עמ"ן (עיר מתנדבת נוער) היא תוכנית לפיתוח וקידום התנדבות הנוער והצעירים, מתוך אמונה כי לבני הנוער תפקיד חשוב ומשמעותי בעשייה חברתית ובהובלת שינויים בחברה. משרד החינוך - מינהל חברה ונוער, וג'וינט ישראל - האגף להתנדבות ופילנטרופיה חברו יחד בשנת 2003 לפיתוח התוכנית כאשר מטרת העל היא להרחיב ולהעצים את פעילויות ההתנדבות בקרב בני הנוער ולמענם, בהתאם לצורכי המקום. תוכנית עמ"ן פעלה עד שנת 2013 בכ-50 יישובים בארץ ומהווה היום תשתית לתוכניות ההתנדבות הקיימות ביישובים השונים.
המרכז העירוני עמ"ן מעודד פעילות של כל אחד מבני בני הנוער ביישוב. כמו: נוער נורמטיבי לומד, נוער בסיכון, נוער נכה, נוער שנשר ממסגרות לימוד פורמליות, נוער שפעיל בארגונים שונים, נוער עולה, וכאלה שאינם קשורים בשום ארגון ומעוניינים להתנדב. המרכז מעודד גם פעילות של מבוגרים המעוניינים להתנדב למען בני הנוער.
תחומי העיסוק של עמ"ן (עיר מתנדבת נוער)
- ריכוז כל הצרכים והמשימות ביישוב הנזקקים להתנדבות בני נוער.
- ריכוז כל שמות בני הנוער המעוניינים להתנדב, ושמות המבוגרים המעוניינים להתנדב למען בני הנוער. גיוס בני נוער מתנדבים לכל הארגונים וטיפוח מנהיגות מתנדבת צעירה.
- פרסום ושיווק הפעילויות של כל הארגונים העוסקים בהתנדבות נוער ביישוב.
- סיוע לרכזי ההתנדבות לארגונים המפעילים נוער מתנדב.
- מתן תגמולים עירוני לבני הנוער המתנדבים.
- בניית מערך השתלמויות, ימי עיון, הכשרות לרכזי התנדבות ובני נוער מתנדבים.
- יצירת צוות היגוי עירוני לכל העוסקים בהתנדבות נוער.
- עידוד פיתוח יוזמות חדשות בהפעלת מתנדבים.
מטרות עמ"ן
- העלאת נושא התנדבות הנוער על סדר היום הלאומי והטמעת ההתנדבות כערך מוביל בקרב רבים מבני הנוער בישראל.
- עידוד מספר רב ככל האפשר של בני נוער להתנדבות בקהילה.
- הובלת מהלך של מקצוע התחום - פיתוח וקידום מערכת הכשרה מקצועית לעוסקים בהתנדבות.
- יצירת מאגר מידע - תיעוד ואיסוף ממוחשב, נגיש ומקיף של תהליכים ושיטות עבודה.
דרכי פעולה ייחודיות לעמ"ן
יצירת שותפות אסטרטגית עם ראשי רשויות, בכירים ברשות וראשי ארגונים גדולים ומרכזיים להובלת תחום התנדבות הנוער במרחב המוניציפאלי. השותפות תורמת להובלה משותפת ועשייה בין מגזרית המהוות מודל חדשני לשם קידום תוכניות חברתיות התנדבותיות לנוער. כמו כן השותפות תורמות לייזום תוכניות התנדבות אטרקטיביות, ייחודיות וחדשניות תוך יצירת שיתופי פעולה בין גופים וארגונים שונים.
מיפוי ארגוני המתנדבים ביישוב ותאום ביניהם על מנת שיחברו יחד למטרת בניית תוכניות ויעדים משותפים. כך ניתן להעניק לבני הנוער הזדמנויות בחירה ומוקדי התנדבות מאתגרים ולשלב אותם על פי כישורים, יכולות ותחומי עניין.
הקניית כלים, ידע, מסגרות למידה והכשרה מקצועית למתנדבים ולעוסקים בתחום.
אחריות הרשות מקומית
היוזמה המשותפת של מינהל חברה ונוער והג'וינט מתבצעת בשותפות מלאה עם הרשות המקומית. מרגע שנבחרה הרשות המקומית, היא שותפה לכל מהלכי ההקמה וההפעלה. המטרה היא לסייע במשך שלוש שנים לרשות המקומית בהקמת תשתית ארגונית ותקציבית שתפעיל ותתחזק את עמ"ן בהמשך גם ללא התמיכה התקציבית של הג'וינט ומשרד החינוך.
בחירת הרשות המקומית נעשית על פי הקריטריונים הבאים:
רשות מקומית המעמידה בעדיפות גבוהה על סדר יומה הציבורי את נושא התנדבות הנוער ומפעילה לשם כך תשתית ארגונית קבועה כמו: יחידה ו/או מחלקה לנוער העובדת על פי מדיניות משרד החינוך (מנהל יחידת נוער, רכזי נוער, מדריכים), מסגרות מגוונות להפעלת נוער מתנדב ( מרכזים קהילתיים, מד"צים, מש"צים, תנועות נוער וכדומה).
כמו כן, הרשות מקומית צריכה להיות נכונה לתמוך בהפעלת עמ"ן, בתקציבים ובכוח אדם.
רכז עמ"ן
בחירת האדם המתאים לתפקיד רכז עמ"ן מבטיחה יכולת טובה יותר של הרשות המקומית להפעיל ולתחזק את המרכז העירוני להתנדבות נוער- עמ"ן.
הקריטריונים לבחירת רכז עמ"ן:
- בעל ניסיון של 3 שנים לפחות בעבודה עם נוער
- שייך לצוות עובדי היחידה לנוער בעירייה
- בעל היתר הדרכה מטעם מינהל חברה ונוער במשרד החינוך
- בעל תואר.B.A, רצוי בחינוך בלתי פורמלי
- בעל ניסיון מוכח בניהול ועבודת צוות
- בעל יכולת ביטוי טובה בכתב ובעל פה
הכשרת הרכז
רכזי עמ"ן מקבלים הכשרה לתפקידם מהפיקוח של מינהל חברה ונוער בבית הספר הארצי להכשרת עובדי נוער. ההכשרה כוללת מיומנויות עבודת צוות, היכרות עם תורת ההתנדבות, מיומנויות לבניית השתלמויות לרכזי התנדבות נוער בארגונים. ההכשרה מתבצעת ON JOB TRAINING לאורך כל השנה. רכז עמ"ן זוכה בנוסף גם לתמיכה אישית ולליווי על ידי נציגי הג'וינט ומפקחי מינהל חברה ונוער.
ממ"צים - מנהיגות מתנדבת צעירה
הממ"צים הינם בני נוער שפועלים בהתנדבות שנה לפחות. הם נבחרים על ידי רכז המתנדבים כדי להתגבש כמנהיגות מובילה של קבוצת בני הנוער המתנדבים בארגון שבו הם פועלים. רכז עמ"ן מכשיר את הממ"צים לתפקידי המנהיגות הנדרשים כמו הנחיית עמיתים, פתרון בעיות, מיומנויות תקשורת, היכרות עם תורת ההתנדבות ועוד. הממ"צים משמשים אנשי קשר בין הארגון שבו הם מתנדבים לבין המרכז העירוני להתנדבות נוער עמ"ן.
פרטים נוספים: