החל תהליך האיתור והקבלה לתכניות הייחודיות לתלמידים מחוננים ומצטיינים לשנת הלימודים תשע"ט ולקראת שיבוץ התלמידים המאותרים לתכניות הטיפוח בתש"פ.
שלב א' לתהליך האיתור
תהליך האיתור כולל שני שלבים:
מבחן שלב א' (מבחן סינון), יתקיים לכל תלמידי השכבה הנבחנת ביום שני, 5.11.2018, בבתי ספר רשמיים ובבתי ספר מוכרים שאינם רשמיים שקיבלו אישור לכך.
המבחן נועד לסייע לצוות בית הספר לזהות כ- 15% בעלי ההישגים הגבוהים ביותר בשכבת הגיל הנבחנת. על סמך ההישגים במבחן זה ו/או חוות דעת של הצוות/המנהל יופנו התלמידים להיבחן בשלב ב' (מבחן האיתור) .
גילאי הנבחנים: מגזר דוברי העברית נבחן רובו בשכבה ב' וחלקו הקטן בשכבה ג'. מגזר דוברי הערבית נבחן בשכבה ג'.
מבחן שלב א', בודק ידע ומיומנויות בתחום השפה והמתמטיקה בלבד. מדובר במבחן ששאלותיו מבוססות על חומר שנלמד בבית הספר.
אין כל צורך להתכונן למבחן זה. מורי ביה"ס הונחו לבצע טרם המבחן מס' שאלות דוגמה עם התלמידים כדי לתווך את נושא השאלות מסוג רב ברירה (שאלות עם מס' תשובות בהם נדרש לסמן תשובה אחת נכונה).
חשוב מאד לא לייצר לחץ מיותר סביב המבחנים ומהותם. מנסיוננו לאורך השנים, לחץ זה רק פוגע בתלמידים ובהישגיהם.
יש לציין כי בהליך האיתור לתכניות הייחודיות למחוננים עומדת להורים הזכות לערער על תוצאות מבחן שלב א באמצעות טופס מקוון באתר האגף למחוננים ולמצטיינים. הטופס יהיה זמין באתר האגף החל מיום ו', כ"ד בחשוון התשע"ט, 2.11.2018 ועד יום ב', כג' בטבת התשע"ט 31.12.2018.
שלב ב' לתהליך האיתור
מבחן שלב ב', יתקיים במרכזי בחינה אזוריים/ישוביים ומתבצע על ידי המכונים המבצעים את המבחנים. במבחן זה נבחנים כ- 15% מהתלמידים שהופנו על ידי בית הספר על סמך הישגיהם במבחן הסינון (שלב א') ו/או הופנו בעקבות חוות דעת של הצוות/המנהל או בקשות למבחן שלב ב' שהוגשו לרפרנט המחוזי למבחני קבלה ולפניות הורים ואושרו ע"י המחוזות והאגף. מדובר במבחן כושר קוגניטיבי בעל דרגת קושי גבוהה יותר, הבנוי ממס' תת מבחנים כמו שפה, חשיבה מתמטית, חשיבה מופשטת / צורנית וכדומה.
גם למבחני שלב ב' אלו אין צורך להתכונן ולא נכון להתכונן. אמנם מדובר במבחן קשה ומורכב יותר אך יש לזכור כי המחוננות הנה תופעה מולדת המאפיינת פחות מ5% מהאוכלוסייה. אחד המרכיבים המרכזיים של המחוננות הנו רמת אינטליגנציה גבוהה בהרבה מהממוצע, לצד מאפיינים רבים נוספים המיוחדים לאוכלוסייה ומשפיעים מאד על האופן שבו צריך לטפל בילדים, להתאים עבורם דרכי הוראה ולמידה, הורות וכדומה.
חשוב להדגיש כי ישנם ילדים שאינם בשלים עדיין למבחנים מסוג זה בכלל ולתכניות העשרה חיצוניות בפרט. לשם כך מקיים האגף למחוננים ולמצטיינים מערך עירעורים ובקשות למבחנים חוזרים המאפשר לילדים שטרם נבחנו (מסיבות אישיות / רגשיות / משפחתיות וכדומה) להבחן בשלב מאוחר יותר – כיתות ג' או ד' במגזר דובר העברית וכיתות ד' או ה' במגזר דובר הערבית.
אנו רואים בדאגה רבה את תופעת ההכנה הפרטית למבחנים אלו, המציעה לתלמידים בכיתות א' ב' (ולעיתים אף גילאי גן) להצטרף לקורסים פרטיים ויקרים, המתיימרים להכין את הילדים לקראת מבחני האיתור לתכניות ייחודיות למחוננים ולמצטיינים.
אין כל מידע מחקרי על הצלחות בהכנות פרטיות אלו ויתרה מכך הן פוגעות בעקרון השוויון בין התלמידים, מפתחות צפיות שלעיתים אינם ריאליות ויוצרות על התלמידים עומס רגשי, חברתי ומשפחתי רב וכן עלולות להביא לתכניות הייחודיות תלמידים שאינם מתאימים לכך ואשר לא יעמדו בדרישות התכנית לאורך זמן.
מי מתקבל לתכניות הייחודיות למחוננים ולמצטיינים?
לתוכניות הייחודיות למחוננים מופנים תלמידים שהישגיהם במבחן שלב ב' הגיעו לאחוזון הארצי של כ-97 מכלל אוכלוסיית התלמידים בשנתון הנבחן (כ 3% מהתלמידים הנבחנים בלבד). זהו מספר קטן מאוד של תלמידים באופן יחסי לכלל שכבת הגיל. בשנת הלימודים תשע"ח ניגשו לשלב א' 75,787 נבחנים מכיתות ב' – ג' במגזר דוברי העברית ו- 29,400 תלמידי כיתות ג' במגזר דוברי הערבית. מתוכם איתר המשרד כ- 3000 תלמידים בלבד לתכניות הייחודיות למחוננים (תלמידים נוספים מאותרים כל שנה במעבר בין יסודי לחט"ב ולחט"ע וכן בשלבי העירעור השונים).לתוכניות למצטיינים, המתקיימות במספר מרכזים קטן יותר ברחבי הארץ, מומלצים תלמידים השייכים גאוגרפית לאותו מרכז ואשר הישגיהם היו באחוזון הארצי של כ-92 ולא הגיעו לאחוזון ה- 97.
המבחנים אותם מקיים האגף למחוננים ולמצטיינים הנם מבחני קבלה לתכניות ייחודיות. המבחנים אינם דיאגנוסיטיים ולא נבנו כדי לאבחן את פרופיל הכישורים של התלמידים, אלא כדי לבחור את התלמידים בעלי הכושר הכללי הגבוה ביותר לתכניות לתלמידים מחוננים ומצטיינים.
חשוב לציין כי משרד החינוך מפתח בשנים האחרונות מגוון רחב מאד של מענים למצטיינים בית ספריים וישוביים, שההשתתפות בהם אינה כרוכה במבחן איתור כלשהו אלא בהישגים, התנהגות ומוטיבציה ללמידה.
מטרת המשרד היא להעניק טיפוח והעשרה לכלל התלמידים הנמצאים ב"חמישון העליון " של ההישגים במערכת באמצעות תכניות בית ספריות וישוביות כמו: "אמירים", "מצוינות 2000" , "חינוך לפסגות", "קדם עתידים", "נחשון", "אקדמיה בתיכון" ועוד ועוד מגוון רחב של מענים בית ספריים שהמשרד מתקצב, מדריך ומפקח עליהם. סה"כ למדו בתכניות המיועדות לחמישון העליון בשנת הלימודים הקודמת למעלה מ 70 אלף והשנה הורחבו עוד המענים למצטיינים במסגרות אלו ומס' התלמידים בהם יגדל ויורחב בהתאם לתכנית החומש שהוגדרה לנושא חשוב זה.
המשרד קורא להורים להרגע, להרגיע את הילדים, לאפשר להם להביא את מלוא יכולותיהם למבחן האיתור (שלב א', שלב ב') ללא לחץ מיותר וללא ציפיות מיותרות. המשרד מאפשר מספיק נקודות כניסה לתכניות למצטיינים הכלל החמישון העליון ואנחנו בטוחים כי כל תלמיד מצטיין ימצא במערכת את כיוונו והמקום לפתח את כשרונותיו ויכולותיו.
מידע מופרט:
אתר האגף לתלמידים מחוננים ומצטיינים