הרגע בו אתם למדים כי ילדכם סובל מלקויות למידה עשוי להיות רגע קשה, עבור הילד וגם עבורכם. כהורים יש לנו ציפיות גבוהות מילדינו: אנו חולמים על ילד "אידיאלי" שיגשים את כל חלומותינו עבורו, ובוחנים את הצלחתנו כהורים בהצלחה שלו. על כן, כאשר מתגלה כי ילדכם סובל מלקות למידה, גם בו וגם בכם עלולים לעלות תחושות קשות של אכזבה, אשמה, כעס וכד'. גילוי זה מעמיד את שני הצדדים בצורך להתמודד עם הקשיים הכרוכים בלקות, הן בפן הלימודי והן בפן הרגשי. לכן, לכם כהורים תפקיד מאוד חשוב בהתמודדות זאת.
תגובות שכיחות של הורים לילדים בעלי לקויות למידה
- חוסר הבנה ומבוכה לגבי הלקות: הקושי הגדול להבין את הסימפטומים הקשורים אל לקות הלמידה נובעים מכך שהלקות אינה נראית לעין והיא חסרת שיטתיות. הדבר עלול ליצור מבוכה ובלבול, ולכן חשוב ללמוד מהן לקויות למידה (שלושת המילים האחרונות יקושרו לדף קיים בנושא מהן לקויות למידה, לפי שכבת הגיל המתאימה) אובייקטיבי ומידע מדויק על הלקות הספציפית. חשוב שתזכרו שמדובר בלקות אובייקטיבית הנובעת מהפרעה במערכת העצבים המרכזית, ולא מעצלות, חוסר עניין או חוסר מוטיבציה. כמו כן, זכרו כי לא מדובר בליקוי ביכולת שכלית. נקודה נוספת שיש לדעת היא שהתמודדות עם רכישת מיומנויות החסרות לילד עשויה להימשך זמן רב, והישגיה יחסיים בלבד. אל תפעילו על ילדכם לחץ – זה לא יעזור לו.
- אכזבה ותסכול: חשוב שתבינו כי תחושת האכזבה של הורים כאשר מתגלה לקות אצל ילדם היא טבעית לחלוטין, אך חשוב מאוד שלא תעבירו תחושה זאת לילדכם. כדי שתוכלו להתמודד עם תחושת האכזבה כדאי שתודו בה תוך ניסיון להבין את סיבותיה. במקביל לימדו את הלקות, את מהותה, גבולותיה והדרכים להתמודד איתה. כך תוכלו לסייע לילדכם תוך השקעת תשומת הלב שלכם בצדדים הטכניים שלה. זכרו כי תחושת האכזבה שלכם מהמצב קרוב לוודאי קטנה בהרבה מתחושת האכזבה אותה חש ילדכם מעצמו. עליכם להפנות את האנרגיות הרגשיות אל ילדכם, כך שככל שתסייעו לו להתמודד עם האכזבה כך יגדלו סיכוי לשמור על דימוי עצמי חיובי. זכרו כי בסיוע שלכם ושל מערכות תומכות הילד יוכל להתמודד עם הקשיים – האמינו בכוחו וביכולותיו.
- תחושת הכעס: הכעס נובע לרוב מתחושת האכזבה יחד עם הצורך לסייע ולעמוד במטלות הלימודיות יחד עם הילד, ולפעמים גם מתקשורת לא מוצלחת עם הגורמים האחראים לסייע. רצוי שלא תוציאו את הכעס על הילד, בררו מהן הסיבות לכעס ומצאו דרכים לחלק את הסיוע בין גורמים שונים, כדי להקל עליכם את ההתמודדות.
- חוסר אונים ותחושת אשם: ללקויות למידה יש לרוב בסיס גנטי, מה שעלול לעורר בהורים תחושת אשם. תחושה זו עלולה לגרום לכם להגיב במתן הגנת יתר על הילד, דבר שעלול להזיק לו. על כן, העניקו לילד חום וביטחון אך במקביל הבהירו לו כי אתם בטוחים ביכולות שלו ומצפים ממנו לממש אותן. זכרו כי יחד עם הלקות עברו אל ילדכם תכונות גנטיות רבות, טובות ומוצלחות.
- דאגה: כל הורה דואג לעתיד ילדו אך במקרה של ילד בעל לקויות למידה בסיס הדאגה נובע מהעובדה שיכולתו השכלית מנוגדת ליכולות הביצועיות שלו. כדאי להתמודד עם הדאגה כדאי לערוך אומדן של היכולות של הילד מול דרישות בתחומי תעסוקה שונים. לשם כך נדרשת קבלה מאוזנת ומציאותית של אופי הלקות ושל רמתה.
- כאב: הנטייה הטבעית שלכם כהורים היא להזדהות עם ילדכם לטוב ולרע, וכאשר ילדכם סובל תחושו גם אתם את כאבו. כדי לעזור לילדכם להתמודד רצוי שתנסו להפריד בין תחושותיו לתחושותיכם כמה שיותר, והתמקדו בתמיכה ובחיזוק יכולת ההתמודדות שלו מול המכשלות הלימודיות, הרגשיות והחברתיות העומדות בדרכו.
כיצד אעזור לילדי להתמודד עם לקויות הלמידה?
בשנתיים הראשונות בבית הספר היסודי, המשימה העיקרית העומדת בפני התלמידים היא רכישת מיומנויות הקריאה, כאשר ילדים הסובלים מלקויות למידה יחוו קושי רב בקליטה וזכירה של אותיות ותנועות, של מילים
או של צלילים. סיכוי סביר שכהורים תוכלו להבחין בקשיים אלו כבר בתחילת תהליך הלמידה, וכדי למנוע מצב של בזבוז זמן או תגובות רגשיות קשות של הילד ושלכם, יש למהר ולטפל בקושי זה. מכיוון שמדובר בתהליך שדורש זמן, ואשר יכיל בתוכו הצלחות במקביל לאכזבות וקשיים, אנו ממליצים לכם להיעזר בסיוע חיצוני, מקצועי ורציף שיסייע לילדיכם בלמידה. כך תמנעו תחושות שליליות שלכם ושל ילדכם, אשר עלולים להזיק לתהליך הלמידה. במקביל, תוכלו אתם לסייע על ידי העשרת היכולות השפתיות של הילד באמצעות סיפורים, טיולים, הצגות, מוזיאונים וכד'.
כמו כן, במהלך שנות הלימוד בבית הספר היסודי סביר להניח שילדכם יזדקק לסיוע בשיעורי הבית שלו ובהכנה למבחנים. כאן ביכולתכם לעזור לו במספר דרכים:
- הכינו לוח זמנים להתחלת ההכנה של שיעורי-הבית ולסיומם.
- למדו את ילדכם לחלק את שיעורי הבית לאלו שהוא יכול לבצע בעצמו ולאלה בהם הוא נזקק לעזרתכם. הקפידו לעזור לו בשיעורים בהם הוא באמת זקוק לעזרתכם, כדי לחזק בו את תחושת האחריות והעצמאות.
- צרו פינת לימוד מוארת ומעוטת גירויים עבור ילדכם.
- תנו לילדכם מחמאות על הכנת שיעורי הבית, ועוד יותר – על הישג לימודי.
- היו זמינים בזמן שילדכם מכין את שיעוריו כדי שתוכלו לענות לשאלותיו במקרה הצורך, אך השתדלו שלא להסיח את דעתו.
ללא קשר ללימודים הפורמליים בבית הספר, עזרו לילדכם למצוא עיסוק חוץ בית ספרי בו הוא מגלה יכולות וכישרון. הדבר יחזק את ביטחונו ביכולותיו וירחיב את עולמו וידיעותיו, תוך מתן "פיצוי" על התחומים בהם קשה לו.
במידה ואתם מעוניינים במידע נוסף והצעות לסיוע לילדכם אתם מוזמנים לפנות אל אגף ליקויי למידה והפרעות קשב בשירות הפסיכולוגי ייעוצי של משרד החינוך.
מידע נוסף:
סולמות וחבלים – מדריך להורי תלמידים בעלי לקויות למידה
קשר הורים-בית הספר – שאלות ותשובות