עשרות תלמידים מבתי ספר יסודיים ומחטיבות ביניים ברחבי הארץ הציגו ביריד הארצי עבודות חקר מדעי, המצאות ופתרונות חדשניים לטובת הפרט והקהילה, במדע ובטכנולוגיה. הזוכים במקום הראשון בבתי הספר היסודיים ישתתפו בנסיעת לימודים והתנסויות במרכז חברת ברודקום בארה"ב.
במסגרת התכנית, המדגישה למידה בדרך חקר, התלמידים בהנחיית הצוותים החינוכיים, חוקרים תופעות, עורכים תצפיות וניסויים ומתבקשים לחשוב על המצאה או פתרון שיכול להקל על חיי הפרט, לסייע לקהילה או לתרום תרומה מדעית/טכנולוגית.
יריד החקר הארצי התקיים במעמד ד"ר ניר מיכאלי, יו"ר המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך, ד"ר חנה פרל מנהלת אגף המדעים במשרד, שושי כהן המפמ"רית למדע וטכנולוגיה, ד"ר שלמה מרקל סגן נשיא חברת ברודקום (Broadcom) העולמית, פרופ' יגאל אראל, דיקאן הפקולטה למדעים מדויקים באוניברסיטה העברית ופרופ' אלי פיינרמן, יו"ר הרשות לקהילה ולנוער, האוניברסיטה העברית, ובהשתתפותם של מפקחים מקצועיים וכוללים, מנהלי בתי הספר, אנשי חינוך ואקדמיה, צוותי מרכזי המורים הארציים, נציגי מוזיאונים המדע, מדריכים ומורים למדע וטכנולוגיה, תלמידים, והורים.
ביריד השתתפו 49 עבודות מצטיינות של תלמידי כיתות ו' ו- ט', אשר הגיעו אל שלב הגמר הארצי. עבודות אלה הגיעו ליריד הארצי לאחר שהשתתפו בירידי חקר בית ספרים, עירוניים, מחוזיים ומגזריים.
העבודות עברו תהליך מיון קפדני של מומחים בתחומי מדע וטכנולוגיה והוראת המדעים. במהלך היריד הוצגו פוסטרים ומוצרים שהכינו התלמידים. השופטים שוחחו עם התלמידים אודות עבודתם והתרשמו מהשליטה שלהם בעקרונות המדעיים והטכנולוגיים.
יריד החקר הארצי 2015 סרט פתיחה
טיפ מהזוכים: הכי חשוב ליהנות!
נווה פורת, יואל שרייבר וזיו סובול, תלמידי בית הספר הרטמן בירושלים, אשר זכו במקום הראשון בחקר מדעי, מספרים על החוויה מנקודת מבטם: "בעבודתנו עסקנו בבדיקת גורמים שונים המשפיעים על מהירות התפשטות האש, וכיצד ניתן באמצעותן להציע פתרונות למניעת התפשטות שריפות. עבודתנו ארכה כ-3 חודשים, במהלכם: ביצענו ניסויים, קיבלנו תוצאות, ניתחנו ועיבדנו את התוצאות, כתבנו דו"ח ועיצבנו פוסטר ומצגת".
טיפ מהזוכים לתלמידים אשר מעוניינים להצטרף לפרויקט בעתיד: "הטיפ שלנו לתלמידים הוא לבחור נושא יצירתי שמושך את העין. חשוב מאוד שיוכלו ליישם את הרעיון של הניסוי גם בחיים האמיתיים, והכי חשוב- ליהנות!"
שושי כהן, מנהלת מחלקת מדעים: "הידע המדעי על תופעות ותהליכים בעולם הסובב אותנו מתפתח ונבנה באמצעות תהליכי חקר מדעי. מכאן, חשוב שמיומנויות החקר ותהליך שלם של חקר מדעי יהיו חלק מרכזי בתהליכי הוראה-למידה-הערכה בתחום מדע וטכנולוגיה. בהוראת מדע וטכנולוגיה העיסוק המפורש במיומנויות חקר מזמן לתלמיד הבניה של ידע, הבנה ושליטה טובה בתכנים מדעיים, כמו גם טיפוח חשיבה מסדר גבוה. הוראת מיומנויות חקר והתנסות בתהליך שלם של חקר מדעי מעצימים את ההנעה וההנאה בלמידת מדע וטכנולוגיה".
לרשימת הזוכים המלאה