הסעות התלמידים מיועדות להביא אותם למוסדות החינוך ולהחזירם לבתיהם. השתתפותנו בהסעות מותנית בכך שילדכם לומד בגן או בבית הספר הקרובים ביותר למקום מגוריכם והתואמים את המגמה החינוכית הרצויה לו (כלומר, ממלכתית או ממלכתית-דתית).
הערה: הסעות התושבים מאושרות רק אם הם מתגוררים ביישוב שתושביו מתגוררים בו כחוק והם מוסעים למוסדות חינוך ביישובים שהוקמו כחוק.
מהם תנאי הזכאות להסעות?
בחינוך הרגיל לגיל חובה וחטיבת ביניים: אנו משתתפים בהוצאות של הסעות לגני חובה ולבתי ספר רשמיים בלבד מכיתה א' עד י'. למרות הרחבתו של חוק חינוך חובה לילדים בני 3–4 ביישובים מסוימים לא נשתתף במימון הסעות לילדים אלה בשל בעיות בטיחות הכרוכות בהסעתם.
בחינוך הרגיל לכיתות י"א–י"ב: אם ברשות המקומית שבה אתם מתגוררים אין בית ספר תיכון נאשר הסעת תלמידים לתיכון הקרוב ביותר. הערה: ביישוב שיש בו בית ספר על-יסודי מקיף יאושרו הסעות לכיתות אתג"ר בלבד ביישוב הקרוב ביותר.
בחינוך המיוחד לבני 3–21: אנו משתתפים בהוצאות ההסעה של תלמידים בחינוך המיוחד לבתי ספר רשמיים, לבתי ספר מוכרים שאינם רשמיים ולגני ילדים על פי ההחלטה של ועדת השמה או ערר. מידע נוסף על ועדות השמה או ערר תוכלו למצוא כאן [להפנות לעמוד מידע על סוגי הוועדות השונות בחינוך המיוחד]
תלמידים נכים או מוגבלים בגלל תאונה או מחלה הלומדים במוסדות חינוך רשמיים: אם ילדכם נפגע בתאונה (למעט תאונת דרכים) או סובל ממחלה, הוא עשוי להיות זכאי להסעה. זאת בתנאי שיש בידכם אישור רפואי מנומק ומפורט הקובע כי אינו יכול להגיע לבית הספר בכוחות עצמו (כולל ציון משך הזמן שהאישור תקף לגביו). אם ילדכם סובל מנכות ולומד בבית ספר רגיל, ואינו יכול להגיע אליו בכוחות עצמו בשל הנכות, הוא יהיה זכאי להסעה ללא הגבלת מרחק.
בחינוך העצמאי, בחינוך המוכר שאינו רשמי ובמוסדות פטור: ההסעות למוסדות החינוך העצמאי, למוסדות החינוך המוכר שאינו רשמי ולמוסדות פטור יאושרו על ידי האגף לחינוך "מוכר שאינו רשמי" במשרדנו. זאת למעט הסעות של תלמידי חינוך מיוחד המופנים ללימודים במוסדות לחינוך מיוחד מוכרים שאינם רשמיים.
אם תגישו בקשה להסעה של ילדים בחינוך המיוחד למוסד מוכר שאינו רשמי מחוץ ליישוב המגורים, ויימצא פתרון לימודי קרוב, אנו נשתתף במימון רק אם מרחק ההסעה הוא עד 35 ק"מ.
תלמידים השוהים בפנימיות, בהוסטלים או בקרב משפחות אומנות/מאמצות: הפנימייה, ההוסטל והמשפחות המאמצות נחשבים מקום מגוריו של תלמיד. לכן הרשות המקומית שבה התלמיד מתגורר חייבת לדאוג להסעתו.
בתי ספר על-אזוריים, ניסויים וייחודיים: משרד החינוך אינו משתתף במימון הסעות לבתי ספר על-אזוריים, ניסויים וייחודיים, פרט למקרה הבא: אם בית הספר הקרוב ביותר למקום מגורי התלמיד הוא על-אזורי. אז ישתתף המשרד במימון כמקובל.
תלמיד המאושפז בבית חולים פסיכיאטרי: אם ילדכם מאושפז בבית חולים פסיכיאטרי או במחלקה פסיכיאטרית בבית חולים רגיל הוא זכאי להסעה ללימודים כל זמן שהוא מאושפז.
המרחק המצדיק השתתפות בהוצאות ההסעה
המרחק הקטן ביותר בין מקום המגורים לבית הספר, המצדיק השתתפות בהוצאות הסעה של תלמידים מגן חובה עד כיתה ד' (ועד בכלל) הוא מ-2 ק"מ.
תלמידי החינוך המיוחד בגיל 3–21 הסובלים מהמוגבלויות המפורטות להלן, זכאים להסעה מאורגנת מיוחדת ללא קשר להגבלת המרחק.
- תלמידים עם פיגור קשה, עמוק וסיעודי
- משותקי מוחין ובעלי נכויות פיזיות קשות
- בעלי הפרעות נפשיות קשות וחולי נפש
- תלמידים בעלי פיגור בינוני רב-בעייתי
- תלמידים בעלי פיגור בינוני מורכב
- חירשים וכבדי שמיעה
- עיוורים ולקויי ראייה
- אוטיסטים/ P.D.D
תלמידי חינוך מיוחד הסובלים מלקויות אחרות זכאים להסעה בהתאם לכללי הזכאות החלים על ילדי חינוך רגיל.
הערה: ההסעות יאושרו רק אם הן עוברות בדרכים סלולות.
מי אחראי לארגן את ההסעות
הרשות המקומית היא שאחראית לארגן את ההסעות ולבצע אותן. בכל מקרה אנחנו לא לוקחים חלק בארגון ההסעות, אלא משתתפים במימון שלהן בלבד. מידע נוסף תוכלו למצוא בקובץ "בית הספר מתארגן להסעות".
איסוף התלמידים ופיזורם לבתים
אנו מאשרים נקודת איסוף אחת. אם בשל מספר התלמידים חייבים להשתמש ביותר מכלי רכב אחד, אפשר לקבוע שתי נקודות איסוף. בכל מקרה לא נאשר יותר משני פיזורים מבית ספר אחד בחינוך המיוחד. על מנהלי בתי הספר לבנות את מערכת השיעורים בצורה היעילה ביותר כדי לאפשר זאת.
בטיחות בהסעות
- חברת ההסעה: חברת ההסעה מחויבת לשאת רישיון הפעלה בתוקף מהמפקח על התעבורה במשרד התחבורה.
- נהג ההסעה: נהג המסיע תלמידים בכל גיל יהיה בעל רשיון להסעת ילדים. כמו כן הוא יידרש להמציא תעודת יושר אחת לחמש שנים. מסיבות ביטחוניות על הנהג להיות בעל אזרחות ישראלית.
- רכב ההסעה: הסעות לא תבוצענה בשום מקרה ברכב מסחרי בלתי אחוד (כגון טנדרים רכב ההסעה יהיה אך ורק מחברה המעסיקה קצין בטיחות בתעבורה. רכב הסעה יהיה תקין, בן 10 שנים לכל היותר, עבר את כל הבדיקות הנדרשות ונמצא תחת פיקוח של קצין בטיחות בתעבורה. כל רכב המסיע תלמידים יצויד במכשיר קשר למוקד כלשהו.
הנחיות בטיחות בהסעות
- הנהג אינו רשאי לשנות את מסלול הנסיעה על דעת עצמו.
- בתחנת האיסוף על הנהג לפתוח את הדלת הקדמית בלבד ולדאוג שהתלמידים ייכנסו לרכב בצורה מסודרת.
- אין להסיע תלמידים בעמידה.
- במהלך הנסיעה על הנהג להיות ערני גם למתרחש בתוך הרכב (הוצאת ידיים וראש מחוץ לרכב, התנהגות פרועה של תלמידים והתנהגויות מסוכנות אחרות).
- כשמגיעים לתחנת היעד יאפשר הנהג לרדת מהרכב אך ורק דרך הדלת הקדמית.
- הנהג יבדוק את הרכב בתום ההסעה כדי לוודא שלא נשאר בו ילד או חפץ.
מספר ילדים בהסעה: באוטובוס יישבו תלמידים בהתאם לרישיון הרכב ולמספר המושבים ובכל מקרה לא יותר מאשר שני תלמידים על ספסל. לא יוסעו תלמידים בעמידה גם אם הרישיון של הרכב מתיר זאת.
מושבי בטיחות וחגורות בטיחות: כל רכב להסעת תלמידים חייב להתקין חגורות בטיחות. הנסיעה תתבצע רק כאשר התלמידים ישובים במושבי הרכב וחגורים בחגורות בטיחות ובהתאם לרשיון.
היכן יש להעלות ולהוריד נוסעים: ההסעה תאסוף את ילדכם בתחנות הסעה קבועות ומוסדרות מראש, ואסור יהיה להעלות או להוריד אותו במקומות מזדמנים. רצוי שילדכם יירד בצד הרחוב שבו נמצא מוסד החינוך או ביתו, כדי שלא יאלץ לחצות כביש. אם הוא צריך לחצות כביש הוא יעשה זאת בליווי.
הוראות בטיחות שיש להעביר לילדים
- אסור לרוץ אל רכב הסעה העומד בתחנה או מתחיל בנסיעה
- כשמחכים להסעה יש לעמוד על המדרכה במרחק של צעד אחד לפחות משפתה. אם אין מדרכה יש לחכות במרחק שני צעדים משפת הכביש.
- אסור לשחק בתחנת ההסעה.
- כשרכב ההסעה מגיע לתחנה יש לחכות עד שהוא נעצר לחלוטין, ורק אז לעלות בטור ולפי התור.
- הכניסה לרכב ההסעה והיציאה ממנו ייעשו רק דרך הדלת הקדמית בלבד.
- אסור להוציא את היד או הראש מהחלון.
- אסור לרדת מהרכב כל עוד הוא בתנועה.
- כשהרכב נעצר יש לרדת ממנו בזהירות. זכרו כי באוטובוס גובה המדרגות עולה על הגובה המקובל.
- אסור באיסור חמור להפריע לתלמיד אחר לרדת מרכב ההסעה או לדחוף אותו החוצה.
- אחרי שיורדים מהאוטובוס יש להתרחק ממנו מיד ולחכות על המדרכה עד שייסע. אסור לחצות את הכביש לפני רכב ההסעה או מאחוריו.
נוכחות של מלווה מבוגר בהסעות בחינוך הרגיל והמיוחד
- אנו ממליצים כי רכב המסיע תלמידים בחינוך הרגיל ילווה על ידי אדם מבוגר (הורה, מורה וכדומה), ובייחוד בהסעות אזוריות שבהן מסלול הנסיעה ארוך (מלווה מבוגר הוא חובה בהסעת תלמידים בחינוך המיוחד).
- מבוגר מלווה יצטרף להסעה מאורגנת של תלמידי פנימיות למוסד חינוכי או לבתיהם.
מידע נוסף על אבטחת ההסעה תוכלו למצוא בחוזר מנכ"ל.
מידע נוסף בנושאי בטיחות תוכלו למצוא בקישורים הבאים:
"ידע מציל חיים" – מתרגמים את הידע לכללים
"לשון החוק", מתוך אתר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
פורום לשאלות בנושא בטיחות
אבטחה וביטחון
הסעות בתחום היישוב העירוני: בכל הסעה בתחום העירוני רצוי שהנהג יהיה חמוש.
הסעות בתחומי המועצות האזוריות/המועצות המקומיות ורשויות "קו התפר": באזורים אלה על הנהג להיות חמוש באקדח. נוסף על כך הרכב יהיו מצויד במכשיר קשר למוקד ביטחוני – הממשל הצבאי או המשטרה או הרשות המקומית – או למוקד ביטחוני אחר.
הסעות בקו העימות וביהודה ובשומרון: באזורים אלה על הנהג להיות חמוש באקדח. רכב ההסעות ימוגן מפני ירי על פי הנחיות צה"ל. בזמן ההסעה דלתות הרכב וחלונותיו יהיו סגורים. כמו כן ברכב יותקנו לחצני מצוקה מפרויקט "ברק" של חברת "מוטורולה".