השתתפות בחידון התנ"ך לנוער היא חוויה שנצרבת עמוק בזכרונם של הזוכים. גם כעבור שנים רבות ממשיכים המשתתפים להיזכר בחוויות שעברו עליהם, ויש אף כאלו שהפכו את התנ"ך לתחום עיסוקם העיקרי.
בכתבה מאתר "וואלה!" מספרים כמה מזוכי חידון התנ"ך בשנים הקודמות על השינוי שעברו בחייהם בעקבות ההשתתפות בחידון:
"זוכים לשעבר מייעצים: כך תנצחו בחידון התנ"ך"
מאת: בועז ווליניץ, מערכת וואלה! חדשות,
7 במאי 2011
הזוכים בחידון התנ"ך העולמי לאורך השנים נזכרים בזכיותיהם ולא מותירים מקום לספק: דרושה אהבה, הקרבה רבה, בשלות וטיפה מזל על מנת לזכות בתואר הנכסף. עם זאת, לאחר הזכייה, היו זוכים שנטשו את לימודי התנ"ך, אחרים ניצלו את הבמה להעברת מסר פוליטי ויש שעדיין דואגים לעזור למתמודדים בגמר החידון.
אחת הזכיות הזכורות בחידון היא של
ישי גיספאן, שהיה זה שזכה במלוא הנקודות בחידון התנ"ך העולמי של שנת 2007, אך רגע לפני שנודע לו על זכייתו, הוא דרש משופטי התחרות להוריד לו נקודות, מכיוון שלדעתו טעה ולא הגה נכון את שמו של מלך אשור באחת מתשובותיו. הוא סבר שיש לחלק את החתנות בינו לבין תמר קרונמן, מתחרה אחרת. נשיאות החידון אז, בראשות הנשיא החמישי של מדינת ישראל, יצחק נבון, לא קיבלה את ערעורו של גיספאן, ואמרה, כי כיוון שהוא קבע שמדובר במלך אשור אין להוריד לו נקודות על טעות זו בהגיית שם המלך. ישי, אם כן, היה ועודנו הזוכה הגדול.
כיום הוא בן 21 ומשרת כלוחם בנח"ל, והמחשבה לחזור ולנבור בנבכי ספר הספרים אינה קוסמת לו עוד. הוא חולם לביים סרטים לאחר שישתחרר מהצבא. "נהניתי מאוד מתהליך הלמידה לחידון", הוא מספר, "אבל למדתי כמה שהתחשק לי. לא חרשתי כמו כולם ולא הקרבתי את חיי למען ההצלחה. וכעדות לכך, דווקא ברגע שהייתי הכי קרוב לזכייה, יצר התחרויות התבטל בפני רגש ההוגנות".
חוויה אחרת לגמרי מההכנה לגמר החידון, והתחושות שבאו לאחר מכן, עברה על
אור אשואל בת ה-18 מכפר סבא, שזכתה בגמר בשנת 2010. "קשה ללמוד תנ"ך בצורה שגרתית אחרי חוויה שכזו. החידון העצים אצלי את תחושת האהבה לתנ"ך וכיום אני לומדת ומעמיקה בספר בזמני הפנוי ללא כל קשר לחומר הלימוד המחייב באולפנא".
עדי דיאמנט, בת 21, כלת החידון לשנת 2006 היא כיום סטודנטית ללימודי ארץ ישראל באוניברסיטת בר אילן. היא זוכרת את החשיפה התקשורתית האדירה שקיבלה לאחר הזכייה ואת המסר הפוליטי שניסתה להעביר ישירות לראש הממשלה דאז, אהוד אולמרט, מבין שלל הצלמים והכתבים שעטפו אותה עם היוודע דבר הזכייה. "בסוף הטקס ניגשתי למר אולמרט ואמרתי לו: 'תדע לשמור על אחדות העם דרך ארץ ישראל שלמה ותורת ישראל שלמה'".
אבשלום קור, מנחה החידון ב-24 השנים האחרונות טוען כי "אחת המתנות היחידות של דוד בן גוריון שלא קלקלנו היא חידון התנ"ך. בן גוריון המציא את החידון לרגל חגיגות העשור לקום המדינה". החידון, לדבריו, הוא בעל חשיבות עצומה דווקא בנושא העלייה לארץ ישראל. "החידון משמש מעין מקפצה לעלייה", הוא אומר, "כיצד מתמודד ממונטריאול יכול לחזור לארצו לאחר שהעמיק כל כך בהכנה לחידון? כאשר קרא פרקי תנ"ך כלשונם במקומות ההיסטוריים שבהם הם התרחשו?".
המפתח לזכייה לדעתו של קור, בין השאר, הוא בשלות. "אני לוקח את אבנר נתניהו לדוגמא, מי שזכה בשנת 2010 במקום השלישי בחידון. אם היה בן 17 ולא בן 15 בעת שהתמודד בגמר – ייתכן והיה זוכה. כולם מגיעים ברמה מאוד גבוהה לחידון, אבל צריך גם טיפה מזל, לפעמים אתה יודע את כל התשובות, אבל חסרה לך אחת נכונה. מי שמגיע לשלב האחרון תמיד מגלה בקיאות מופלאה ואני משמש במשך כל השנים 'גמד על כתפי ענקים' מול הידענים הקטנים הללו".
חידון התנ"ך בראי הסאטירה
במהלך השנים שבהן מתקיים חידון התנ"ך העולמי, הוא זכה להתייחסויות גם פחות רציניות, בצורת מערכונים סאטיריים.
חבורת "לול",שפעלה בארץ בתחילת שנות ה-70 יצרה קטע על אודות חידון התנ"ך. החבורה, שבין משתתפיה היו
אורי זוהר,
אריק איינשטיין,
שלום חנוך,
צבי שיסל ובועז דוידזון, ושאת התכנים למערכונים שלה כתבו בין היתר
שמוליק קראוס ואשתו
ג'וזי כץ,
מיקי גבריאלוב,
יעקב רוטבליט,
דורי בן זאב,
יהונתן גפן,
תיקי דיין,
אושיק לוי ודן שילון, התייחסה לחידון התנ"ך במערכון ששיקף היטב את רצונם הרב של יהודי התפוצות לקחת חלק בחידון.
את הקטע תוכלו לראות בקישור המצורף.
גם בימינו בחרו כותביה של סדרת הטלוויזיה
"ארץ נהדרת" להציג מערכון על חידון התנ"ך, אך הפעם זה היה בשל השתתפותו של יאיר נתניהו, בנו הצעיר של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, בחידון לנוער.
גם את המערכון הזה תוכלו לראות בקישור המצורף.
קישורים: