שבוע הבטיחות בדרכים מצוין השבוע בישראל בדגש על היפגעות הולכי רגל, ובמסגרתו נקבע יום הבטיחות בדרכים ליום שלישי 3/11. השבוע נועד להעלות את המודעות הציבורית לנושא הבטיחות בדרכים. ביום שלישי 3/11/2015 בשעה 7:45 יתקיים מבצע חצייה ארצי במעברי חצייה בסביבות בתי הספר. ילדים ומבוגרים יחצו את הכביש עם אנשי ציבור וידוענים.
בשידור חי: הרצאות בנושא הליכה בטוחה ואופניים חשמליים
חוששים לבטיחותם של ילדיכם בדרך אל בית הספר ובחזרה ממנו? לאגף זהירות בדרכים, נגישות ואורח חיים בטוח יש מענה בעבורכם. התלמידים מגיעים לבית הספר ויוצאים ממנו בסוף יום הלימודים, בדרכים רבות ושונות: בהליכה, באופניים, בנסיעה ברכב ההורים, בהסעות מאורגנות ועוד. וככל שרבות הדרכים כן גדלות הסכנות: עומס התנועה בכניסה לבתי הספר, חציית כבישים סואנים, ליקויים בטיחותיים בדרך דוגמת מעקה בטיחות שאינו תִקני, היעדר מקום בטוח להורדת תלמידים ולאיסופם וכד'. כל אלו עלולים להוביל למצבי סיכון. מהן דרכי ההגעה אל בית הספר וממה יש להיזהר? כיצד תכנית "מעטפת הבטיחות" של משרד החינוך מציעה להתמודד עם האיומים הניצבים בדרך ולהסדיר את הגעת התלמידים אל בית הספר וממנו בבטחה?
תנועת תלמידים בדרך אל בית הספר וממנו: הדרכים והסכנות
סוגיית תנועת התלמידים בדרך אל בית הספר וממנו עלולה לטמון בחובה מצבים המסכנים את שלומם ואת ביטחונם של התלמידים. להלן דרכי הגעת תלמידי היסודי והעל-יסודי לבית הספר:
הדרכים המובילות לבית הספר: מפגעים אפשריים
- הולכי רגל ונוסעים בתחבורה ציבורית: חציית כבישים סואנים/נטולי מעברי חצייה/הליכה בצִדי הדרכים.
- הסעה של ההורים: הורים הנוהגים לעצור את רכבם סמוך לשער בית הספר ומורידים את ילדיהם במקום לא בטוח.
- הסעה מאורגנת: נהגים העוצרים את רכבם הרחק מבית הספר ולהוריד שם את התלמידים מסכנים את התלמידים ואת שאר המשתמשים בדרך.
- כלי רכב קלים: הגעה באופניים, באופניים ממונעים, בקורקינט ממונע – לרוב הכלים האלה עדיין לא הוסדרו תקנות המגדירות ומסדירות את השימוש הבטוח בהם.
- נהיגה עצמאית: נהגים צעירים, הנוהגים לדוגמה במכוניות ובאופנועים, אינם מיומנים בנהיגה, וחשופים יותר לפגיעות ולתאונות.

"מעטפת הבטיחות": תכנית להסדרת הגעה בטוחה של תלמידים לבית הספר וממנו
משרד החינוך רואה בחינוך לזהירות ולבטיחות בדרכים משימה לאומית שמטרתה שמירה על חיי אדם. אגף זהירות בדרכים, נגישות ואורח חיים בטוח במשרד החינוך מקדם את תכנית "מעטפת הבטיחות". תכנית זו נועדה להסדיר את הגעת התלמידים לבית הספר ואת היציאה ממנו: בהליכה, בנסיעה ברכב ההורים, בהסעות מאורגנות ובהפעלת משמרות הזה"ב במסגרת המערך הבית ספרי. ההיערכות כוללת פעילויות הסברה והסדרה של מרכיבי "מעטפת הבטיחות".
פעילויות ההסברה והיישום של מרכיבי "מעטפת הבטיחות":
- הסברה והדרכה להורים: עבודה משותפת של התלמידים עם ההורים ובני המשפחה בנושא הזהירות והבטיחות בדרכים. בפני ההורים יוצגו מורכבות הנושא וחשיבות תפקידם בהקנייתו לילדיהם. ההורים ישותפו בפעילויות במסגרת הגן ובית הספר ותיערך לכם היכרות עם חומרי הלימוד ועם הנושאים הבטיחותיים שהתלמידים עוסקים בהם בכיתות. תלמידי כיתות א' והוריהם יוזמנו לסיור בדרכים הבטוחות לבית הספר - דרכים שאינן ראשיות וסואנות. כמו כן, רצוי לבחור מעברים מרומזרים או כאלה שתלמידי משמרות הזה"ב מוצבים בהם. מומלץ לשתף בפעילות זו גם תלמידים מכיתות ו' ולתרגל חצייה בטוחה במעבר חצייה והתנהלות במעברי חצייה בפיקוח משמרות הזה"ב.
- הדרך הבטוחה לבית הספר: כל רשות מקומית התבקשה להכין סדרת מפות של בתי הספר והרחובות הסמוכים אליהם, במטרה ללמד את התלמידים לבחור דרכים בטוחות. כל תלמיד יקבל מפה של סביבת בית הספר שלו ויסמן עליה את הדרך הבטוחה מביתו אל בית הספר ובחזרה ממנו. בד בבד ילמדו המורים בכיתות את נושא הדרך הבטוחה לבית הספר וגם ימליצו להורים לתרגל את ההליכה בדרך הבטוחה עם ילדיהם.
- תלמידי משמרות הזה"ב: משמרות הזה"ב הן חלק מהפעילות החינוכית של בית הספר. מערך ההדרכה של אגף התנועה במשטרת ישראל מכשיר את תלמידי כיתות ה' להפעלת משמרות הזה"ב. משרד החינוך רואה בתלמידי כיתות ו', שהוכשרו להפעלת משמרות הזה"ב על ידי משטרת ישראל, מתאימים להמשיך ולמלא את תפקידם כפי שהיה עד כה, בלא השגחת מורים או מבוגרים אחרים בצמתים.
הסעות תלמידים: דרכי התנהלות נכונות
1. ברכב פרטי: מומלץ שהורים המסיעים את ילדיהם ישמשו להם דוגמה ומופת להתנהגות בטיחותית:
א. יקפידו לחגור חגורות בטיחות;
ב. ימלאו אחר הוראות משמרות הזה"ב;
ג. יעצרו רק במקומות בטוחים ויקפידו שהילדים יצאו מהרכב רק בכיוון המדרכה או שולי הכביש ולא
לצד הכביש.
במיזמים המלווים את ההורים והילדים בנושא זה: "נשק וסע", "נשק וסע לשלום"
2. הסעות תלמידים מאורגנות
א. יש לתרגל עם הילדים התנהגות בטיחותית בהסעה לבית הספר: עלייה לאוטובוס בבית הספר, הכרת
מסלול הנסיעה, ירידה בתחנה המתאימה ליד הבית ועלייה בתחנה זו;
ב. חשוב להבהיר לילדים שהעלייה לאוטובוס והירידה ממנו ייעשו רק מהדלת הקדמית ושיש לחכות לאוטובוס בתחנה
הרחק משפת הכביש;
ג. בירידה מהאוטובוס יש להתרחק מהכביש ולהמתין על המדרכה או על השוליים עד שהאוטובוס ייסע והכביש יהיה פנוי.
רק אז אפשר להתחיל בחצייה.
תכנית "מעטפת הבטיחות" ממליצה שמקום ההורדה וההעלאה של תלמידים יהיה בכניסה לבית הספר בהתחשב ביתר משתמשי הדרך.
3. תחבורה ציבורית
א. המורים ידריכו את התלמידים הנוסעים בתחבורה הציבורית להתנהגות בטיחותית, ובכלל זה להמתין הרחק משפת הכביש ולעלות
לרכב רק לאחר עצירתו;
ב. מומלץ שההורים והמורים יסבירו לתלמידים את הסכנות הכרוכות בנסיעה בטרמפים ומדוע עדיפה נסיעה בתחבורה ציבורית;
ג. תקנות התעבורה משנת תשס"ו מחייבות את הנוסעים בהסעות תלמידים לחגור חגורת בטיחות.
המורים ידונו בנושא עם התלמידים ויבהירו להם את החשיבות של חגורת הבטיחות, את החובה לשמור על שלמותה ועל תקינותה ולחגור אותה בכל נסיעה.
הכתבה נכתבה בשיתוף עם:
אגף זהירות בדרכים, נגישות ואורח חיים בטוח במשרד החינוך, הגוף הממונה על הובלת הנושא בכל מערכת החינוך, מגן הילדים ועד לסיום התיכון.
האגף לזהירות ולבטיחות בדרכים (זה"ב) במשרד החינוך - הגוף הממונה והאחראי על הובלת הנושא בכל מערכת החינוך, החל מגן הילדים ועד לסיום התיכון.
"מעטפת הבטיחות": תכנית מעטפת הבטיחות להתמודדות עם סוגיית הגעת תלמידים לבית הספר וחזרה ממנו, באדיבות אגף זהירות בדרכים, נגישות ואורח חיים בטוח.