ביקור סאדאת בישראל, ארכיון המדינה, כפי שסוקר מופיע
כאן
רקע כללי:
במוצאי שבת 19 בנובמבר 1977 נחת נשיא מצרים אנואר סאדאת בנמל התעופה בן-גוריון ופתח בביקור היסטורי בירושלים במהלכו הוא נפגש עם ראשי מדינת ישראל ונאם בכנסת. הביקור נמשך עד יום שני 21 בנובמבר 1977. קדמו לביקור ההיסטורי מגעים חשאיים בין ישראל לבין מצרים בחודשי הקיץ והסתיו של שנת 1977. חלק מהמגעים נעשו בתיווך רומניה ומרוקו. ב- 9 בנובמבר 1977 הודיע סאדאת בנאום במועצת העם המצרי על נכונותו להגיע לכנסת ולדון עם הישראלים. ראש ממשלת ישראל, מנחם בגין, הזמין את סאדאת לביקור בירושלים בנאום רדיו שהופנה אל העם המצרי והבטיח להגיע לביקור גומלין בקהיר.
את פניו של סאדאת לאחר נחיתתו בנמל התעופה קיבלו נשיא המדינה אפרים קציר, ראש הממשלה מנחם בגין, שרי הממשלה ופקידים בכירים. לטקס קבלת הפנים הוזמנו גם ראשי הממשלה לשעבר יצחק רבין וגולדה מאיר – אותה סאדאת שמח לראות במיוחד. ביום ראשון השתתף סאדאת בתפילת חג הקורבן שנערכה במסגד אל-אקצא ולאחר מכן ביקר גם בכנסיית הקבר. בהמשך הבוקר נערך ביקור משותף של סאדאת ובגין ביד ושם.
ביום ראשון אחר-הצהרים התקיימה ישיבה חגיגית של הכנסת ובמהלכה נאם סאדאת בפני הכנסת. בנאומו סאדאת התייחס לרצונו להתגבר על העוינות בין ישראל לעם הערבי. הוא הבטיח לישראל שתוכל לחיות בשלום ובביטחון במזרח-התיכון. אולם הדגיש שלא בא לחתום על הסכם נפרד, אלא על שלום כולל שיתבסס על נסיגה ישראלית מן השטחים שנכבשו על ידה במלחמת ששת הימים, כולל ירושלים המזרחית, ועל הקמת מדינה פלסטינית לצדה.
בנאום התשובה הדגיש מנחם בגין את רצונה של ישראל בשלום כולל עם כל שכנותיה והזמין את מנהיגי סוריה וירדן ואת המנהיגות של ערביי ארץ-ישראל להצטרף לשיחות שלום עם ישראל. יחד עם זאת, בגין דחה את תביעותיו של סאדאת והציע המשך של משא ומתן. את הדיון בכנסת חתם נאומו של ראש האופוזיציה, שמעון פרס.
להרחבה:
קובץ להדפסה