החניכים בתנועות הנוער עוברים במהלך השנים פעולות שונות המיועדות להכיר להם עולמות תוכן חדשים, להקנות להם ערכים, לעודד אותם ליצירת קשרים עם חבריהם ולהדגיש בפניהם את אחריותם החברתית ואת החשיבות של מעורבותם בקהילה. את המטרות הללו משיגים המדריכים בתנועות הנוער באמצעות הפעלות לחניכים, הן בתוך מבנים והן על ידי הפעלות באוויר הפתוח. כמו כן, במסגרת תנועות הנוער יוצאים החניכים לטיולים התורמים להם לידיעת והכרת הארץ, ולרכישת מיומנויות ליצירת קשרים חברתיים. כאן תוכלו למצוא הסברים על הפעילויות בתנועות הנוער, וכמו כן קישורים לאתרי תנועות הנוער שבהם קיים מוגון רחב של רעיונות להפעלות ואף תוכניות שנתיות מפורטות של תנועות הנוער.
הפעלות חוץ
אחד ממרכיבי הפעילות החשובים והמהנים בתנועת הנוער הוא פעילות החוץ. ריכזנו כאן מספר הנחיות כיצד לקיים פעילות חוץ (ופעילות בכלל) בצורה בטוחה. חובתו של כל מארגן פעילות לחשוב על כל הסיכונים האפשריים בפעילות ולהיערך להם בהתאם.
התכנון המקדים
- המדרית יתכנן את הפעילות מראש ולא ברגע האחרון. המדריך יערוך סיור מוקדם באזור הפעילות ויכיר אותו היטב. את הפעילות יש לקיים רק בתחום הישוב הסמוך לקן ויש להקפיד שאזור הפעילות מרוחק מכבישים, מסכנות ופגעי שטח אפשרים (מחצבה, בורות, אתרי בנייה וכו').
- המדריך יבנה לוח זמנים ריאלי ותוכנית מעניינת וחינוכית. חל איסור על הפחדות, השבעות, התעללות, פגיעה בכבוד וכו'.
- יש לארגן ציוד מתאים כגון קרשים, תיק עזרה ראשונה, פנס וכו' ולאשר את התוכנית עם רכז הקן.
- חובה לעדכן את הורי החניכים לגבי פעילות מיוחדת - שעת חזרה הביתה, טלפונים וכו'.
- אל המדריך יצטרף מדריך נוסף (מלווה) שיוכל לסייע.
- בפעולה לפני פעילות החוץ, יש לתדרך את החניכים לקראת הפעולה, לציין שעת חזרה, לבקש מהם להביא ציוד מיוחד כמו נעלים, כובע, מימיות וכו'. באירוע מורכב, יש לשכפל דף המסביר את הפעילות וההתארגנות לקראתה. לפני היציאה לפעילות החוץ יש לתדרך את החניכים בנושאי התנהגות, משמעת, מפגעים, חציית כבישים, התנהגות באובדן דרך וכו'.
הפעלות בתוך הקן
חניכים צעירים חווים את העולם ואת הסובב אותם בעיקר דרך החושים, דרך התנסות במשימות פיזיות, חברתיות, רגשיות, קוגנטיביות. לכן, העיקרון "חניך שומע - שוכח, רואה - זוכר, עושה - מבין ומפנים" צריך להתוות למדיריכים את מבנה החשיבה על פיו תיבנה החוויה החינוכית לחניכים.
ישנם כמה עקרונות שצריכים להנחות את המדריך שמכין פעולה בתוך הקן:
הפעולה תהיה ברובה משחקית ומתודית ותעביר מסר חינוכי ממוקד ואחיד. לפעולה יהיו 3-2 מטרות מרכזיות המהוות את המסר המרכזי המוצב כמטרה להבנתו או הפנמתו של החניך. בסוף הפעולה יהיו דיון והסקת מסקנות. הפעולה צריכה להיות חווייתית ומרובת התנסויות, דרכה החניך ילמד ויבין, בדרך של סיבה ותוצאה, את מסר הפעולה. הפעולה תעודד ותגרה את חושיו של החניך והוא יעמוד בפני אתגרים מחשבתיים ופיזיים.
בפעולה יתנסה החניך במגוון של חומרים משתנים ושיטות עיבוד שונות וילמד כל פעם דבר חדש.
טיולים במסגרת תנועת הנוער
תנועות הנוער מקיימות טיולים בארץ כמה פעמים בשנה, כאשר חוויית ההשתתפות בטיול נשארת צרובה בזיכרונם של החניכים למשך תקופה ארוכה. זו הזדמנות מצוינת עבור בני הנוער להתגבש, לפתח את העצמאות שלהם, להכיר את הארץ, לחזק קשרי חברות וללמוד מעט על עצמם. ישנם מסלולי טיול מגוונים וניתן למצוא הצעות רבות לטיולים באתרי תנועות הנוער.
מסע לפולין
תנועות הנוער השונות גם מאפשרות לחניכים להשתתף במסע לפולין, ולהתחבר לשורשי העם היהודי, להיסטוריה, לסיפורי הגבורה וליצר ההישרדות של עמנו.
פעילויות משותפות לכל התנועות
מועצת תנועות הנוער בישראל (מת"ן) מרכזת פעיליות משותפות לכל תנועות הנוער, כגון שבוע תנועות הנוער, להקה ייצוגית של תנועות הנוער, ופרויקטים מיוחדים שבהם לוקחים חלק חניכים מכך הארץ. לאחר הצטרפות לתנועת נוער מסוימת, ניתן להתעניין לגבי פעילות תחת מועצת תנועות הנוער.