החינוך הטכנולוגי במערכת החינוך בישראל מושתת על הנחלת תפיסת עולם טכנולוגי לתלמידים תוך כדי הבנה שהטכנולוגיה וההנדסה הן:
- חלק מהתרבות האנושית
- מהוות תשתית השכלתית חיונית לכל אזרח
- סביבת אימון אינטלקטואלית
- מאפשרות פיתוח קריירה אישית
- חיוניות לעצמאותה הכלכלית של מדינת ישראל.
החינוך הטכנולוגי מפתח מיומנויות של עבודת צוות, הגינות, עמידה בסטנדרטים של איכות, אתיקה חברתית והבנת ההשפעה של הטכנולוגיה על האדם והסביבה במגמת שמירה על איכות החיים והסביבה.
מבנה הלימודים בחינוך הטכנולוגי מספק לבוגר החינוך הטכנולוגי זכאות לתעודת בגרות ולתעודה טכנולוגית המאפשרות המשך לימודים לקראת תואר אקדמי, טכנאי, הנדסאי והסמכה מקצועית. מבנה הלימודים מתואם עם הגופים המסמיכים ללימודי המשך, ואת ההסמכה על סמך השתתפות בבחינות ארציות. במסגרת בחינות ארציות בחינוך הטכנולוגי על התלמידים להיבחן בשלוש מקצועות בחירה:
- מקצוע בחירה א - מקצוע מדעי או מדע וטכנולוגיה לכל.
- מקצוע בחירה ב - מקצוע מוביל - בסיס ללימודי התמחות
- מקצוע בחירה ג - מקצוע התמחות
המקצוע "מדע וטכנולוגיה לכל":
במסגרת לימודי "מדעי הטכנולוגיה" עשוי התלמיד לצבור עד 5 יחידות לימוד.
הלומדים את המקצוע יעמיקו ברכישת ידע ומיומנויות בטכנולוגיה, בהנדסה וביזמות. יתמודדו עם מתן מענה מדעי- טכנולוגי-הנדסי לצרכים אנושיים באמצעות פתרונות מדעיים וטכנולוגיים-הנדסיים, שיש להם השפעות חברתיות וסביבתיות. (ואלו יוצרים צרכים ואתגרים חדשים המניעים בהתמדה את התפתחות המדע הטכנולוגיה וההנדסה).
מטרת העל של הוראת המקצוע:
מטרת המקצוע מדעי הטכנולוגיה היא להקנות כישורי חשיבה וידע טכנולוגי במשולב עם היבטים מדעיים וחברתיים, ולטפח אזרחים מלומדים בעלי מיומנויות פתרון בעיות, חשיבה ביקורתית ויצירתית, ואחריות וערנות לחייהם ולסובב אותם.
מטרות כלליות:
רכישת ידע והבנה של תופעות, חוקים, עקרונות ומושגים בתחום מדעי הטכנולוגיה החיוניים לכל אזרח בעולם המודרני ומהווים בסיס להמשך לימודים.
פיתוח חשיבה טכנולוגית, ניתוח מערכות טכנולוגיות ותיכון של פתרונות.
פיתוח חשיבה מערכתית ויכולת תכנון וביצוע במערכות מידע ותקשורת, במערכות ארגוניות ועסקיות ובמערכות הנדסיות. פיתוח היכולת להגדיר בעיות או צרכים.
הבנה של קשרי הגומלין בין מדע וטכנולוגיה והשפעתם על החברה, התרבות, הכלכלה, הפוליטיקה והסביבה.
הכרת רצף התפתחות הטכנולוגיה בראי ההיסטוריה.
פיתוח מודעות לצריכה נבונה של טכנולוגיות המערבת תהליכי קבלת החלטות הכרוכים בשיקולי בחירה של מוצר או של מערכת, על בסיס של בחינה והערכה.
הקניית ידע מדעי כבסיס לפעולת מערכות טכנולוגיות. פיתוח היכולת לתכנן ולבצע תהליכי חקר במדע ולפתור בעיות בתחום המדע והטכנולוגיה.
פיתוח דרכי חשיבה שונות: רפלקטיבית, ביקורתית ויצירתית.
מבנה הלימודים
התוכנית הבסיסית, בהיקף של 90 שעות, משותפת לנתיב העיוני והטכנולוגי ומיועדת לתלמידים שלא מתמחים במדעים. למידה בהיקף 90 שעות נותנת מענה לחובת למידה של מקצוע מדעי או מבואות למדעים ומענה מזערי לבחירה א' בחינוך הטכנולוגי.
החלק המרכזי בתוכנית הלימודים הוא פרויקט בגישת PBL או עבודת חקר או תלקיט. בחינוך העיוני, מתמקדים בנושאים מתחומי המדעים ובחינוך הטכנולוגי בנושאים טכנולוגיים המופיעים בתוכנית הלימודים.
במסגרת לימודי 5 יח"ל בחינוך הטכנולוגי, התוכנית כוללת לימוד אנגלית טכנית ועוד שישה נושאים טכנולוגיים משלושת האשכולות: תקשוב ותקשורת, הנדסה, משק וכלכלה - שתי מבניות מכל אשכול והחלק המרכזי בתוכנית הוא פרויקט בגישת PBL או עבודת חקר או תלקיט.
יחידה זו מהווה המשך לתכנית הלימודים במדע וטכנולוגיה בחטיבות הביניים, ונועדה להרחיב את הבסיס המדעי במקצוע מדעי הטכנולוגיה.
מפמ"ר המגמה: ד"ר אהרון שחר ahronsh@education.gov.il