינוכית לשנת תשע"ו היא תמונה מאוזנת, שמשקפת שיפור בהישגים, לצד עדות לכך שנעשית עבודה נהדרת בתחום החינוך לערכים ולמעורבות חברתית. אני רוצה לברך את כל עובדי ההוראה שעשו במלאכה".
התמונה החינוכית - נתונים מרכזיים:
- עליה במעורבות החברתית והאזרחית
מ- 54% ל- 56%
- עליה בשיעור התלמידים הזכאים לבגרות מצטיינת
מ- 7.1% ל- 7.5%
- עליה בשיעור התלמידים עם תעודת בגרות הכוללת 5 יח"ל מתמטיקה
מ- 10.4% ל- 11.4%
- עליה בשיעור התלמידים עם תעודת בגרות הכוללת 5 יח"ל אנגלית
מ- 31.9% ל- 33.1%
- עליה בשיעור הזכאים לבגרות בקרב אוכלוסיות ייחודיות - חינוך מיוחד
מ- 11.7% ל-14.2% ונוער בסיכון מ- 17.7% ל- 19.5%
- יציבות בשיעור הזכאים לבגרות בקבוצת הלומדים
66.2%
- יציבות באירועי האלימות - 8%
- ירידה בסקרנות ובעניין בלמידה מ- 54% ל- 51%
- ירידה בניהול ופיתוח הצוות החינוכי בבית הספר
מ- 45% ל- 38%
- השנה לראשונה נוספו עוד 3 מדדים: שילוב תלמידי חינוך מיוחד בבתי הספר הרגילים, קליטה וליווי של עובדי הוראה חדשים ועבודה שיתופית שלמורים בבית הספר
מהתמונה החינוכית של שנה זו עולה,
כי חלה עליה במדד הערכי של מעורבות חברתית, מ- 54% ל- 56%. בעניין זה מציינים במשרד, כי עליה זו נובעת משורה של פעולות אשר נקט המשרד לאורך השנתיים האחרונות, בהן תוספת של מעל 100 מיליון ₪ לטובת שילובם של תלמידים בתנועות נוער, ארגוני נוער, מכינות קדם צבאיות, תכנית אופק ושנת שירות. לצד זאת, נרשמה עליה בשיעור התלמידים הזכאים לתעודת בגרות מצטיינת, וכן בשיעור התלמידים עם תעודת בגרות הכוללת 5 יחידות מתמטיקה. עליה נרשמה גם בשיעור התלמידים עם תעודת בגרות הכוללת 5 יחידות אנגלית. בהתאם לזאת, משתקף כי שיעור הבגרות המצטיינת עלתה מ- 7.1% ל- 7.5% (בשנת תשע"ד עמד שיעור המצטיינים על 6.5%). שיעור בעלי בגרות עם 5 יחידות מתמטיקה עלה מ- 10.4% ל- 11.4% (בשנת תשע"ד עמד שיעור זה על 9.5%) ושיעור בעלי בגרות עם חמש יחידות אנגלית עלה מ- 31.9% ל- 33.1% (בשנת הלימודים תשע"ד עמד שיעור זה על 30.7%).
ירידה בולטת נרשמה במדד סקרנות ועניין בלמידה מ- 54% ל- 51% . במשרד מציינים, כי בכוונתו ללמוד את הנתון, בעיקר לנוכח ההטמעה של הלמידה המשמעותית אשר מיושמת מזה שלוש שנים במערכת. ירידה בולטת נוספת נרשמה בניהול ובפיתוח הצוות החינוכי בבית הספר. מדד זה ירד מ- 45% ל- 38% . בכוונת המשרד לשלב הערכת מורים כחלק מהפיתוח המקצועי שלהם כדי לתת מענים פרטניים ורלוונטיים לצרכים הנדרשים למורים. כמו-כן, המשרד יטמיע בבתי הספר תרבות עבודה של ארגונים לומדים.
עוד עולה מהתמונה של תשע"ו כי
במדדים של שיעור הזכאים לבגרות מתוך קבוצת הגיל ומתוך קבוצת הלומדים נרשמה יציבות. שיעור הזכאים לבגרות מתוך הלומדים עמד על 66.1% בתשע"ה ובשנת תשע"ו על 66.2% (בתשע"ד:65.5%). מדד שיעור הזכאים לבגרות מתוך קבוצת הגיל אף הוא רשם יציבות. מדד זה עמד על 56% בתשע"ה ובשנת תשע"ו 56.1%.
יציבות נרשמה גם בשיעור אירועי האלימות העומד על 8%.
התמונה החינוכית הארצית - תשע"ו:
ערכים ואקלים חינוכי
- עידוד למעורבות חברתית ואזרחית –
56% (תשע"ה 54%, תשע"ד 41%)
- קידום סובלנות כלפי האחר והשונה –
73% (תשע"ה 72%)
- מעורבות באירועי אלימות – 8% (תשע"ה 7%, תשע"ד 8%)
- קרבה ואכפתיות בין מורים לתלמידים –
42% (תשע"ה 42%, תשע"ד 43%)
- שילוב תלמידי חינוך מיוחד בבתי ספר –
4.3% (תשע"ה 4%, תשע"ד 3.7)
התמדה ונשירה
- התמדה –
80.4% (תשע"ה 81.5%, תשע"ד 80.9%)
- נשירה –
1.5% (תשע"ה 1.5%, תשע"ד 1.3%)
הצוות החינוכי
- ניהול ופיתוח הצוות החינוכי בבית הספר -
38% (תשע"ה 45%)
- שביעות רצון של מורים מבית הספר -
70% (תשע"ה 72%, תשע"ד 72%)
- קליטה וליווי של עובדי הוראה –
58% (חדש)
- עבודה שיתופית של מורים בבית הספר -
71% (חדש)
למידה והישגים
- מסוגלות, סקרנות ועניין בלמידה -
51% (תשע"ה 54%)
- פרקטיקות איכותיות ללמידה, הוראה והערכה –
53% (תשע"ה 52%)
- שיעור הזכאים לתעודת בגרות מצטיינת מבין הלומדים בכיתה י"ב –
7.5% (תשע"ה 7.1%, תשע"ד 6.5%)
- שיעור הזכאים לתעודת בגרות מבין הלומדים בכיתה י"ב –
66.2% (תשע"ה 66.1%, תשע"ד 65.5%)
- שיעור הזכאים לתעודת בגרות מתוך שכבת הגיל –
56.1% (תשע"ה 56%, תשע"ד 52.7%)
- טוהר בחינות – מחברות בחינה פסולות –
0.8% (תשע"ה 0.6%, תשע"ד 0.5%)
- אירועי שק"ד (שקלול דיפרנציאלי) –
1.2% (תשע"ה 1.7%, תשע"ד 1.5%)
- תעודת בגרות הכוללת 4 יח"ל באנגלית –
22.7% (תשע"ה 23.1%, תשע"ד 23.3%)
- תעודת בגרות הכוללת 5 יח"ל באנגלית –
33.1% (תשע"ה 31.9%, תשע"ד 30.7%)
- תעודת בגרות הכוללת 4 יח"ל במתמטיקה –
17.5% (תשע"ה 17.6%, תשע"ד 16.8%)
- תעודת בגרות הכוללת 5 יח"ל במתמטיקה
11.4% (תשע"ה 10.4%, תשע"ד 9.5%)
סך הזכאים לתעודת בגרות – 73,402 תלמידים
הערה: המשרד יפרסם בהמשך את התמונה החינוכית גם ברמה הרשותית וגם ברמה הבית ספרית.