לראשונה, מאז קום המדינה תבוצע הסדרה מפורטת להפעלתם ולתקצובם של מוסדות הפטור. מהלך זה יוצא לפועל לאחר ששר החינוך, חה״כ נפתלי בנט, חתם על תקנות חדשות, אשר מסדירות את ההוראות והתנאים לקבלת מעמד של מוסד פטור (חרדי).
התקנות החדשות מגדירות באופן ברור כי על המוסדות תחול שקיפות, ואיסור באפליית תלמידים בעת קבלתם למוסדות חינוכיים אלו.
במקרים של אפליה ניתן יהיה לשלול מהמוסד את ההכרה שלו. המשרד יגביר את הפיקוח על מנת לאכוף את התקנות, לשם כך הוגדל מספר המפקחים מ- 12 ל-30 בבתי הספר היסודיים.
עיקרי התקנות להפעלת מוסדות הפטור ותקצובם:
-
התקצוב והיקף הלימוד - בעניין זה נקבע כי כעומק הליבה יהיה עומק התקצוב, מוסד אשר ילמד 55% מתכנית היסוד של בית ספר רשמי (כגון: עברית, מתמטיקה, שפה נוספת, תנ"ך, טבע, היסטוריה, חינוך, מורשת ופעילות גופנית), יתוקצב בהתאם, בשיעור של עד 55%. בנוסף לזאת, למוסדות אלה יוקצה תקציב לטובת שעות טיפוח. תקציב זה יינתן באופן דיפרנציאלי בהתאם למדד הטיפוח ולמספר התלמידים בכיתה.
-
רישום ודיווח תלמידים - מוסד פטור יהיה מחוייב לבצע רישום תלמידים למוסד החינוכי במקביל למועד בו הוא מתקיים בכלל מוסדות החינוך המצויים באותה רשות. הוא אף יחוייב לדווח מי הם התלמידים אשר לומדים בו.
-
מניעת אפליה - ראשי המוסד ימנעו אפליית תלמידים בתוך המוסד החינוכי על רקע של ארץ מוצא, עדה ומעמד חברתי כלכלי. במקרה של אפליה, המשרד ישלול את מעמד הפטור ואת התקצוב.
-
פיקוח - משרד החינוך יבצע פיקוח ובקרה אחר תכנית הלימודים, התקנון הבית ספרי, רישום ונוכחות תלמידים, ובאופן כללי אחר שגרות הלימוד. בעניין זה יצויין כי המשרד הגדיל משמעותית את מספר המפקחים במגזר החרדי לשם ביצוע בקרה אפקטיבית ומסודרת (מ- 12 ל- 30 מפקחים).
-
חובות דיווח- מלבד חובת הדיווח בעניין רישום תלמידים, על המוסד להעביר דוחות כספיים בכל עת שיידרש.
-
בטיחות - לשם הגברת בטיחות וביטחון התלמידים השוהים במוסד החינוכי, המשרד יתקצב רכז ביטחון, כאשר המוסד יחוייב להעמיד מצדו בעל תפקיד זה.
מוסדות הפטור הינם מוסדות חינוכיים אשר המדינה מכירה בתלמידיהם ככאלו בעלי אורח חיים ייחודי ועל כן מאפשרת פטור ממסגרת חובה ללומדים בהם. מדובר בעיקר בתלמודי תורה לבנים בחינוך היסודי החרדי, בהם לומדים תלמידים מכיתה א' עד כיתה ח'. הורי התלמידים בחרו במסגרות אלו על מנת לשמר את דרכי ההוראה והתכנים על פי המסורת במגזר החרדי.
מוסדות הפטור הוקמו עוד טרם קום המדינה ומעמדם עוגן בחוק לימוד חובה (משנת 1949), אשר הגדיר אך ורק את הפטור שמעניקה המדינה לאותם תלמידים אשר בחרו ללמוד במוסדות אלה על פני למידה במוסד מוכר. בשנת 2013 נערך תיקון לחוק לימוד חובה אך לא הותקנו לו תקנות. בשנת 2016 תוקן החוק בשנית ולאחר מכן החל תהליך כתיבת התקנות עליהם, כאמור, חתם היום שר החינוך נפתלי בנט. סה"כ התלמידים הלומדים במוסדות הפטור הם כ- 51,000 (המהווים כ-12%) מתוך כ- 432,000 תלמידי המגזר החרדי .