הבחירות לכנסת ה- 20, שיתקיימו ב 17.3.15 כ"ו אדר הולכות ומתקרבות. הבחירות הן לב ליבה של הדמוקרטיה והן הביטוי המובהק ליכולתם של האזרחים להשפיע על חייהם. תקופה זו שלפני הבחירות היא הזדמנות לקיים עם בני הנוער, אשר חלקם אף יהיו בעלי זכות הצבעה בבחירות הקרובות, שיח חינוכי בשאלות ערכיות העומדות בבסיס ההתרחשויות הפוליטיות.
אנחנו במשרד החינוך שמים דגש על הצורך לחנך את בני הנוער לגיבוש תודעה פוליטית, באמצעות חשיפה למידע מגוון ולעמדות ודעות שונות. כך יוכלו בני הנוער לפתח תפיסת עולם והשקפה אישית, מתוך תחושת אחריות ומעורבות בנעשה במדינה ובחברה.
לפניכם מבחר פעילויות מתוך מאגר הפעילויות של מינהל חברה ונוער, שמעלות לדיון נושאים עקרוניים שעל סדר היום הציבורי בנושא הבחירות. הפעילויות מיועדות לסייע לצוות החינוכי להיערך לפעילות בבית הספר ובקהילה. חלק מן הפעילויות נכתבו בשנים קודמות ויש להתאימן לבחירות הנוכחיות. כמו כן קיימות מגוון פעילויות נוספות באתר מינהל חברה ונוער.
פעילויות הכנה לצוות החינוכי
בחירות - שפע נושאים - במה לעסוק
במהלך בחירת הנושאים שחשוב לעסוק בהם במסגרות חינוכיות שונות, מן הראוי לחשוף את ההיבט הערכי-עקרוני הטמון באירוע המזדמן. לצורך בניית תוכנית חינוכית משותפת רצוי להיעזר בתרומה הסגולית של כל אחד מחברי הצוות.
מי מבין מה קורה פה? גיליון "על סדר היום מס' 50
הפעילות מאפשרת לבני הנוער לתת ביטוי לעמדות, רגשות ודעות לגבי מערכת הבחירות, ומעודדת ניתוח מושכל של המידע הרב סביב נושא הבחירות באמצעות סביבת למידה פעילה שיוצרת שיח אקטואלי מתמשך.
פעילויות לבני נוער
גיליון על סדר היום מס' 117 - זהו יום הבוחר
הגיליון נכתב לקראת הבחירות לכנסת ה-19. בגיליון שתי פעילויות. בפעילות הראשונה עולה השאלה – האם ההצבעה היא זכות או חובה, על רקע מגמת הירידה באחוזי ההצבעה בשנים האחרונות והצורך לעודד את בעלי זכות ההצבעה להשתתף בבחירות. בפעילות השנייה מודגשת החשיבות של הצבעה מושכלת שמעוגנת בידע.
מצביע משפיע
מטרות הפעילות לבחון עמדות שונות בנוגע להצעת החוק לאפשר לישראלים בחו"ל להצביע לכנסת, לברר עם המשתתפים את השלכות החוק על גבולותיה של האזרחות הישראלית ולעורר מודעות לחשיבותה של זכות ההצבעה כביטוי לאזרחות אחראית ומעורבת.
על מעורבות בני נוער לקראת בחירות
המשתתפים בוחנים עמדות שונות כלפי מעורבותם של בני נוער במערכת הבחירות ודנים בגבולות המותר והאסור בפעילות פוליטית של בני נוער.
אישים ודעות - משחק הדמיה בנושא בחירות
מטרת המשחק לפתח את מודעות בני הנוער לכך שקיימים שני מרכיבים המשפיעים על החלטת הבוחרים - הדמות העומדת בראש המפלגה והדעות המופיעות במצע, ולבחון ע"י התנסות את השפעתה של תעמולת הבחירות.
תעמולת הבחירות באמצעי התקשורת
מטרת ההפעלה לסייע למשתתפים לפתח גישה ביקורתית לתעמולת בחירות באמצעי התקשורת השונים, להבין באלו דרכים משפיעה תעמולת הבחירות על הבוחר ולברר כיצד נדרש מהבוחר הנחשף לתעמולת בחירות לפעול.
זרקור: בחירות בישראל – לקראת הבחירות לכנסת ה-20 – הכנסת – מרכז המחקר והמידע
מידע רב המוגש באופן ויזואלי ידידותי למשתמש, בטקסטים מלווים באיורים, על שיטת הבחירות, יום הבחירות, תוצאות הבחירות ולקסיקון בחירות.
נכתב בשיתוף מינהל חברה ונוער